Gaziantepli Manolya, Hawaii'ye umut oldu

Gaziantepli Manolya, Hawaii'ye umut oldu
Gaziantepli Manolya, Hawaii'ye umut oldu
Gaziantepli gıda mühendisi Manolya Öner'in projesi, Hawaii'de sıfır atıkla sürdürülebilir tarım yapılmasını amaçlıyor.

GAZİANTEP - ABD Tarım Bakanlığı Hawaii Pasifik Tarım Araştırma Merkezi’nde görev yapan Gaziantepli Gıda Mühendisi Manolya Öner önemli bir başarıya imza attı. Gıdanın yüzde 85’inin ithal edildiği volkanik adada, ucuz gıda üretimi projesi yapan Öner, mor renkli Okinawa patatesinde başarı sağladı.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği’ni fakültesini birincilikle tamamladıktan sonra Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden burs kazanarak bu okulda yüksek lisans ve doktora yapan Manolya Öner, başarıyla geçen bu süreç sonrası Amerikan Tarım Bakanlığı’na bağlı Hawaii Pasifik Tarım Araştırma Merkezi’ne araştırmacı olarak alındı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 25 uzmanın görev yaptığı araştırma merkezinin amacı, volkanik toprakların hakim olduğu, tropikal iklime sahip olan Hawaii’de tarım ve gıda üretimi ile ilgili sorunlara çözüm bulmak. Öner, "Çünkü bu eyalette gıda ihtiyacının yüzde 85’i ithalatla karşılanıyor, o nedenle de yaşam oldukça pahalı. Ayrıca Pasifik Okyanusu’nun ortasında, en yakın karaya 5.5 saat uçuş uzaklığında oluşu Hawaii’yi acil durumlarda yiyecek sıkıntısıyla karşı karşıya getiriyor" dedi.

Öner, bu nedenle başlatılan ’Sıfır Atık ile Sürdürülebilir Tarım Projesi’ kapsamında Hawaii’de yetişen tropikal meyve ve sebzelerden uzun ömürlü, yüksek kaliteli, ucuz ve tüketilmeye hazır ürünlerin üretiminin hedeflendiğini kaydetti.

Hawaii’de bol miktarda yetişen, antioksidan oranı yüksek, mor renkli Okinawa patatesinin işlenir donmuş patatese dönüştürülmesi üzerinde araştırmalar yaptıklarını ve başarılı olduklarını anlatan Öner, şunları söyledi:

"Okinawa’dan kızartmalık dondurulmuş patates ürettik. Bu ürüne şu anda yoğun ilgi var. Dondurulmuş Okinawa’nın okul ve askeri birliklerde kullanılması da planlanıyor. Şu anda ise tüketilmeye hazır, taze ve doğranmış meyve ve sebzelere olan talepteki artışları dikkate alarak, ışınlama yöntemi ile buzdolabında saklanabilen tatlı patates küpleri üretmeyi planlıyoruz. Bu amaçlı çalışmamız da sürüyor."

KEŞKE TÜRKİYE ’DE ÇALIŞSAYDI
Türkiye’nin Hawaii’deki araştırma temsilcisi Manolya Öner’in Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan babası Prof. Dr. Mehmet Öner ise "Kızımın okyanus ötesi bir ülkede Gaziantep adına, ülkesi adına güzel bir şeyler yapması, başarılar elde etmesi çok gurur verici. Gönlüm, bu çalışmaları kendi ülkesinde yapmasından yanaydı ama burada o imkanları bulamadı. Manolya, Amerika ’dan 5 yıl süresince yıllık 40 bin dolar karşılıksız burs alarak eğitim gördü. Eminim, aynı olanakları Türkiye’de bulabilseydi daha başarılı çalışmalara imza atardı" diye konuştu. (dha)