Baklavalı diyet mi? Evet, evet...

Baklavalı diyet mi? Evet, evet...
Baklavalı diyet mi? Evet, evet...
Diyetler her geçen gün özgürleşip çeşitleniyor. Sonunda baklava da diyet listelerine girdi. Farklı bir bakış açısıyla diyet bir pazarlama aracına dönüştü de denebilir...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Baklavacı Güllüoğlu ve Diyetisyen Esma Akça bir araya gelerek tüketilmesi önerilen gıdalar arasında baklavanın da yer aldığı diyet listesi hazırlamışlar.

Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Güllü, “Diyet listelerinde baklavanın olması gerektiği düşüncesini hep savunuyorduk. Hem enerji veren hem de moral veren bir yiyecek olması bakımından baklavanın diyet listelerinde bulunması gerektiğini bir beslenme uzmanı tarafından onaylanması iddiamızın ne kadar doğru olduğunu kanıtladı” diyor.

Diyetisyen Esma Akça’ya göre ise ‘Her şeyin azı karar çoğu zarar’ söylemiyle anlatılmak istenen düşünceyi somut şekilde ortaya koymuş ve diyet yapmayı eziyete dönüştüren sıkıcı listelerin yerine, kontrollü ve sağlıklı beslenme üzerine kurgulanan listeler oluşturmuşlar.


Diyetisyenler, kilo kontrolünü elden bırakmadan tatlı krizlerini önlemek adına sütlü tatlıları bir çözüm önerisi olarak sunuyor. Fakat kontrolün sağlanması halinde tüm besinlerin doğru miktarlarda tüketilebileceğini dile getiren Diyetisyen Esma Akça, “Baklava, Türk toplumunun geleneksel tatlılarından olmasının yanı sıra çok fazla sevilen ve tüketilen bir tatlı. Aynı zamanda bilinenin aksine, standartlara uygun şekilde hazırlanan baklava, sağlık açısından her hangi bir tehdit içermemekle birlikte, vücuda enerji sağlıyor” diye konuştu.

Keçi sütü ile hazırlanan dondurmaların da diyetteyken rahatlıkla tüketilebileceğini vurgulayan Diyetisyen Esma Akça, baklavanın diyet listesinde nasıl yer alması gerektiğini örnek bir liste sunarak açıkladı. Günlük ortalama 1000 ila 1200 kalori alınacak şekilde hazırlanan liste, haftada 1-2 kilo verilmesini sağlıyor.


1.GÜN
Kalkış
1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık limonlu tarçınlı su

Kahvaltı 09:00
2 dilim esmer ekmek ve light peynirle yağsız tost
Domates,  salatalık
5 adet zeytin
Açık çay ( şekersiz)

Ara Öğün 11.00

Yeşil çay ( tarçın ve karanfilli)

Öğle Yemeği 12.00

8 yemek kaşığı dolusu ince bulgurla yapılmış kabak yemeği ( susuz)
2 yemek kaşığı dolusu light yoğurt ( içine 1 tatlı kaşığı çekilmiş keten tohumu , pul biber, limon)
1 dilim esmer ekmek
 

Ara Öğün 15.00

1 büyük kase çilek
10 adet tuzsuz badem
Yeşil çay ( tarın, karanfilli)

Akşam Yemeği 18.00

5 adet ev köftesi ( yağsız dana etinden)
6 kaşık sebzeli bulgur pilavı
Bol limonlu mevsim salata ( yağsız)
 

Ara Öğün 21.00

1 su bardağı ılık ve toz tarçın eklenmiş süt ( yarım yağlı)
1 büyük kuru incir
 

2. GÜN

Kalkış

1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 su bardağı limonlu tarçınlı su

Kahvaltı 09.00

1 haşlanmış yumurta
2 yemek kaşığı lor peyniri
İnce kıyım salata ( maydanoz, dereotu, taze kırmızı biber, domates) – limonlu pul biberli
1 dilim esmer ekmek
Adaçayı
 

Ara Öğün 11.00

Sade Türk kahvesi
1 şişe limon dilimli sade maden suyu ( gazı kaçırılmış)
 

