"Kaşıkçı köyü"nün son ustaları

"Kaşıkçı köyü"nün son ustaları
"Kaşıkçı köyü"nün son ustaları
- Antalya'nın Akseki ilçesinde bir zamanlar 350 evin tamamının kaşık üretimiyle geçimini sağladığı Bademli'de yeni ustalar yetişmeyince üretim yapılan hane sayısı 10'a düştü - Kaşık ustası Ünal: - "Evimin bahçesinde küçük atölyede eşimle bu sanatımı ölünceye kadar sürdüreceğim. Bademli'de kaşık yapan 10 civarında usta kaldı. Yeni nesil yetişmiyor. Yerimize kaşık yapacak usta yok" - Muhtar Özen: - "Bir zamanlar beldede kaşıkçılıkla ilgili kooperatif bile kurulmuştu ama artık meslek tarihe karışmak üzere"

  ANTALYA (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde bir zamanlar 350 ailenin tamamının kaşık üretimiyle geçimini sağladığı Bademli'de yeni ustalar yetişmeyince bu el sanatını yapanların sayısı azaldı. 

Bademli Mahallesi'nde 66 yaşındaki tahta kaşık ustası Hasan Ünal, atalarından öğrendiği mesleğini evinin bahçesindeki küçük atölyede sürdürüyor.

Ünal, dede mesleği kaşıkçılığa 7 yaşında babasının yanında başladığını söyledi. Eskiden belde statüsündeki Bademli Mahallesi'nde 350-400'e yakın ev bulunduğunu belirten Ünal, birçok kişinin evinin altına kurduğu atölyelerde kaşık ürettiğini dile getirdi.

O zamanlar mahallelinin geçimini kaşıkçılıktan sağladığını kaydeden Ünal, nüfusun azalması, gençlerin de büyükşehirlere göç etmesiyle kaşık yapan usta sayısının azaldığını anlattı.

Bir kaşık yapmak için 12 ayrı alet kullandığını bildiren Ünal, "Onları dantel işler gibi işliyorum. Emek veriyorum. 10 çeşit kaşık yapıyorum. Bunlar arasında oyun kaşığı, yemek kaşığı, süs kaşığı, kepçe de bulunuyor. Bir kaşığı, ortalama 15 dakikada tamamlıyorum. Kepçeleri ise 20-25 dakikada yapıyorum. Süs kaşığının üretimi zahmetli olduğundan günde sadece 5-6 tane yapabiliyorum" diye konuştu.

- "Eskiden 'Kaşıkçı köyü' olarak anılırdı"

Mahallelerinin eskiden "Kaşıkçı köyü" olarak anıldığını belirten Ünal, tahta kaşık yapan ustaların çoğunun öldüğünü söyledi.

Kaşık sanatının kendisi için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Ünal, gençlerin bu işe ilgi göstermemesi nedeniyle yeni ustaların yetişemediğini dile getirdi.

Ünal, "Evimin bahçesinde küçük atölyede bu sanatımı eşimle ölünceye kadar sürdüreceğim. Artık Bademli'de kaşık yapan 10 civarında usta kaldı. Yeni nesil yetişmiyor. Ustaların hepsi yaşlı. Yerlerimize kaşık yapacak usta yok. Kaşıkçılık sanatı da artık bitmek üzere" dedi.

- "Bu mesleğin yok olmasını istemiyoruz"

Muhtar Durmuş Ali Özen de mahallenin kuruluşunun 350 yıl öncesini bulduğunu ifade etti.

Bir zamanlar mahallelerinde 350 hanenin tamamında kaşık üretimi yapıldığını, bu insanların geçimini kaşık yaparak sağladığını anlatan Özen, şunları kaydetti:

"Şimdi ise mahalle halkının büyük bölümü, geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul , Konya ve Antalya'ya göç etti. Halen 10 hanede bu meslek sürdürülüyor. Genellikle şimşir ağacından kaşık üretiliyor. Bir zamanlar beldede kaşıkçılıkla ilgili kooperatif bile kurulmuştu ama artık kaşıkçılık mesleği tarihe karışmak üzere. Bu mesleğin yok olmasını istemiyoruz. Bunun için kendim bu yaşta kaşık yapmayı öğrendim."


    ETİKETLER:

    Antalya

    ,

    İstanbul

    ,

    KONYA

    ,

    Yemek

    ,

    Oyun

    ,

    göç