"Zeytinin yağa yolculuğu" başladı

"Zeytinin yağa yolculuğu" başladı
"Zeytinin yağa yolculuğu" başladı
- Yaklaşık bir yıldır yeni hasat dönemini bekleyen çiftçiler, erken hasat zeytinyağılık zeytinleri toplayarak fabrikalara satmaya başladı - Fabrikalarda toplanan zeytinlerden, titiz bir çalışmanın ardından işlenerek zeytinyağı elde edilecek

BURSA (AA) - Türkiye genelinde, yeni hasat döneminin başlamasıyla sofralara zeytinyağı olarak gelecek zeytinlerin işlenmesine başlandı. İnce bir işçilikten geçirilen zeytinler, salata yapımında ve yemeklik zeytinyağı olarak sofralara ulaşacak.

Yaklaşık bir yıldır yeni hasat dönemini bekleyen çiftçiler, erken hasat zeytinyağlık zeytinleri toplayarak fabrikalara satmaya başladı. Fabrikalarda toplanan zeytinlerden, titiz bir çalışmanın ardından işlenerek zeytinyağı elde edilecek.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanvekili Selim Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni hasat döneminin başladığını belirterek, bir yıldır zeytin ağacına emek veren çiftçinin bu günlerde emeğinin karşılığını alacağını söyledi.

Zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına büyük yararları olduğunu vurgulayan Kantarcı, şöyle konuştu:

"Zeytin üreticilerimiz aynı zamanda insanlığa hizmet ediyor. Zeytin ve zeytinyağı büyük emekler sonucu halkımızın sofrasına ulaşıyor. Ülkemizde hasadı yapılan zeytinin yaklaşık yarısı geleneksel yöntemlerle sırıkla, dörtte biri elle veya tarakla, kalan dörtte biri de mekanik yöntemlerle, makine ile toplanıyor. Zeytin toplama gideri, üreticiler bakımından en büyük kalemi oluşturuyor. Geçen yıllarda zeytinyağı fiyatları çok düşüktü, şu anki fiyatlar normal. Üretici emeğinin karşılığını alabilecek."

- İnce bir işçilikten sonra zeytinyağına ulaşılıyor

Bir zeytinyağı fabrikasının sahibi Turgut Gencal da yeni ürünleri almaya başladıklarını belirterek, zeytinyağı yapmaya başladıklarını ifade etti.

Kaliteli bir zeytinyağı yapabilmek için son derece modern tesislerde zeytini işleyerek yağını elde ettiklerini dile getiren Gencal, zeytin alım sürecinden yağ elde edilmesi sürecine dek titiz bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Zeytinyağını üretirken çevreyi kirletmemeye de özen gösterdiklerini anlatan Gencal, atık su olarak bilinen zeytinin karasuyunu ve prinasını da çok özel makinelerde işleyerek başka alanlarda kullandıklarını söyledi.

- "Zeytin, ehil ellerde yağa dönüştürülmeli"

Fabrikada çalışan makine operatörü Ünal Çelik ise zeytinyağının kalitesini zeytinin yanı sıra üretim aşamasındaki makinelerin teknolojilerinin belirlediğini ifade ederek, zeytinin yağa dönüştürme sürecini şöyle anlattı:

"Gerçekten zorlu ve emek isteyen bir süreç. Zeytin, ehil ellerde yağa dönüştürülmeli. Aksi durumda faydasından çok zararı dokunabilir. Zeytini üreticiden aldıktan sonra fabrikada sağlıklı bir ortamda muhafaza ediyoruz. Daha sonra yıkama işlemine alıyoruz. İki ayrı yıkama işleminin ardından zeytini toz ve yapraklarından ayırıyoruz.  Daha sonra zeytini sıkıcıdan geçirerek kırma işlemine tabi tutuyoruz. Kırılan zeytin hamur haline getiriliyor. Hamur halindeki zeytin özel bir makineye alınarak burada zeytinyağı hamurdan ayrıştırılıyor. Elde edilen yağ ayrı bir makineye aktarılarak burada yıkanma işlemine tabi tutularak suyundan ayrıştırılıyor. Elde edilen saf zeytinyağı daha sonra dinlenme tanklarına alınıyor, burada bir süre dinlendikten sonra şişelere doldurarak üreticilerimize ulaştırıyoruz."

Çelik, fabrikada önce sofralık yeşil zeytinleri, arkasından erken hasat yağlık zeytinleri, sonra siyah sofralık ve yağlık zeytinleri işleyerek tüketicilere hazırladıklarını sözlerine ekledi.


    ETİKETLER:

    Türkiye

    ,

    Modern

    ,

    derece

    ,

    yönetim

    ,

    hizmet