Efsanevi oyuncu Greta Garbo ile aynı tabağı paylaşmak...

Efsanevi oyuncu Greta Garbo ile aynı tabağı paylaşmak...
Efsanevi oyuncu Greta Garbo ile aynı tabağı paylaşmak...
Greta Garbo, Jacqueline Onasis, Ernest Hemingway, Mata Hari ve Sarah Bernhardt'ın İstanbul'a gelip Pera Palas'ta kaldıkları dönemlerde sevdikleri yemekler şimdi Agatha Restoranın mönüsünde...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

RADİKAL - 1892 yılında açılan Pera Palas Agatha Christie, Ernest Hemingway, Greta Garbo, Jacqueline Onasis, Mata Hari ve Sarah Bernhardt gibi yıllar boyunca birçok ünlü kişiyi ağırlamış. Atatürk’ün sıklıkla konakladığı, Türkiye tarihinde önemli bir yeri olan Pera Palas’taki odası bugün müze olarak hizmet veriyor. Son bir kaç yıldır Jumeirah zincirinin bir parçası olan Pera Palas’ta yapıtları ve kişilikleriyle unutulmaz olan bu efsane isimleri hatırlatmak adına Agatha Restoran’ın mönüsüne bu isimlerin sevdikleri yemekler eklenmiş. 1983’te otelde konaklayan Jacqueline Onassis’in anısına yapılan marine deniz kereviti ve tartar, armut turşusu, avokado ve rezene sosla hazırlanan başlangıç tabağı Demoiselle de l’ocean; 1961 senesinde Beyaz Saray’da Jacqueline Onassis’in verdiği bir davet mönüsünden ilham alınarak oluşturulmuş.
Salmon a’la Garbo; trüflü krema eşliğinde tagliatelle hamuruna sarılı somon 1924 yılında otelde 50 gün konaklayan Greta Garbo’nun  favori yemeğiymiş. Kuzu duo ise avcılığa ve yerel lezzetlere olan tutkusu ile tanınan, 1922’de otelin konuğu olan Ernest Hemingway’in 1923 senesinde Idaho’da seçmiş olduğu menüden esinlenerek hazırlanmış.
Mönünün tatlısıysa 1912’de otelde konaklayan ünlü tiyatro oyuncusu, meslek yaşamının en parlak dönemlerinde, düzenli olarak görkemli yemek ziyafetleri vermesiyle tanınan Sarah Bernhardt’ın çok sevdiği dondurma ile servis edilen çilekli crumble...
Pera Palace Jumeirah Hotel’in zarif genel müdürü Pınar Timer Kartal ev sahipliğinde otelin kubbeli salonunda bu tarihi kişiliklerin anılarını taşıyan yemekleri tattık. Yemeklerin hepsi adını taşıdığı şöhretlerin altında ezilmeyecek denli başarılıydı. Ama içlerinden biri, I·stiridye mantarına sarılı kuzu fileto ve kuru erikli kuzu konfit demirhindili kereviz püresi, bakla yahnisi naneli kuzu sostan oluşan kuzu duo müstesna bir lezzete sahipti.  Açılıştan beri mutfağın başında olan şef ve ekibi çok başarılı, hiç aksamayan dört dörtlük  bir sofra hazırlamıştı. Mönü Aralık ayı boyunca otelin restoranı Agatha’da sunulacakmış.
Ayrıca otelin Orient Bar’ında ‘smooth caz’ yapan Muzaffer Uludağ, Taylan Erler, Suna Yıldızoğlu , Gökhan Abur, Korkut Koray ve Yalçın Özden’den oluşan Kargalar Kafeste Grubu 1950’lerden günümüze Türkçe ve yabancı efsane parçaları içeren geniş repertuvarları ve sohbetleriyle 27 Kasım ve 11 Aralık’ta sahne alıyormuş. Nostalji, iyi yemek iyi müzik sevenlere duyurulur...