Askerde kıdem çayda dem! Peki ama nasıl?

Askerde kıdem çayda dem! Peki ama nasıl?
Askerde kıdem çayda dem! Peki ama nasıl?
Hint, Arap, Çin, Türk çaylarının farklılıkları nelerdir, nasıl demlenirler? Hangi tür demlik çayı en iyi demler? Su ne kadar kaynatılmalı? İşte iyi çay demlemek için uzmanlarından tüyolar...

Çayın tadı ve duyusal özellikleri harman içinde bulunan çayların yaprak büyüklükleri, yetiştiği toprak ve iklim özellikleri, üretim sürecindeki işlemler gibi pek çok parametreye bağlı olarak değişmektedir. Nispeten daha sıcak bölgelerde ve yumuşak iklim şartlarında yetişen çaylar daha çok renk ve tat verebilmektedir. Ayrıca bazı bölgelerin çayları belli karakteristik tat özellikleri taşımaktadır.

Türkiye’de üretilen çaylar diğer ülkelere göre daha çetin şartlarda yetiştiğinden istediğimiz dem rengini ve tadını alabilmemiz için minimum 15 dakika demlenmesi gerekir. 15 dakika demlenmiş Türk çayından pişmiş çay ve kuru meyve notları hissedilir.
Çin çayları genellikle yeşil çay olarak üretilir. Yeşil çay, çay yapraklarının okside olmadan kurutulmuş halidir. Çayın tipine göre çim, tahıl, sebze, balık, çiçekli aromalar hissedilir.
Hindistan, Türkiye gibi çayı hem üreten hem de çay tüketiminin yoğun olduğu bir ülkedir. Assam, Darjeeling gibi çayın yetiştiği bölgelere göre isimlendirilmiş özel türleri vardır. Genel olarak güçlü bir çay tadı vardır. 3-5 dakika demlemek yeterlidir. Hindistan’da genellikle süt ile kaynatılarak içilir. İngiltere’de içine süt ilave edilir.

Çay demleme sanatı ve teknikleri nedir? Hangi tür demlik çayı en iyi demler?
İyi çay demlemenin önemli kurallarından birisi suyu doğru şekilde kullanmaktır. Taze kaynamış suda bulunan yüksek oksijen oranı çayın lezzetini ve demini arttıran önemli bir unsurdur. Burada en önemli nokta kaynadıktan sonra soğumuş suyun yeniden kaynatılmamasıdır. Bu durum su içerisinde bulunan kimi minerallerin normalin üstünde artmasına ve böylece çayın lezzetinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Bunların dışında demleme teknikleri çayın çeşidine göre değişir.

Dökme Çay’ın Demlenmesi
İyi bir çay demlemek için öncelikle demliğin porselen veya cam olması önerilmektedir. Çayı demlemeden önce demliğin ısıtılmamasına dikkat edin. Demleyeceğiniz çayın nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutulması, ağzının açık kalarak herhangi bir koku ya da aromaya maruz kalmamış olması gerekir. Elbette damak zevkine göre değişmekle birlikte, demliğinize her bardak için bir tatlı kaşığı çay koyup en sonunda bir kaşık da fazladan ekleyebilirsiniz.. Çayınızı demlerken taze kaynamış, iyi kalite içme suyu ve porselen veya cam demlik tercih edin. Her zaman yaptığınız gibi 15 dakika demleyip servis yapın...

İLANDIR