Alternatif yılbaşı mönüsü

Alternatif yılbaşı mönüsü
Alternatif yılbaşı mönüsü
Birbirinin aynısı yılbaşı yemeklerinden sıkıldınız mı? Sizin için, dört yemek yazarının özel tariflerinden oluşan, taze ve mevsiminde malzemelerle hazırlayabileceğiniz alternatif bir yılbaşı mönüsü hazırladım. Yarın sofranızı donatması size kalmış...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

RADİKAL - Her ne kadar aklımızın bir köşesinde yılbaşı akşamlarının diğer günlerden farklı olmadığı gerçeği olsa da 31 Aralık akşamı özel sofralarda oturmanın, daha özenli yemek yapmanın ve yemenin keyfi başkadır. Yeni yılı karşılama, yılbaşı yemekleri artık kültürümüzde de bir geleneğe dönüştü. Herbirimiz olanaklar ölçüsünde akşamı farklı kılacak yemekler hazırlamak istiyoruz.
Benim bu gelenek içinde, kendime en uzak bulduğum ise gecenin ana yemeği haline gelen hindi. Yıllarca sanki zorunlulukmuş gibi tatsız tutsuz hindileri yedikten sonra ben artık kazan kaldırdım, yeni yıl akşamları eğer evdeysem hindi yapmıyorum.
Bu yılbaşı için kitaplarını çok beğendiğim ve yararlandığım dört yazarının sadece taze ve mevsiminde ürünlerle kışa özel yemek tariflerinden bir mönü hazırladım. Sizlerle de paylaşmak isterim.

BALKABAĞI, BÖRÜLCE NAR
Kışın insanın içine açan bir salata olsa... Rengarenk... Kırmızılar, yeşiller, turuncuyu patlatsa...

1 ölçü kabı börülce
2 iri dilim balkabağı (İki parmak kalınlığında doğra)
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 ölçü kabı nar suyu
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 avuç körpe ıspanak
5-6 iç ceviz
½ ayıklanmış nar
tuz karabiber

Fırını 180 derece ısıt.
BÖRÜLCE Börülceyi suda yumuşayana kadar haşla. Kenara al.
BALKABAĞI Fırın tepsisine balkabaklarını diz. Üzerlerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdir, tuz serpiştir. Fırına ver ve 30 dakika pişir. Dışı karamelize olmalı ama içleri fazla yumuşamamalı. Fırından çıkar.
NAR SOS Nar suyunu kısık ateşte yarıya inene dek çektir. Ateşten al ve soğumaya bırak. Nar ekşisini ilave et, karıştır. Kalan zeytinyağını sosu çırparken ince bir şerit halinde ekle. Tuzunu biberini ayarla.
Balkabağı, ıspanak, börülceyi karıştırıp sosla. Üzerine cevizleri ufala, hafifçe karıştır. Nar tanelerini serpiştirip servis et.
Kaynak: İçindekiler/Cemre Narin-Begüm Atakan


ALABAŞ, ZEYTİNYAĞI, SARIMSAK
Kızarmış patatese sağlıklı bir alternatif. Kök sebzenin fırında güzel kızarması için bir ipucu, mısır nişastası eklemek. Bu sayede sanki fırında değil, yağda kızarmış gibi kıtır kıtır oluyor.

3 çorba kaşığı zeytinyağı
İki diş sarımsak bıçak ile ez kabuğunu ayır
3 orta boy alabaş
1 çorba kaşığı mısır nişastası
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı toz kırmızı biber
¼ tatlı kaşığı toz karabiber
1 çimdik acı biber
Fırını 200 derece ısıt. Fırın tepsisine pişirme kağıdı ser.

SARIMSAKLI YAĞ Tavada zeytinyağını ısıt, sarımsakları ekleyip birkaç dakika aroması yağa geçene kadar kısık ateşte pişir. Sarımsakları çıkar. Yağı büyük bir kaba al.
ALABAŞ Sarımsak aromalı yağa, nişasta, tuz, karabiber ve kırmızı biberleri ekleyip, çırp. Alabaşları kaba dök, sarımsaklı yağ ile güzelce karıştır. Bu noktada eller devreye girerse iyi olur. Fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yay.
30-40 dakika kenarları kızarıncaya dek pişir. Pişirme süresinin yarısında bir kez daha karıştır. Servis yapmadan üzerine pul biber ve deniz tuzu serpiştir.
Kaynak: İçindekiler/Cemre Narin-Begüm Atakan

KİNOA SALATASI

1 ½  su bardağı kinoa
½ demet soğan
½ demet maydanoz
1 adet kırmızı biber
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı Antep fıstığı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı sumak

Önce kinoayı tuzlu suda haşlayın. Süzdükten sonra ince kıyışmış taze soğan, maydonoz ve ufak doğranmış kırmızı biberi katın. Ardından sıcak suyla yıkanıp süzülmüş kuş üzümü ve Antep fıstıkla harmanlayın. Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, dövülmüş sarımsak ve sumağı karıştırıp salata karışımının üzerine gezdirin.

Kaynak: Hülya Ekşigil


USKUMRU DOLMASI

4 Adet uskumru
1 tane haşlanmış patates
1 demet deniz börülcesi
2 diş sarımsak
Yarım mandalina suyu
Çeyrek limon suyu
Bir tutam maydanoz
Bir tutam limonotu
Bir tutam biberiye
Tuz, zeytinyağı, karabiber

Balıkları suyun altında, iç yanaklarındaki tüm kan pıhtılarını ve karın boşluğundaki siyah zarı alarak temizleyin. Üzerine çizikler atıp süzgece alın, tuz ve karabiber serpin. Maydanoz, biberiye ve limon otunu yıkayıp incecik kıyın ve haşlanmış patatesle birlikte karıştırın. Uskumruların karın boşluğuna bu harcı doldurun. Fırın kağıdına sıralayıp üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış fırının ızgara bölümünde 25 dk. üzeri kızarana kadar pişirin.
Deniz börülcesini yıkayıp, sap bölümleri yukarıda kalacak şekilde derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine kaynar su ekleyip, yaklaşık 30 dk. Gövdeden rahat sıyırılana kadar haşlayın. Tüm dallarını sıyırarak börülceleri temizleyin ve ayrı bir kaba alın. Üzerine ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, mandalina ve limon suyu ekleyip karıştırın ve servis tabaklarına taban yapın. Üzerine pişen uskumruları yerleştirip servis yapın...
Kaynak: Aydan Üstkanat/Mevsiminde Yemek 365 



ÇİKOLATA KAPLI HURMA

300 gram yüzde 70 kakao oranına sahip çikolata
500 gram Medine hurması
400 gram kakao
Önce benmari yöntemiyle (kaynayan suyun üstüne metal veya porselen bir kap oturtup alttan gelen buharla kabın içindeki malzemeyi ısıtma yöntemi) çikolataları eritin. Diğer yandan hurmaların saplarını ayıkladıktan sonra bıçakla uzunlamasına birer çizgi çekerek çekirdeklerini çıkartın. Ama tamamen kesmeyin; bütünlüklerini bozmadan hurmaları geri kapatın. Hurmaları eriyen ve oda sıcaklığına gelen çikolataya batırıp çıkardıktan sonra içi kakao dolu bir kaba alıp her tarafları kaplanana kadar kakaoya bulayın.
Kaynak: Didem Şenol/Biraz Maya Biraz Gram