16  Haziran 2008, Pazartesi
Son Güncelleme  20:17

Makro performans kötüleşiyor

yazar adi

UĞUR GÜRSES

Ekonomi / 16/06/2008ugur.gurses@e-kolay.net

Siyasal iktidarların izledikleri ekonomi politikalarının performans ölçümüne ilişkin olarak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu’nun, ‘Türkiye’deki Hükümetlerin Makroekonomik Performanslarının Bir Karşılaştırması, 1987-2007’ başlıklı çalışmasından daha önce söz etmiştik. Prof. Kibritçioğlu’nun çalışmasında, son 20 yılda Türkiye’yi yöneten 14 hükümetin (46.-59. hükümetler) ekonomi alanındaki politika başarıları, seçilmiş 10 temel makroekonomik göstergeden türetilen alternatif aylık genel endeksler yardımıyla ayrıntılı bir biçimde karşılaştırılmıştı. Prof. Kibritçioğlu’nun Temmuz 2007’deki bulguları; AKP hükümetlerinin, Nisan 2003Nisan 2006 döneminde sağlanan makroekonomik başarıyı, iktidarlarının son aylarında sürdüremediğini ve başlangıçta 10 değişkeni iyileştirerek elde ettikleri krediyi, 22 Temmuz 2007 seçimlerine doğru yaklaşılırken neredeyse tümüyle tüketmiş göründüğü biçimindeki bir saptamaydı. Kibritçioğlu, “AKP hükümeti dönemiyle ilgili bütün bu değerlendirmeler, aslında, uygulanmakta olan iktisat politikalarında artık acilen bir revizyona gidilmesi gerektiği görüşünü açıkça desteklemektedir” diyordu.
Kibritçioğlu, 22 Temmuz’dan bu yana olan dönem için verileri güncelleştirmiş. Yapılan bu güncelleştirmeden sonra, 10 ayrı makroekonomik performans göstergesini içeren MEP10 endeksinin  seyri ,  Kibritçioğlu tarafından şöyle açıklanıyor; “Kasım 2002 ’den bu yana  iktidarda bulunan AKP hükümetlerinin (58, 59 ve 60. hükümetlerin)  makroekonomik performanslarının Temmuz 2006 ’dan bu yana iyice  ‘vasat ’a yaklaştığına, h âtt â Kasım 2007 ’den sonra kaygı  verici biçimde kötüleşmeye başladığına işaret ediyor.”
Prof. Kibritçioğlu, “AKP hükümet(ler)inin  makroekonomik performansının veya başka  bir deyişle Türkiye ekonomisinin bir türlü yeterince iyileş(e)memesinin  (örneğin işsizliğin bir türlü ciddi biçimde  geriletilememesinin ve cari  hesap açıklarının yarattığı  ekonomik tehdidin sürmesinin) asıl sebebi,  kanımca, son 24  aydır bir türlü  yeni ve gerekli  mikro ve makroekonomik  önlemleri alma ve  yapısal reformları tamamlama/güçlendirme/sürdürme  istek, kararlılık, beceri,  cesaret ve başarısını  göster(e)meyen  ve ilgisini özellikle 22 Temmuz 2007 seçimlerindeki başarısından  sonra hızla ekonomiden  toplumsal-dinsel bazı siyasi  tercih ve hedeflerine  kaydıran 59.  ve 60. Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin bu davranışı olacaktır ” diyor. Ayrıca, Prof. Kibritçioğlu’na göre, mevcut  son ekonomik durumun ortaya çıkmasında dünya ham petrol piyasalarındaki büyük fiyat artışları  ile ABD ’deki derinleşen finansal kriz gibi  ‘dışsal etkenlerin ’ ciddi katkıları bulunduğunu iddia etmek de  güç.  Oysa Hükümet, çeşitli kesimlerce yukarıdaki gibi dile getirilen, hâttâ ekonomi politikalarında kendisine danışman olan Merkez Bankası tarafından da 12 Mayıs günü Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında önerilen ‘uzun vadeli bir bakış açısına sahip, reform takvimi ve ekonomik program’ konusunda adım atmamakta, ekonomiyi akışa bırakmakta, kötüleşen seyre bahaneler aramakta kararlı görünüyor.


OKUR YORUMLARI
Bu habere henüz yorum yazılmamış. Yorum yazmak için tıklayınız...

UĞUR GÜRSES - Köşe Yazıları Arşivi

PIGS ve ülke borç krizi etabıAvrupa Birliği'nde bazı ülkelerin (PIGS: Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya'nın) sorunları, kriz patladığından bu yana biliniyordu da

Ekonomi / 08/02/2010

Yunanistan'ın 'it dalaşı'!'İt dalaşı', karşıt savaş uçaklarının 'dalaşmasını' tanımlayan askeri bir terim. Ama bu terimin yanına Yunanistan gelince daha fazla anlam kazanıyor. Çünkü çoğunlukla bunun muhatabının ülkemize ait savaş uçakları olduğunu biliyoruz.

Ekonomi / 05/02/2010

AB'de kriz içinde krizSadece Yunanistan değil, Avrupa Birliği tam olarak kriz içinde başka bir kriz yaşıyor. Son söylenecek olanı baştan not düşelim ki;

Ekonomi / 03/02/2010

Komşuda aralanan şal Yunanistan Başbakanı George Papandreou, ülkesinin düştüğü ekonomik bunalımın nedeninin 'ev yapımı' olduğunu, sorunu da kendilerinin çözeceğini söylerken...

