Radikal-çevrimiçi / Radikal2 / Ben armudu dişledim...
Radikal-çevrimiçi
<  İ N T E R N E T  B A S K I S I  >  25 Ekim 2014 
 Kodunuz: Şifreniz: (Üye olmak istiyorum) 

 Ana Sayfa
 Yazarlar
 Yaşam
 Türkiye
 Politika
 Yorum
 Dış Haberler
 Ekonomi
 Spor
 Kültür/Sanat
 Haber Listesi
 Sanal Alem
 Radikal2
 Cumartesi
 Kitap

En aktif üyeler

Günün Sözü
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir.
Pascal
Tarihte Bugün
Takvimler 25 ekim tarihini gösterdiği zaman...

1981 yılında,
Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği İkinci Katibi Gökberk Ergenekon yolda yürürken saldırıya uğradı. Ergenekon olaydan hafif yaralarla kurtuldu.
1983 yılında,
Huzur Partisi, Anayasa Mahkemesi’nce kapatıldı.

Radikal gazetesinin ekleri bayi satış tarihinden iki gün sonra internete aktarılmaktadır.

Haberi YazdırYazdır Haberi YollaYolla Radikal2 


Ben armudu dişledim...

Fotoğraf: Levent Bozkurt

27/01/2008 (1130 defa okundu)

SERAL TOPKAYA (Arşivi)

Tatlılarla kullanmaya çok uygun bir aroması vardır armudun. Tatlıların içine ince dilimler halinde keserek koyabilir, hatta meyveyi bütün olarak şarapta kaynatarak bile servis edebilirsiniz. Bir diğer yandan, bu ağız sulandıran şekerli tat, karşı tatların; yani yemeklerin, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin tamamlayıcısıdır aynı zamanda. Armutla rostolanmış et, armut dilimleriyle servis edilen bir rokfor peyniri, hatta yeşil salatamıza tıpkı domates salatalığı doğradığımız gibi doğrayacağımız taze bir armudun katacağı tat, bu meyvenin içinde minik bir hazine saklı olduğunu haber verir gibi.
Gülgiller familyasından gelen armut, elmanın da akrabası olarak bilinir. Köken olarak Avrupa ve Asya'ya aittir ve binlerce yıl öncesine dayanan bir geçmişi vardır. Armut çeşitleri öncelikle kendi aralarında üçe ayrılır; yazlık, güzlük ve kışlık armutlar.
Yazlık armutlar: Limon, Akça, Mustafa Bey, Precoce Coscia, Dr. Jules Guyot, Santa Maria, Williams, Starkimson, 20the Centry (Nijisseki).
Güzlük armutlar: Beurre Hardy, Triumphe de Vienne, Duchesse D'Anglouleme, Abate Fetel, Conference, Beurre Bose, Doyenne Du Comice Ya li Seckel; Potomac.
Kışlık armutlar: Beurre Clairgeau, Ankara, Deveci, Passe Crassane.
