"Aşırı sıcaklarda su kaybına dikkat"

"Aşırı sıcaklarda su kaybına dikkat"
"Aşırı sıcaklarda su kaybına dikkat"
- Atatürk Devlet Hastanesi Diyetisyeni Aydın: - "Vücut suyumuzun yüzde 11'ini kaybedersek kaslarımız hareket etmemeye başlar ve böbrek yetmezliğine girilebilir"

ANTALYA (AA) - Atatürk Devlet Hastanesi Diyetisyeni Neşe Aydın , vücuttaki suyun yüzde 11'inin kaybedilmesi durumunda böbrek yetmezliği yaşanabileceğini bildirdi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarının yoğun nemli ve sıcak günlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, su tüketimi olduğunu söyledi. Terleme, böbrek, solunum ve bağırsak yoluyla su kaybedildiğini belirten Aydın, bu kaybın yerine getirilmesi ve vücutta suyun dengeli olması gerektiğini anlattı.

Bütün vücut fonksiyonlarında suyun çok önemli bir işlevi olduğunu ifade eden Aydın, alınan su ile harcanan suyun dengeli olması gerektiğini vurguladı. Günlük su kaybının 1,5 ile 2 litre civarında olduğunu bildiren Aydın, şunları kaydetti:

"Yaz mevsiminde bu rakam artabilir. Kaybedilen suyu yerine koymamız gerekiyor. Günlük su harcaması kişiden kişiye değişir. Susuz kaldığımızda başımıza bedensel olarak birçok olumsuz etkiler gelir. Vücudumuzdaki suyun yüzde ikisini kaybettiğimizde performans güçlüğü ve fiziksel sorunlar yaşayabiliriz. Bu oran yüzde 3'e çıktığında halsizlik başlar. Oran yüzde 8'e çıktığında solunum güçlüğü yaşamaya başlanır. Vücut suyumuzun yüzde 11'ini kaybedersek kaslarımız hareket etmemeye başlar ve böbrek yetmezliğine girilebilir. Yüzde 20'lik su kaybı ise ölüme doğru giden bir şey. Bu yüzden su içmek çok önemlidir."

Su içmek için susamanın beklenmemesi gerektiğini kaydeden Aydın, susamadan su içmeye alışmak gerektiğine işaret etti. Su içme alışkanlığı zayıf kişilerin ayran, cacık ve taze meyve kompostoları tüketilebileceğini söyleyen Aydın, "Bu ürünler de bizi serinletir. Gazlı ve asitli içecekler ile  çay , kahve ve alkol susuzluğu gidermez. Aksine susatır. Bu yüzden su ve bizim geleneksel sıvılarımız çok daha güzel ve serinleticidir" diye konuştu.

Aydın, taze meyvenin içerdiği lif açısından tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


    ETİKETLER:

    Atatürk

    ,

    Antalya

    ,

    Aydın

    ,

    Kahve

    ,

    Çay

    ,

    böbrek

    ,

    sıcak