Ekonomi / 01/02/2010

Krizin merkezindeki bütçe Küresel krizin merkezi olan ABD, 2009 yılında tam olarak 1.4 trilyon dolar bütçe açığı verdi. Bunun ABD ulusal gelirine oranı ise yüzde 9.9 oldu.

Ekonomi / 29/01/2010

Gözlerinizi kapayın, hedefe inanınSon birkaç ayın fotoğrafı şöyle: İlave harcamalara, kamu mal ve hizmetine zam ya da bazı dolaylı vergilerin artırılmasıyla kaynak bulundu. Bu da, hem bu ay, hem de ilerleyen aylarda enflasyonda artış getirecek. Merkez Bankası bunun etkisini yıllık 1.5 puan olarak hesaplıyor.

Ekonomi / 27/01/2010

Darbe kurmaylarının iktisadi dünyası Taraf gazetesinden yayımlanan 'Balyoz Planı'nda yer alan ekonomi ile ilgili değerlendirmeler ve 'darbe sonrasının' iktisadi kararları, darbe kurmaylarının zihinsel dünyasının haritasını da sunuyor.

Ekonomi / 25/01/2010

'Örtülü bant hedeflemesine' mi geçtik?Bu yılın enflasyon hedefi, 2008 Haziran ayındaki revizyonla yüzde 6.5 olarak değiştirilmişti. Peki, 2010 sonuna geldiğimizde hedef tutacak mı?

Ekonomi / 22/01/2010

'Kendi yağımız' yetmiyor2009 'un ekonomik gerileme dönemi olması nedeniyle, yani baz etkisi nedeniyle küresel ölçekte 2010 yılı büyüme yılı olacak. Ancak en büyük tehlikelerden biri, enflasyonun kıpırdanması ve faizlerin yukarı doğru hareket etmesi olarak görülüyor.

Ekonomi / 20/01/2010

'Kelle vergisi' ve finans merkeziBankalar Birliği'nin verilerine göre, bankaların yurtiçindeki şube sayısı tam olarak 8 bin 983 adet. Bankalara getirilen şube başına harç uygulamasıyla, ortalama 35 bin TL ödeyecek oldukları varsayımıyla, toplam harç 315 milyon TL tutuyor.

Ekonomi / 18/01/2010

Patronlar derneğinin 'teknokrat kabinesi' Katılırız ya da katılmayız, beğeniriz ya da beğenmeyiz; ancak ülke sorunları hakkında fikir beyan eden bir grup uzunca bir süredir...

Ekonomi / 15/01/2010

IMF'nin kolunu büktük!Başbakan Erdoğan'ın, son birkaç haftadır MHP'yi hedef alarak, 3.5 yıllık bir iktidar iken 2002'de seçim kararı alarak iktidarı bırakmalarını eleştirmesi, IMF anlaşmasının daha ciddi bir aşamaya gelmesi, erken seçim olasılığını güçlü biçimde azalttı.

Ekonomi / 13/01/2010

10 yılın ezber envanteriTürkiye'nin son 10 yılına ekonomide damgasını vuran birçok olay, gelişme, kişi sayılabilir. Bu 10 yılda, belki de en ilginç ve dikkate değer olgu, ekonomideki 'ezber envanterinin', sahiplerini iflas ettirmiş olmasıdır.

Ekonomi / 11/01/2010

2009'da parasal bilançoMerkez Bankası'nın bilançosu, 2009 yılında yüzde 3 küçüldü. Ekonomideki talep daralması, 2009'da kabaca yüzde 6'lık bir küçülmeye yol açarken, parasal alanda da para talebinde küçülme ortaya çıkması sürpriz değildi.

Ekonomi / 08/01/2010

Enflasyon mücadelesiyle yüzleşme2009yılı için belirlenen revizyonlu enflasyon hedefi yüzde 7.5 idi. Önceki gün açıklanan verilere göre yılsonu enflasyon gerçekleşmesi yüzde 6.53 oldu.

Ekonomi / 06/01/2010

Türkiye'nin 10 Yıl bilançosu2009'un son günlerinde, ekonomide, siyasette, kültür ve sanatta, sporda 2009 yılının değerlendirmeleri yapıldı. Şimdi, 2010'un ilk günlerinde ise geride kalan 10 yılın yani 2000'lerin değerlendirme zamanı. Sahi, Türkiye için son 10 yıl nasıl geçti?

Ekonomi / 04/01/2010

2010'a zamlı giriş!Hükümetin ekim ayında Meclis'e sunduğu bütçede, vergi gelirlerinde yüzde 18'lik bir artış öngörülmüştü. Vergi gelirleri içinde de, en yüklü artış yüzde 32'lik artışla ÖTV gelirlerindeki öngörü idi.

Ekonomi / 01/01/2010

Ekonomide 2009'un ABC'siAltın, rekor fiyat artışı ile herhalde 2009'a damgasını vuran yatırım aracı oldu.

Ekonomi / 30/12/2009

2010: Şapkayı öne koyma zamanı“Başarı, dibe vurduğunuzda ne kadar yukarı yükseldiğinizdir”! General George Patton'un bu sözü, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu üyesi iktisatçı Murat Üçer'in 'Quo Vadis Turkish Economy'...

Ekonomi / 28/12/2009

2010 sandığımız gibi kolay mı?2010'a birkaç gün kala, herhalde her kesimde bir 'yılsonu bilançosu' çıkarma ve yeni yıl planları yapma, başkalarının planlarına bakma, tartma faaliyeti var.

Ekonomi / 25/12/2009