Günün Sözü
Kötümserlik, delilik haline gelmiş bir gururun en tatsız biçimidir. Franc Nohain
Tarihte Bugün
Takvimler 09 şubat tarihini gösterdiği zaman...1921 yılında, Gaziantep, bir anlaşma imzalanarak Fransızlara teslim oldu. 1995 yılında, Zorunlu trafik sigortası için ödenecek yıllık prim yüzde 20 ile yüzde 189 oranında artırıldı.
|
 |
 |
 |
| Radikal gazetesinin ekleri bayi satış tarihinden iki gün sonra internete aktarılmaktadır. |
Pardon, bir sorum olacaktı...
Şövalyeler neden kaleler inşa etmişti; gök neden gürler, yıldırım neden düşer; neden oğlanlar dövüşür, kızlar mızmızlanır... Cevaplar 'Çocuk Üniversitesi'nde
30/03/2007 (867 defa okundu)
Hazırlayan: Aslı Tohumcu (E-mektup | Arşivi) Sizi bilmem ama ben, öğrendiklerimin çoğunu eğitim kurumlarıyla ilişkim bittikten sonra öğrendim. Okul sıralarında ezberlediğim şeyleri bir güzel unuttum. Bir şelaleden yukarı yüzmeyi başarmış ama havuz problemi korkusunu yenememiş birkaç kişi tanırım. Bütün dünya ülkelerinin başkentlerini ve yüzölçümlerini ezbere bilip, o ülkeleri haritada bulamayanlar tanırım. "Nasıl Çin İmparatoru olunur? Neden iki gözümüz olduğu halde tek resim görüyoruz? Sıfırın kendi başına değeri yoksa onu neden sayıyoruz?" gibi sorular sorarsa endişesinden çocuk yapmayan çiftler bilirim. Divan edebiyatının failatun ve failun'lardan ibaret olmadığını bir şair dostumdan öğrendim. Vahşi kedileri, okyanus canlılarının hayatlarını, gezegenleri ve gökyüzünü vs. kitaplar ve belgesellerden öğrendim (âlim sayılmam tabii).
Avrupa okullarında durum nasıl bilmem ama Avrupalı yazarlar, hem çocuklar hem ebeveynler için güzel çalışmalar yapıyorlar. İki Alman gazeteci, Ulrich Janssen ve Ulla Steuernagel, Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi'yle işbirliği yaparak bir çocuk üniversitesi projesi başlatmış ve bu işbirliğinin ilk ürünü 2003'te Çocuk Üniversitesi Birinci Yarıyıl adıyla kitaplaştırılmış. Çocukların sorduğu, uzmanların yanıtladığı açık seminerlerden yola çıkılarak oluşturulan dizi üçüncü yarıyıla ulaştı ve dizinin üçüncü kitabı da nihayet Türkçede.
Çocuk Üniversitesi Üçüncü Yarıyıl kitabına sekiz biliminsanı danışmanlık etmiş; bir arkeolog, bir fizikçi, bir psikolog, bir hayvan bilimci, bir matematikçi, bir edebiyat profesörü, bir onkolog, bir spor bilimcisi. Her bölümün sayfa kenarlarındaki küçük bilgi kutuları bile tek başına bir kitap değerinde. Ama kitap gücünü soruların yanıtlarından, dolayısıyla sadece bilimden almıyor. Çocukların sorularındaki sadelik ve düş gücü, Janssen ve Steuernagel'in kullandığı dile de yansımış. Hele okuyanı eğlendirme konusunda harika bir iş çıkarmışlar.
Çiftcilerden şövalyelere kadar her şey
Bu yarıyılda, şövalyeler neden kaleler inşa etmişti; gök neden gürler, yıldırım neden düşer; neden oğlanlar dövüşür, kızlar mızmızlanır; yarasalar neden kulaklarıyla görür; neden matematikçiler hesap yapamaz; niye hikâye anlatırız; neden doktorlar iyileştirebilir; neden sporcular giderek daha başarılı oluyor meseleleri masaya yatırılmış. Her sorunun yanıtı, temel noktalar atlanmadan ama laf da dolandırılmadan verilmiş.
