Güney Marmara Bölgesi'nde soya üretimi

Güney Marmara Bölgesi'nde soya üretimi
Güney Marmara Bölgesi'nde soya üretimi
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baytekin, bölgenin soya üretim merkezi haline gelebileceğini söyledi

BALIKESİR (AA) -  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, bölgenin soya üretim merkezi haline gelebileceğini söyledi.

Bandırma Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Soya Yetiştiriciliği" konulu seminere katılan Baytekin, Güney Marmara Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin hektar alanın soya üretiminde kullanılabilir olduğunu ifade etti.

Soyanın ekiminden, hasadına kadar olan süreci üreticilere aktaran Baytekin, şunları kaydetti:

"Bu potansiyelin kullanılmasıyla hem topraklarımızın verimliliğini artırırız, hem de bölgenin ürün portföyüne yeni bir ürün kazandırmış oluruz. Kaldı ki bölge yağ ve yem sanayisi yönünden çok gelişmiş bir bölge. Şu anda ham madde olarak kullandığı soya, soya ham yağını ve soya küspesini yurt dışından ithal ediyor.  Bunu bölge topraklarında üretmek suretiyle  döviz kaybımızın önüne geçeriz, çiftçimize yeni bir ürünle yeni kazanç kapıları ortaya çıkarabiliriz. Çiftçilerimiz soya ekmek suretiyle hem kazançlarını artırırlar, alternatif bir ürünü devreye sokmak suretiyle tek  kültür üründe yaşadıkları riskleri ortadan kaldırırlar. Ayrıca artı topraklarını daha verimli hale getirdikleri için  diğer ürünlerden de daha yüksek verim elde ederler."

 


    ETİKETLER:

    Döviz

    ,

    Çanakkale

    ,

    Ziraat

    ,

    kültür

    ,

    ekmek