Bir kutu sardalyenin 100 yıllık hatırı var!

Bir kutu sardalyenin 100 yıllık hatırı var!
Bir kutu sardalyenin 100 yıllık hatırı var!
Gelibolu Savaşları sırasında dostluk başlatan sardalye konservesi, savaşın 100. yılı vesilesiyle o günlerin anısına şimdi tekrar raflarda...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

“Bu sabahın ilk saatlerinde Türklerle bizim arkadaşlar arasında sıra dışı bir değiş tokuş yapıldı. Bizim çocuklardan bazıları doğruca düşman siperlerine gidip, Konserve sardalye, reçel, sigara incir kurusu vb. takas ettiler. Yapılanlar her şeyiyle çok güzeldi ve savaşın ne kadar gereksiz olduğunu gösteriyordu...” 178. gün, Üsteğmen Cosens

Gelibolu’da sardalye tuzlu balık geleneğini sürdüren birkaç aileden biri ve tek kadın üretici olan Aygül Kemerli Ersoy, Gelibolu Savaşları'nın 100. Yıl anısına özel üretim sardalye konservesi hazırlamış. Konservelerin kutusunda ve birlikte dağıtılan bilgi notunda savaş kahramanlarının günlüklerinden bölümler de var.


Aygül Kemerli 20 yılı aşkın süredir baba mesleğini sürdürmesinin yanı sıra bu ölmekte olan bir geleneğin koruma altına alınmasını sağlamak için elinden gelen gayreti sürdürüyor. Aynı zamanda tuzlubalık geleneğini bir adım ileri taşımak, günümüz damak tadı, lezzet anlayışına uygun hale getirmek için sürekli yeni denemeler yapıyor, birbiri ardına yeni ürünler piyasaya çıkarıyor.

Ancak bir iki kişinin çabalarıyla Gelibolu’nun en büyük simgelerinden biri sardalye ve tuzlubalığı düzlüğe çıkarmak kolay değil. Eğer hepimiz üzerimize düşeni yapmazsak, bu özel ürüne coğrafi işaret alınmazsa yüzlerce yıllık gelenek yok olup gidecek...