Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
16 Nisan 2001

Ölüm 'çok genç' geldi

Ölüm orucuna 137 gün dayanabilen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Canan Kulaksız dün yaşamını yitirdi. Amcası cezaevinde olan Canan, ablasıyla birlikte ölüm orucuna başlamıştı
Haber ResmiHATİCE YAŞAR
İSTANBUL - Ölümün dünkü adresi, 19 yaşındaki Canan Kulaksız'dı. Bugüne kadar eylemde ölenlerin en genci Canan, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ndeki amcasına destek için başladığı ölüm orucunun 137'inci gününde, dün saat 09.30'da yaşamını yitirdi. Eylemi ablası Zehra ile sürdüren Canan, Gülsuman Dönmez'den sonra bu evden çıkan ikinci cenaze oldu.
Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü ikinci sınıf öğrencisi olan Canan, ablası Zehra'nın İstanbul'da açlık grevine başladığını duyunca, İzmir'den yola çıkıp destek vermeye geldi. Ablasından yedi gün sonra eyleme başlayan Canan, önceki günden itibaren fenalaştı, konuşma yetisini yitirdi ve dün hayata veda etti.

'Daha nasıl anlatsın'
Küçük Armutlu'daki minik bir evde dört kişiyle sürdürdüğü eyleminin 143' üncü gününde bulunan abla Zehra, yan yana yattığı, elini tuttuğu, ölümüyle birkez daha çöktüğü kardeşini, güçlükle şöyle anlattı: "Canan, kısaca diğer insanlar güzel günlerde yaşasın diye öldü. Genç yaşında hayatını feda etti. İnsanlara bir şeyler anlatmak istiyordu. Daha ne anlatılabilir? 19 yaşında insanlar, başkalarının bir şeyi görmesi için ölüyorsa, bu yeterli bir mesajdır. Söylenecek fazla şey yok."

'Yeterince yanında olamadım'
Canan'ın cenazesi dün evden alınarak Sarıyer Cemevi'ne götürüldü. Yapılan törenin ardından, katılanlara yemek dağıtıldı. Güçlü olduğu gözlenen baba Ahmet Kulaksız, hükümeti 'karşı tavır' almakla suçlayarak şöyle konuştu: "Çocuklarım 60'ıncı günden beri vitamin almadı. Her şey ortada, söylediklerim bir işe yaramıyor. Toplum sağır olmuş, beni duymuyor. İnsanlar göz göre göre ölüyor, bir şey yapılmıyor. İki çocuğum vardı. Birini kaybettim, diğerinin de durumu kötüleşiyor. Onun mücadelesine yeterince destek veremediğimi düşünüyorum."
Küçük Armutlu'da 'ölüm eylemi'nin sürdürüldüğü evdeki öfke ve sessizlik, son ölümle birlikte daha da ağır. Ölüm oruçlarında ölen dördüncü eylemci Gülsuman Ada Dönmez'den sonra bu evden çıkan ikinci cenaze, geride kalanlar için de ipucu veriyor. Aileler ölüm orucuna başladığında evlerini onlara açan oyun yazarı Bilgesu Erenus, yanlarında ve onlara destek oluyor.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.