İneklere buğday yediriyoruz

İneklere buğday yediriyoruz
İneklere buğday yediriyoruz
İthal etmek istedikleri 6 GDO'lu mısıra izin çıkmayan ve tartışmalardan bıkan yem sanayicisi artık ineklere buğday yedirecek.
Haber: HACER BOYACIOĞLU - hacer.boyacioglu@radikal.com.tr / Arşivi

ANKARA- Biyogüvenlik Kurulu’na ithalat izni alınması için sunulan 6 genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) mısır çeşidine bilim kurulunun olumsuz rapor vermesinin ardından yeniden alevlenen GDO tartışması yemcileri de tedirgin etti. Olumsuz rapor alan mısırları ithal edebilmek için kurula başvuran Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Biz zaten buğdaya döndük, bu tartışmalarla uğraşıp duracak halimiz yok. Yüzde 10 fazla ödüyoruz, buğday alıyoruz. Herkesin insan beslenmesinde kullandığı buğdayı biz hayvan yemi olarak kullanıyoruz” dedi.
Biyogüvenlik Kurulu’nun gündemine geçen günlerde 9 mısır geninin ithalatı geldi. Ancak Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin ithal etmek istediği mısır genlerinden 6’sı riskli bulundu. Bilimsel Risk Değerlendirme Raporları ve Sosyo-Ekonomik Risk Raporları’nda ilk kez ithalat izni istenilen ürünlerle ilgili olarak olumsuz bir bakış açısı oluştu ve 6 mısır geni için olumsuz görüş bildirilirken, 3’ünün ithal edilebileceği belirtildi. Bu raporlar sonrasında Biyogüvenlik Kurulu’nun 6 mısır geni için ithalat izni vermemesi bekleniyor. 



Mısıra ihtiyacımız yok
Bu sürecin kendilerini nasıl etkileyeceği sorusuna ise Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Biz zaten artık mısırdan vazgeçiyoruz” yanıtını verdi. “Biz buğdaya döndük” diyen Karakuş, “Şu an için sektörümüzde mısır ihtiyacı gözükmüyor. Bütün dünya hayvan yemi olarak mısır kullanıyor, ama biz bu tartışmalardan yorulduğumuz için yem çeşidini değiştirdik” dedi. “Tüm dünyanın ekmek yaptığı buğdayı biz bu nedenle yem olarak da kullanıyoruz” diyen Karakuş, “Kullanılan buğday miktarı 2 milyon tonu buldu. Bu sektörde iş güç sahibi insanlar bu tür tartışmaların içine girmek istemiyor. ‘Zehir yemek ister misiniz’ diye soruyorlar, bu soruya ne yanıtı vereceksiniz, üstelik hangi yanıtı verirseniz verin tartışma bitmiyor, sürüyor. Bu nedenle de böyle bir yola girildi” diye konuştu.
Pahalı da olsa buğdayı tercih ettiklerini ve satarken de daha pahalı fiyatların oluştuğunu kaydeden Karakuş, “Yüzde 10 daha fazla veriyorsunuz, yüzde 10 da daha pahalıya satıyorsunuz, ama kafanız rahat oluyor” dedi. Ekranda birçok akademisyenin ABD merkezli GDO’lu ürünleri eleştirmesine de farklı bir bakış açısı getiren Karakuş, “Baksanız çoğunun çalışmaları ABD üniversitelerinde tamamlanmış, şimdi bu insanlar ABD’ye dönük ithamlarda bulunuyor. Siz orada çalışırken iyiydi de, şimdi mi kötü oldu ABD” diye konuştu.

YARIN: BİYOGÜVENLİK KURULU BAŞKANI HAKAN YARDIMCI GDO İLE İLGİLİ TARTIŞMALARI YANITLADI

bigPara.com

    ETİKETLER:

    ABD

    ,

    Dünya

    ,

    Mısır

    ,

    Türkiye

    ,

    Ankara

    ,

    Beyaz

    ,

    Yemek

    ,

    Bilim

    ,

    ,

    ekmek

    ,

    rapor