Dali üçgeninde bir hafta sonu...  

Dali üçgeninde bir hafta sonu...

 
Dali üçgeninde bir hafta sonu...

 

Dali Müzesi

Turistlerin artık sadece güneş ve deniz peşinde olmadığını anlayan Katalanlar, Girona bölgesinde kültür sanat ve gastronominin bir arada olduğu büyülü bir dünya sunuyor konuklarına...  
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Kültür, sanat, gastronomi, doğa gibi yaşamın haz veren tüm güzelliklerini bir arada yaşamak isteyenlere önerilecek en özel bölgelerden biri Costa Brava kıyısındaki Girona ve çevresi. Dali Üçgeni olarak da bilinen Figueres’deki Dali Tiyatro Müzesi, Gala-Dali Pubol Şatosu (alttaki kare) ve Cadaques’deki Salvador Dali Müze Evi de bu bölgede bulunuyor. Barcelona’ya giderseniz mutlaka bir araba kiralayıp ya da trenle gidip bu üç müzeyi dolaşmalısınız. Ayrıca bölgeye sanıyorum zaman zaman seyahat şirketlerinin düzenlediği turlar da var...
           
Figueres kasabasında adeta Dali ile birlikte yaşıyorsunuz. Müzelerin yanı sıra adını taşıyan caddelerden, sık sık gittiği otel ve restoranlarda her yerde ona ait bir anıyla karşılaşmak mümkün. Salvador Dali Caddesi’ndeki Hotel Emporda’da da bu yerlerin başında geliyor. 55 yıllık otelin içinde Dali’nin kimi akşamlar geldiği, kimi zamanda evine yemek istettiği kasabanın en ünlü restoranı yer alıyor.
                 Dali'nin büyük aşkı Gala'nın elbiseleri 

Tüm gün süren yolculuğun ve müze turlarının ardından küçük kasabada yapılacak en iyi şey Hotel Emporda’nın El Motel adlı restoranının (alttaki kare) önündeki barında kavrulmuş bademler eşliğinde bölgenin beyaz şaraplarını tatmak. Ve ardından tam 20.30’da restoran kapılarını açar açmaz rezervasyon yaptırdığınız masanıza geçerek uzun uzun Katalan mutfağını deneyimlemek.

ŞEF ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ BURADA! 
El Motel Restauran’ın şefi Jaume Subiros Jorda, otelin açıldığı 1961 Temmuz’unu hiç unutmuyor. Henüz 11 yaşındayken sahibi babasının arkadaşı olan Emporda Otel’de çalışmaya başlamış. Uzun yıllar yaz tatillerinde müşterilerin valizlerini taşıdıktan sonra 16 yaşında da restoranın mutfağına geçmiş.

Bir dönem de şefin önerisiyle Barselona’da ardından Fransa’da ve İngiltere’de çeşitli restoranlarda çalışmış. 1969 yılında askerlik görevi için Figueres’e döndüğünde yakındaki sahil kasabası Roses’da yeni bir otel açan eski patronunun teklifiyle oranın restoranında çalışmaya başlamış. 30 yaşında 'executive chef' olan Jorda hem Figueres’deki Hotel Emporda’nın hem de Roses’daki Almadabra Park Hotel’in restoranlarının başında.
Son derece mütevazı döşenmiş, 1960’ların havasını estiren restoranda şefin ikramı fırından yeni çıkmış ekmekler ve kızarmış gümüş balığı önümüze geldiğinde başka bir restorana gitmediğimize çok seviniyoruz. Burada bir akşam yemeği tarih sahnesinde yolculuk gibi.

Figueres incirleri ile sunulan kaz ciğeri, çıtır sebzelerle sunulan kılıç balığı salatası, ıspanaklı sarımsak soslu morina balığı, karides ve deniz yosunlu sos eşliğinde sunulan kişnişli fener balığı, Dali’nin efsanevi eşi Gala’ya ithaf en yapılan yeşil elma tatlısı tek kelimeyle muhteşem...

BİR GASTRONOMİ MERKEZİ: GIRONA
Jaume Subiros Jorda günümüz Katalan Mutfağının başarısının formülünü bölgenin geleneklerine, malzemelerine bağlı olmak, taze ve mevsimsel ürünler kullanmak olarak açıklıyor. Jorda’ya göre Girona bölgesinde çok fazla Michelin yıldızlı şef restoranı olmasının nedeni Fransa’ya çok yakın olması. Özellikle Mount Perrier, Rhone, Toulouse bölgelerinde oturan 3 milyona yakın Fransız günü birlik ya da hafta sonları çok kolaylıkla Girona, Figueres, Rose, Cadeques gibi şehirlere, sahil kasabalarına gelebiliyor. Tabii Michelin müfettişleri de...
Girano bölgesindeki Michelin yıldızlı lokanta sayısı 20’ye yakın. Bu yüzden de bu bölge 'gastronomik cennet' olarak tanımlanıyor. Hatta şöyle bir söz var, ünlü bir gurme yazar tarafından söylenmiş: “Seyahat eden bir gurme Emporda’da asla hayal kırıklığına uğramaz”. (Katalonya’nın kuzey batı bölgesine Emporda da deniyor). Tabii bu durumu anlamak için 30 yıl önce mutfak çırağı olarak bölgeye gelen, ünlü şef Juli Soler’in elinden tuttuğu bugün bir fenomen olan El Bulli’yi tanımak gerekiyor. Ferran Adria Roses’taki 3 Michelin yıldızlı restoranı El Bulli’yi kapamış da olsa bölgedeki yıldızlı şeflerin hepsi onun yaratıcılığından etkilenmiş isimler...
Ben bu turu iki kez yaptım, fırsat bulduğumda üçlemek istiyorum. Ancak Michelin yıldızlı restoranları ziyaret etmek isterseniz mutlaka önceden yer ayırtmak, açık olup olmadıklarını kontrol etmek zorundasınız...

Gastronomi cennetinin Michelen Yıldızlı lokantalarından

1.     3 yıldız: El Celler de Can Roca/ Joan Roca- Girona

2.     2 yıldız: Les Cols/ Fina Puigdevall-Olot

3.     1 yıldız: Ca l’Enric/ Jordi Junca- La Vall de Bianya

4.     1 yıldız: Mas Pau/ Xaviere Xagrista- Avinyonet de Puigventos

5.     1 yıldız: Restaurant Can Arpa/ Pere Arpa- Banyoles

6.     1 yıldız: La Ilar / Joan Vinas- Castello d’Empuries

7.     1 yıldız: Lluis Feliu/ L’Aliança- Angles

8.     1  yıldız: Restaurant Masansa/ Pere Masansa- Girona

9.     1 yıldız: Restaurant Miramar/ Paco Perez- Liança

10.   1 yıldız: Bo-Tic/ Albert Sastregener- Corça

11.   1 yıldız: La cuina de Can Simon/ Xavier Lores- Tossa

12.   1 yıldız: Fonda Xesc/ Francesc Rovira- Gombrien

13.   1 yıldız: Els tinars/ Marc Gascons- Llagostera