En bilinen armutlardan olan Ankara armudu, uzun süre depolanabilme özelliği nedeniyle çok eski standart kışlık çeşitlerindendir. Ülkemizde öngörülen armut çeşitlerinin en erkencisi Akça'dır. Küçük, sulu ve az kumludur. Mustafa Bey armudu; küçük, sulu ve tatlıdır. Santa Maria; İtalyan menşeili, iri, sulu ve tatlımsıdır. Williams armudu, Hamdi Sükkari ve Frenk armudu diye bilinir. Orta irilikte, tereyağ tipinde, çok sulu ve aromalıdır. Doyenne Du Comice; iri, tereyağ tipinde, çok sulu ve güzel aromalıdır. Passe Crassane, en geç olgunlaşan armut çeşididir. Orta irilikte, çok sulu, ekşimsi, kısmen paslı ve uzun süre saklamaya elverişlidir. Tanesi 350 500 gr olan Deveci armudu ise en bilinen çeşitlerden biridir şüphesiz. Deveci armudu, benim için sadece armut çeşidi değil, aynı zamanda çocukluk arkadaşım ve dostum Ali Deveci'nin babası Lütfü Deveci'nin yarattığı bir tür olmasıyla önem taşır. İlginç de bir hikâyesi vardır; av meraklısı Lütfü Bey bir gün yine avdan dönerken bulduğu zamansız armudun ağacını arar, bu armudu İtalyan ve Fransız armutları ile evlendirir. Üç yıl sonra ağırlığı bir buçuk kiloyu bulan armutlar oluşur. Ve adlarına Deveci ismini koyar. Ülkemizin önemli ihraç kalemlerinden olan, lezzetli, dayanıklı, sulu ve büyüklüğüyle meşhur armudunu yaratmış olur böylece.
Armut alırken, sert, yara almamış ve üzerinde büyük siyah lekeler olmayan bir armut seçtiğinizden emin olun. Küçük lekeler ya da çizgiler sizi rahatsız etmesin, bu bazı armut çeşitlerinin doğasından gelen bir özelliktir. Aynı şekilde, bir takım armut çeşitlerinin ağaçlarında olgunlaşmaya bırakılmaları onların bozulmasına sebep olduğundan neredeyse ham denecek kadar sertken toplanıp satışa sunulur bu çeşitler. Eğer aldığınız armutla ilgili böyle bir probleminiz olursa tek yapmanız gereken, armutları mutfağınızın bir köşesinde 3 ila 5 gün bekletmektir. Bu şekilde, kendi şekeriyle olgunlaşacak ve tam istediğiniz kıvama gelecektir. Armudun kullanılan en klasik partnerlerinden biri domuz etidir. Ceviz ve bademin yanısıra, gorgonzola ve rokfor gibi küflü ve parmesan gibi sert peynirlerle olan uyumu da tartışılmazdır. Armudu herhangi bir tatlıyla kullanırken zencefil ve tarçın katmanız aromayı iyice ortaya çıkarmanızı sağlar. Ayrıca armudu, elma ile yazılmış tariflerin hemen hepsinde elmanın yerine kullanabilirsiniz.Eğer dayanamayıp olgunlaşmış armutlarınızın hepsini bitirmediyseniz, yemek yapma aşamasına geçebilirsiniz.

