Sektör, Şeker Kurumu'nun Bakanlık, 'denge'nin peşinde

Türkiye'nin şeker sorunu çözümsüzlüğe gidiyor. Şeker üretim kapasitesi tüketimden 2 milyon ton fazla. Üretim maliyeti ithalat fiyatının iki katı.

ANKARA - Türkiye'nin şeker sorunu çözümsüzlüğe gidiyor. Şeker üretim kapasitesi tüketimden 2 milyon ton fazla. Üretim maliyeti ithalat fiyatının iki katı. Şeker Kurumu, sadece üyelerden ibaret. Bedeli ise tüketici ödüyor.
Tarım Komisyonu, Şeker Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısını alt komisyona havale etti. Bakanlar Kurulu Kararı ile personeli ve kurumsal yapısı tasfiye edilerek sadece üyeleri bırakılan Şeker Kurumu'nun görevlerini büyük ölçüde Sanayi Bakanlığı'na bırakan tasarının Komisyon'daki görüşmelerinde, sektör temsilcilerinin tamamı Şeker Kurumu'nun gerekliliğini savundu. Şeker Kurulu'nun üyesi de olan Pankobirlik Genel Müdürü Mikdat Çakır, denetim için kendilerine şikâyet gelmesi gerektiğini, ancak mekânları kalmadığını belirtti
Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, mevcut fabrikaların 2 milyon 930 bin ton pancar şekeri üretim kapasitesi olduğunu, inşa halindekilerle bunun 3.2 milyon tona çıkacağını kaydetti. Şahin, nişasta bazlı şeker fabrikalarının kapasitesinin ise 935 bin ton olduğunu kaydetti. Toplam tüketimin 2.2 milyon ton olduğunu vurgulayan Şahin, sadece pancar şekerinde kapasite fazlasının 1 milyon ton olduğunu dile getirdi.
Şekerin ton başına ithalat maliyetinin 260 dolar olmasına karşın, üretim maliyetinin 840 dolar olduğunu belirten Şahin, fabrikaları kapatmadan, özelleştirileceklerin değerini düşürmeden, işçiyi işsiz bırakmadan, üreticiyi mağdur etmeden kotalarla dengeyi korumak zorunda olduklarını söyledi. AKP milletvekili Abdullah Çetinkaya ise bu 'zor denge' nedeniyle de tüketicinin 1200-1300 dolara şeker yemek zorunda kaldığını söyledi.