Kulelerinden, avludaki diğer turistlere tükürüp isabet ettirmeye çalışabileceğiniz, etkileyici ama karanlık ve konforsuz kalelerin ortaçağda neden bu kadar revaçta olduğunu biliyor musunuz? Bu sorunun yanıtını veren bölüm, kale tasviriyle başlayıp (... odalar karanlıktır ve kötü ısıtılmıştır. Banyoda sıcak su, küvet ve hatta bir duş bile yoktur. Avluda ot dahi bitmez ve şu noktada tuvalet konusuna girmesek daha iyi...), paranın değerinin vurgulanmasından (... bir şeye gereksinim duyan, değiş tokuş yapardı: on iki yumurtaya karşılık bir ekmek, bir koyuna karşılık iki tavuk, kıçına bir tekmeye karşılık bir tokat...), Luke Skywalker ve Red Kit arasındaki benzerliğe kadar konuyla ilgili değişik meselelere eğlenceli bir şekilde değinmekle kalmıyor. Çiftçilerin giyiminden şövalyelerin eğitimine, dönemin ekonomik ve sosyal yapısından haçlı seferlerine, tarihin ilk sandalyesinden en yüksek kulesine kadar ortaçağa dair birçok bilgi de veriyor.
Aktarılan bilgiyi öyküleyerek bilimi eğlenceli kılmayı başaran kitabın yazarları, yeri geldiğinde komik eleştiri ve ironik yorumlar yapmaktan da geri kalmıyorlar. Şimşek tanrısı Donar'a adanmış bir meşeyi keserek, şimşek ve gökgürültüsünün sorumlusunun tanrı değil de doğa olduğunu gösteren Bonifatius'a övgüler düzdükten sonra, aynı deneyin insanın doğayı hiçbir ceza almadan etkileyebileceğini de kanıtladığını belirtmeleri buna güzel bir örnek. Kadınların neden mızmızlandığını anlamaya
çalışırken (... Ya kadın beyni fazla küçüktü ya sorun memelerindeydi, ya da kadın duygularının esiri olan bir eksik varlıktı...), arada bir savaş çıkarmayı tercih eden erkekleri de kayırmıyorlar üstelik.
Okul diploması almadan nasıl ünlü olunur, dondurma yemekle cereyanın ne ilgisi var, bütün o eski püskü öyküler neye yarar, beden nasıl şeffaflaştırılabilir gibi sorular geçiyorsa aklınızdan ya da evde acayip sorularını yanıtlamakta zorlandığınız bir velet varsa, Çocuk Üniversitesi Üçüncü Yarıyıl keyifli bir okuma vaat ediyor. (Bu arada, Leiden şişesi olan varsa bilim aşkına bana ulaştırabilir mi?)
ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ Üçüncü Yarıyıl
Ulrich Janssen-Ulla Steuernagel, İlüstrasyonlar:
Klaus Ensikat, Çeviren: Kızılca Yürür, Optimist Yayınları, 2007, 223 sayfa, 24 YTL.
Yeni çıkanlar
GÜNEŞE TIRMANAN ÇOCUK
Nur İçözü, Resimleyen: Gözde Bitir Sındırgı, Altın Kitaplar, 88 sayfa
Cengiz'in zengin bir düş gücü var. En yakın dostu ise güneş. Gün geliyor onu kimselerle paylaşamadığı için dünyayı karanlık sarıyor. Ama canı isterse, gün ışığını sevdikleriyle kucak kucak paylaşabiliyor da. Yaşamın gizlerini, parlak gün ışığının eşliğinde keşfediyor. Her şey, odasını kalın bir mızrak gibi ortadan ikiye bölen ışınla başlıyor. Parlak ışının içindeki kristal tanelerini yakalamaya çalışan Cengiz, eline dolanan bir ışın yüzünden kendisini gümüş gibi parlayan bir yolda buluyor. Bu ilk macerayı, okuduğu dergideki kelebek resimlerinden birinin canlanmasıyla yaşadıkları izliyor. Sonra, tam da doğumgününde, evlerinin bahçesine bir uzay gemisi iniyor!