Öğle Yemeği 13.00

Sınırsız fırın sebze ( yağlı kağıdın üstüne kabak, patlıcan, domates , biber , soğan, sarımsak vb. sebzeleri ince dilimler halinde yerleştirip baharat ekleyip fırına veriyoruz.)
Üstüne sarımsaklı light yoğurt ( için 1 tatlı kaşığı ketken tohumu, pul biber, limon,sarımsak, kimyon)
 

Ara Öğün 16.00

2 dilim light baklava
1 top keçisütü dondurma

Akşam Yemeği 19.00

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 2 yemek kaşığı lor ile karıştırılmış yeşil salata

(yeşilliklerde miktar ve çeşit sınırlaması yok)
1 su bardağı şalgam

Ara Öğün 22.00

1 fincan rezene çayı
 
 
3. GÜN

Kalkış

1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve ılık limonlu tarçınlı su

 
Kahvaltı 09.00
1 adet orta boy muz
1 sb sıcak tarçınlı süt ( yarım yağlı)
2 tam ceviz içi
 

Ara Öğün 11.00

Sade Türk kahvesi
 

Öğle 12.00

1 kase mercimek çorba
Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan ( sınırsız) üstüne sarımsaklı naneli light yoğurt
 

Ara Öğün 15:00

2 dilim light baklava
1top keçisütü dondurma
 

Akşam Yemeği 18.00

Izgara / fırın çipura
Bol limonlu yağsız mevsim salata
1,5 dilim esmer ekmek
Şalgam suyu / light içecek
 

Ara Öğün 21:30

1 parmak kalınlığında taze ananas
Gece yatmadan 1 su bardağı maydanoz suyu
 

4. GÜN

Kalkış

1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık tarçınlı limonlu su

Kahvaltı 09.00

1 yumurta ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile menemen ( diğer malzemelerde sınır yok)
2 parmak kadar light kaşar
3-4 zeytin
Roka, salatalık
1,5 dilim ekmek
Adaçayı
 

Öğle Yemeği 13.00

2 yemek kaşığı lor peyniri ve 3 ceviz ile salata üstüne nar ekşisi , balzamik sos ve baharat
1 küçük kase ev yapımı sebzeli tavuk suyu çorba
 

Ara Öğün 16.00

1 büyük kase taze dut
10 adet tuzsuz badem
Tarçın karanfilli yeşil çay
 

Akşam 19.00

Izgara bonfile
Haşlanmış sebze / salata
1 dilim esmer ekmek

 
Gece yatmadan

1 su bardağı maydanoz suyu
 
 
5. GÜN

Kalkış

1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı tarçınlı limonlu ılık su
 

Kahvaltı 09.00

1 kaselight sütün içine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 çay kaşığı tarçın ekle, lapa oluncaya dek pişir.

Öğle Yemeği 13.00

Küçük kutu light ton ile mevsim salata ( üstüne 1 tatlı kaşığızeytin yağı ve limonu karıştırarak sos yap )
 

Ara Öğün 15.30

2 adet light baklava
1 top keçisütü dondurma
 

Akşam Yemeği 18.30

8 yemek kaşığı etli nohut (susuz)
6 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı
Karışık salata ( yağsız , limonlu)
Küçük kase naneli cacık
 
Ara Öğün 21.30

Rezene papatya karışık demle

6. GÜN

Kalkış

1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 su bardağı ılık limonlu tarçınlı su
 

Kahvaltı 09.00

2 dilim light etimek
Üstüne light labne ve şekersiz reçel
Domates- salatalık
Açık çay (şekersiz)
 

Öğle 12.00

Izgara somon
Salata ( yağsız)
1 dilim esmer ekmek

Ara Öğün 15.00

Tarçın karanfilli yeşil çay
 

Ara Öğün 16.00

3 parmak kalınlığında 1 dilim karpuz
Sade maden suyu – limon dilimli gazı kaçırılmış
 

Akşam Yemeği 19.00

Haşlanmış sebze tabağı ( sınırsız)
1 küçük kase light yoğurt
 

Ara Öğün 21.30

1 avuç beyaz leblebi
Çay
Yatmadan 1 su bardağı maydanoz suyu