Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
15 Nisan 2001

Öfkeyi bileyen cenaze

Haber ResmiCINCINNATI - ABD'nin Cincinnati kenti, beyaz bir polis tarafından öldürülen 19 yaşında silahsız bir siyah olan Timothy Thomas'ın dünkü cenaze töreni için nefesini tuttu. Thomas'ın cumartesi günü öldürülmesinin ardından çıkan çatışmaların durdurulması için sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan edilmişti. Cuma gecesi çatışmalar nihayet kontrol altına alındı, ancak sokağa çıkma yasağını ihlal edip tutuklananların sayısı 153'ü buldu.
Dünkü cenaze töreni öncesinde olay çıkmasının önlenmesi için 500 polis ve Ohio'dan gelen atlı askerler görev yaptı. Sokağa çıkma yasağı uzatılırken, kiliselerden paskalya öncesi cuma ayinlerinin iptal edilmesi istendi. Tören, katılımın çokluğu göz önüne alınarak, Thomas'ın evi yakınlarındaki küçük bir kiliseden 500 kişilik büyük bir kiliseye taşındı.
Polis şefi Thomas Streicher'e göre, cenaze töreni, 'düzene dönülmesi açısından bir dönüm noktası niteliğinde'. Kente polis yığılmasının siyah kitlelerin tepkisini artırmasından korkan polis yetkilileri, "Her bir yanda görülmek niyetinde değiliz. Aile bireylerine sevdikleri için yas tutmaları için şans vermek istiyoruz" dedi.

İlk istifa geldi
Kasımdan beri polisin beş siyah öldürdüğü kentte ırkçı uygulamalar yapıldığını belirten ve teşkilatta reform isteyen muhalifler ufak da olsa bir zafer kazandı. Polis operasyonlarını idare eden Kamu Güvenliği Müdürü Kent Ryan sağlığını gerekçe göstererek istifa etti. Adalet Bakanı John Ashcroft, polisin 'uygulamalarını, prosedürleri ve eğitimini' incelemek üzere kente bir grup savcı yolladı. (Dış Haberler)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.