BENİM TRAFİK KİTABIM
Banu Bozdemir, Resimleyen: Neşecan Gündüz, Kelime Yayınları, 56 sayfa'
'Küçük Sinemacılar' adlı kitabında küçüklere sinemayı sevdiren Banu Bozdemir, bu defa trafik kurallarını öğretiyor. Çağlar ve Doğa adındaki iki kardeşin yaşamları üzerinden öykülenerek aktarılan trafik kuralları, sevimli hayvanların araya giren anlatımlarıyla eğlenceli hale getirilmiş. Trafik nedir, nasıl karşıdan karşıya geçilir, yayaların uyması gereken kurallar nelerdir gibi soruların yanıtları ve servis kuralları, şerit kullanma dersi, emniyet kemeri dersleri, bisiklete binme kuralları gibi bilgilerle trafik A'dan Z'ye ele alınmış. İsteyenler, bölüm aralarında unutkan papağana yardım ederek trafik kurallarını ne kadar öğrendiklerini sınayabilirler.
ALTIN ANAHTAR AĞIRLIKSIZ PRENSES
George Macdonald, Resimleyen: Bahadır Barış Özsoy, Çeviren: Sinan Ezber,
İş Kültür Yayınları, 158 sayfa
Masalları ve romanları W. H. Auden, J. R. R. Tolkien ve Mark Twain gibi sanatçılarda büyük hayranlık uyandırmış İskoç yazar George Macdonald'ın iki kitabı bir arada. 'Altın Anahtar', küçük bir çocuğun hayatın en büyük hazinelerine ulaşma öyküsünü, 'Ağırlıksız Prenses' bir büyü sonucu ağırlığını kaybeden bir prensesin maceralarının anlatıyor. Muhteşem hazinelere ulaşmanızı sağlayacak altın anahtar gökkuşağının son bulduğu yerde olsaydı ne yapardınız? Ya, yerçekimiyle arası pek de iyi olmayan kızınız, bu yetmezmiş gibi ülkenin geleceğini ellerinde tutan ama sorumluluk taşımayan bir prenses olsaydı...
Haftanın çizeri
1974'te Almanya'da doğan Mehtap Kaya, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünden mezun oldu. 1998 yılında BU Yayınevi'nin düzenlediği Genç Çizerler Çocuk Kitabı Resimleme Yarışması'nda birincilik ödülü aldı. Çizgileriyle dikkat çeken genç sanatçı, kalemiyle birçok çocuk kitabına keyifli resimler armağan edeceğe benziyor. Kaya, şu anda bir grafik atölyesinde grafiker olarak çalışıyor. Denizi Özleyen Sandal adlı kitaptan bir Mehtap Kaya ilüstrasyonunu sizlerle paylaşıyoruz.
|
| Bu haber için okuyucularımızın yorumları |
| Aşağıda bu haber için okuyucularımızın yaptığı yorumları görüyorsunuz. Siz de yorumunuzu yazmak isterseniz lütfen tıklayın ve tüm okurlarımızla paylaşın!
Çok doğru ! (Yazan: SONGÜL GÜNEŞ) |
(Bu haber için henüz hiçbir üyemiz puan vermemiştir)
'Kitap' ekimizdeki diğer haberler
|
 |
 |
 |
ÖZLÜ SÖZ #37
"Üç aylık hamile olma ihtimalim var." Beş yıllık eşi Murat Cenk Kırımlı'nın açtığı boşanma davasının yukarıdaki nedenle reddedilmesini isteyen Sisi'ye Allah analı babalı büyütsün diyoruz.
Haber Arama
Site içinde aradığınız habere ait anahtar kelimeleri aşağıya yazıp 'Ara' düğmesine basınız.
|