scorecardresearch.com

Elazığ'ın Öküzgözü, Şükrü amcanın bağında 'Toscana' havası estiriyor

Elazığ'ın Öküzgözü, Şükrü amcanın bağında 'Toscana' havası estiriyor

Galip Yorgancıoğlu, bağın 450 dönüm olduğunu söyledi. Daniel O?Donnell (sağda) da, Elazığ?ın üzüm için çok iyi doğal ortam sunduğunu fakat doğru bağcılığın herşeyden önemli olduğunu hatırlattı.

Kayra'nın şaraplarını yapan önolog Kaliforniyalı Daniel O'Donnell; Elazığ'da Şükrü Baran'ın bağını örnek gösteriyor. İtalya'daki Toscana bölgesini hatırlatan bağ için Kayra'nın üst şirketi Mey İçki'nin CEO'su Galip Yorgancıoğlu, 'Bu bağ muazzam. Öküzgözünün gerçek değeri bu bağda ortaya çıkıyor' dedi
Haber: ÇAĞRI BİLGİN / Arşivi

ELAZIĞ - Öküzgözü üzümü vatanı Elazığ’da yüksek standartlarda üretimle tanıştı. ‘Kötü üzümden iyi şarap yapılamaz ama iyi üzümden kötü şarap yapılabilir’ felsefesiyle Türkiye’nin bütün bağlarını gezen ve bütün üzümlerini araştıran Kaliforniyalı şarap yapım uzmanı (önolog) Daniel O’Donnell Elazığ’daki iş adamı Şükrü Baran’ın bağına tam not verdi. Şükrü amcanın bağı, hemen akla, İtalya’daki Toscana Vadisi’ni ve oradaki muhteşem bağları getiriyor.
Kayra Şarapları’nın şarap yapımcısı Daniel O’Donnell, Elazığ Aydıncık’taki bağda,  Türkiye’nin ilk single vineyard (tek bağ) konseptiyle Kayra Vintage Öküzgözü’nü ortaya çıkardı. 

Türkiye’yi dolaşıyor
Daniel O’Donnell, şarap kalitesi, vinifikasyon ve vitifikasyon konularında 20 yılı aşkın uluslararası tecrübeye sahip, Amerika’da kaliteli şarap üretiminin yeniden gelişimiyle birlikte ‘Taster Guild International’ tarafından, Kaliforniya Eyaleti’nde ‘Yılın Şarap Uzmanı’ seçilmiş; Bulgaristan, Arjantin, Şili, Arjantin, Avusturalya, İtalya ve Çin’de şarap üretimi yapmış, İrlanda asıllı bir Amerikalı.
Şükrü Baran ise, 1942’de Elazığ Çatalharman köyünde doğup, medikal sağlık sektöründe faaliyet gösterirken 1999’da şirketini çocuklarına bırakıp memleketine yatırım yapmak için dönmüş.
2000’lerin başında besicilik ve bağcılıkta karar kılan Baran, araştırmacı ruhuyla bölgenin en kıytetli ürünü Öküzgözü’ne ideal bir bağ ile adeta yeniden hayat vermiş.
Daniel O’Donnell, 2006 yılında Kayra’da çalışmaya başladığı günden itibaren Denizli Güney’den Çal’a, Malatya’dan Elazığ’a Türkiye’deki üzüm bağlarını geziyor. Türkiye’de kaç kilometre yol yaptığı hatırlamayacak kadar çok gezen Daniel, üreticilere doğru bağcılığı anlatıyor. Türkçeyi çok az konuşuyor ama tüm Türkiye’yi tek başına geziyor. Daniel, Kayra’nın yeni şarapları için de titizlikle çalışıyor. Elazığ’daki bağda, üç-dört yıllık çalışmanın sonucu olarak Türkiye’nin single vineyard (tek bağ) konseptiyle üretilen ilik şarabı Kayra Vintage Öküzgözü 2007 ortaya çıkıyor. 

Üreticiye teşekkür
19 ay Amerikan meşe fıçılarında dinlendirilen Kayra Vintage Öküzgözü 2007’den sadece 5.800 şişe üretildi. Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Kayra’nın üreticiyi topraktan şişeye destekleyen bir zincirin öneminin altını çizdiğini belirterek, “Türkiye’de ilk defa şaraplık üzüm üreticileriyle yaptığımız çalışmaları marka etiketlerine taşıyarak teşekkür ediyoruz. Bu bağ gerçekten eşsiz bir bağ, muazzam, Öküzgözü’nün gerçek değeri  ortaya çıktı” dedi. 

Tek bağ şarapçılığı
Bir bölgenin tanımını etiket üzerinde de tüketiciye belirterek, tek bölgeden ve bağdan elde edilen şarap serisi. Bu bağların karakteristik özellikleri en saf halleriyle sunulur. Tek bağdan üretim ile her bağın farklılaşan özellikleri üretilen şaraba yansır. Tek bağdan elde edilen şaraplar ve tek çeşit üzüm şarapları gerçek bir şarap yapım deneyimi sunuyor. 

Yerinde üretmek esas
Daniel O’Donnell’ın ‘Benden sonra Kayra’da yerimi alacak kişi sözleriyle övdüğü Elazığ Şarap İşletmesi Üretim Sorumlusu Emre Adem, Kayra Şarapları’nın, Türkiye’nin en doğusundaki şarap üretim tesisine sahip olduğunu söyledi. Emre Adem, Elazığ’daki tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
“Buradaki tesis bu haliyle şarabın doğduğu topraklara en yakın konumdadır. Elazığ’daki üretim tesisinde işlenen Türkiye’nin belki de geçmiş kültürüyle bağlantısını oluşturan Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri Kayra’nın en önemli güçlerini oluşturuyor. Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerini yerinde işleyebilmek çok önemli.”

Elazığ eski bir üretici 
Elazığ Şarap Üretim Tesisi, 1942 yılında kurulan bir şarap imalathanesiyken 1944 yılında büyük bir
tesise dönüştürüldü. Fakat orijinal hali korundu. İlk kullanılan fakat bugün artık hiçbir işe yaramayan üretim araçları da fabrikanın girişinde sergileniyor. Kuruluşunda 1.16 milyon litre şarap üretimi yapılmaktaydı. Bugün yılda 4.794.000 litre üretim yapılıyor. Elazığ ve Diyarbakır bölgesinde
yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri bu tesiste işleniyor. Tesiste sadece kırmızı şarap üretiliyor. Dinlendirme için 500 fıçılık mahzeni de var.

Bölgenin şarapları 
* Kayra Imperial 
* Kayra Vintage Öküzgözü, 
* Single Vineyard 
* Buzbağ Rezerv 
* Terra Öküzgözü-Boğazkere 
* Terra Boğazkere 
* Terra Öküzgözü 
* Terra Shiraz 
* Buzbağ Kırmızı 
* Buzbağ Öküzgözü
* Buzbağ Boğazkere

ETİKETLER:

haber

http://www.radikal.com.tr/100317310031730

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yazılmamış.