Acı biberli ve pişmaniyeli armut
4 adet armut
1 adet kurutulmuş kırmızı biber
1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
2 adet yıldız anason
2 adet çubuk tarçın
3 adet karanfil
90 gr toz şeker
30 gr bal
500 ml tatlı kırmızı şarap
Servis için pişmaniye
l Biberin tohumlarını çıkartıp, armut hariç tüm malzeme ile tencereye koyun. 5 dakika kaynamaya bırakın. Armutları ilave edin. Eşit pişmeleri için tencerenin ağzı kadar kestiğiniz yağlı kağıt ile kaplayıp kapağı kapatın. 20-25 dakika armutlar yumuşayana kadar pişirip kevgirle çıkarın. Tencerede kalan suyu yarıya inip koyulaşana kadar kaynatın. Pişmaniye ve sos ile servis yapın.

Armut çeşitleri
1. En öndeki küçük yeşil Ankara armudu
2. Bir arka sağ, Komis
3. Yanındaki en irisi Deveci
4. En arka uzunumsu Santa Maria

Armut ve biberiyeli kokteyl
6 adet armut
750 ml votka
230 gr toz şeker
12 dal taze biberiye
350 ml armut suyu
750 ml soda

  • Armutları büyük kapaklı cam kavonoza koyun. Üstüne votkayı ekleyip kapağı kapalı olarak 2 hafta oda sıcaklığında bırakın. 230 ml suda şekeri eritin. Şeker eriyip şurup kıvamına gelince biberiyeleri ekleyip soğumaya bırakın. 30 dakika sonra çıkartıp üstü kapalı olarak buzdolabına yerleştirin.
    1 ay kadar saklayabilirisiniz. Servis yapmak için, bardakların yarısını buz ile doldurun. 4 çorba kaşığı votka, 2 çorba kaşığı şurup, 3 çorba kaşığı armut suyu ve üstünüde soda ile tamamlayın. Taze biberiye dalları ekleyerek servis yapın.
  • Bu haber için okuyucularımızın yorumları
    Aşağıda bu haber için okuyucularımızın yaptığı yorumları görüyorsunuz. Siz de yorumunuzu yazmak isterseniz lütfen tıklayın ve tüm okurlarımızla paylaşın!
  • Armut   (Yazan: İsmail Necat Göncü)

  • Şu ana kadar değerlendirmeye katılan 3 üyemizin puan ortalamasını yanda görebilirsiniz. Puan verme işleminden yalnızca üyelerimiz faydalanabilir.
    puan
    10

     'Radikal2' ekimizdeki diğer haberler
    » Sınıfta kalan kim? - İSMAİL TUFAN
    » Bu sefer de unutmayalım - SEDA AKÇO
    » Sadece anne olmak - EBRU YILDIRIM
    » SEÇMELER
    » Yargıçlar hükümeti - AHMET İNSEL
    » Eğitimi daha fazla tartışmak - UMUT KART
    » Olmak, sahip olmak ve yıkıntı - MUSTAFA Ö. SOYLU
    » Medyada radyoaktif saçmalama yarışı - ÖZGÜR GÜRBÜZ
    » Korkmak ve korkmamak üzerine... - AYDIN CINGI
    » ''Kendini Kürt sananlar'' raporu - BASKIN ORAN
    » Bitlis'te Barış Meclisi - NECMİYE ALPAY
    » Çalım mı, açılım mı? - ZEYNEL CAN
    » Vicdanın hapsedildiği yerde insan yoktur - ÜMİT KARDAŞ
    » Zamanı gelen adam - AHU ÖZYURT
    » Aşk artık burada yaşamıyor - CAN YAMAN
    » Köprüde buluşmalar
    » Hollywood sendikal diriliş senaryoları - SAYIM YORGUN
    » Katharsis ve sınıf mücadelesi - BARIŞ YILDIRIM
    » Yakılan insanlıkla bu kez yüzleşin - AYDIN ORAK
    » TELEVİZYONA TEPEDEN BAKIŞ - HANDAN ÇAĞLAYAN
    » Kiarostami'nin Fransız'ı İran'ı rahatsız etti - ELVAN UYSAL BOTTONİ
    » Mutsuz sonun ertesi - ERMAN ATA UNCU
    » Ortadoğu'dan gelen tekinsiz tını - KORAY DEĞİRMENCİ
    » Vesikalı yar - DONAT BAYER
    » Ayak yağı ve zeytincilik müzesi - NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ
    » İzmir Milano'ya karşı - SELİM TÜRSEN

    Haberi YazdırHaberi Yazdır Haberi YollaHaberi Yolla

    ÖZLÜ SÖZ #341
    "Öptün, hoşuna gitmedi, istemedin attın. Benim duygularım yok mu? Ben malmışım. Beni hayat kadınına çevirdin, hoşlanmazsan öpmezsin."
    Biz Evleniyoruz'dan Aybars, gelin adaylarından Gülcan'a bağırıyor. Sözler bir kadının ağzında daha yerini bulur gibi geldi bize ama Aybars'ın, kadın-erkek ayrımı yapmaması hatta empati kurması da takdire şayan.

    Haber Arama
    Site içinde aradığınız habere ait anahtar kelimeleri aşağıya yazıp 'Ara' düğmesine basınız.

    Künye | Reklam Tarifesi | İletişim Sayfası | Eski Sayılar | Sıkça Sorulan Sorular | Kampanya Sözleşmesi | XML özetleri

    © Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.