Akdeniz mutfağının yeşil yıldızı: Fesleğen

Akdeniz mutfağının yeşil yıldızı: Fesleğen
Akdeniz mutfağının yeşil yıldızı: Fesleğen
Hem baharat hem çay olarak kullanılan fesleğen bitkisi mide bulantısına, strese iyi geliyor, iştah açıyor, baş ağrısını azaltıyor, mide gazlarını ve şişkinliği gideriyor.
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Başkalarını bilemem ama fesleğen dendiğinde ilk aklıma gelen mutfak penceresinin önü ya da balkon olur. Sonra da minik yapraklarının üzerinde elimi gezdirip kokladığım, yazları makasla kesip domates salatasına koyduğumuz ve en önemlisi de sinekleri kaçıran ünlü kokusu gelir.
Çocukluğumun fesleğeni sonra karşımıza İtalyanların ünlü pesto sosu olarak çıktı. Nane, maydanoz ve dereotu kadar olmasa da büyümüş yaprakları ve renkleriyle kah reyhan, kah fesleğen adıyla manavlarda daha çok yer almaya başladı. Anadolu seyahatlerimde de bir çok yemeğin içine çorbanın üzerine kuru reyhan koyduklarını, çay gibi demleyip içtiklerini gördüm.

Sonra yavaş yavaş yararlarını keşfettim. Yemeklere, salatalara lezzet ve aroma katmasının yanı sıra çay olarak içildiğinde mide bulantısına, strese iyi geliyor, iştah açıyor, baş ağrısını azaltıyor, mide gazlarını ve şişkinliği gideriyor. Aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir riski yok. Ancak yaprakların taşıdığı uçucu yağ içinde yüksek oranda östrojenik etkili estragol bulunduğu için hamilelik süresince kullanılması tavsiye edilmiyor.
Bilimsel ayrıntılara gelince; lamiacea (ballıbabagiller) ailesinden gelen, Latince adıyla ‘ocimun basilicum’, İngilizcesi ‘basil’ olan fesleğenin bileşiminde yüzde 0.5 uçucu yağ, yüzde 85 estragol, linalool, kafeik asit türevleri ve flavonoitler var.


İLANDIR 

FESLEĞEN SOSLU MANTARLI VE BROKOLİLİ MAKARNA

MALZEMELER

·         1 paket Knorr Fesleğenli Makarna Sosu

·         1 ¾ su bardağı (375 ml.) su

·         250 gr. kepekli burgu makarna

·         300 gr. mantar

·         150 gr. brokoli çiçekleri

·         2 adet havuç rendesi

·         2 diş sarımsak

·         2 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

1.       Teflon tavaya zeytinyağını alıp ısıtın. İnce kıyılmış mantarları sote edin.

2.       Sırasıyla sarımsak, brokoli çiçeklerini ekleyin. Orta ateşte 5 dakika sotelemeye devam edin.

3.       Rendelenmiş havuçları da ekleyip 1-2 dakika daha pişirin.

4.       Tavaya 1 ¾ su bardağı soğuk su ile Knorr Fesleğenli Makarna Sosu’nu dökün, kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika boyunca kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin.

5.       Dişe gelir kıvamda haşlayıp süzdüğünüz kepekli burgu makarnayı sos ile karıştırıp, sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun!

İLANDIR