Ekmek düşmanları bilsin ki...

Ekmek düşmanları bilsin ki...
Ekmek düşmanları bilsin ki...
Diyetisyenlerin ekmeği beslenmenizden çıkarın önerilerine hiç kulak asmadım. Tabii ki tüm besinler gibi onu tüketmeyi de abartmayalım ama hayatımızda hep olsun, olmalı da. Ekmek uygarlıktır, yaşamın temelidir. Fırından yeni çıkmış bir ekmeğin hiçbir şeye benzemez.
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Belki tüm dünya dillerinde öyle kabul edilir ama benim içi ekmek en özel sözcüklerden biri. Soyuttan somuta, isimden fiile nasıl kullanırsanız kullanın anlamı çok derin. Edebiyattan sanata, yemekten felsefeye her düşüncenin temelinde o var. Kısacası ekmek her şeyi anlatır ve anlamlandırır. Ekmek uygarlıktır.

Bugün ise onu en somut, en sıcak en doyurucu haliyle paylaşmak istiyorum.
Ekmek, istisnaları olsa da tüm toplumlarda tüketilen temel bir besin kaynağı.
Başlangıçta sadece un ve suyun birlikteliğiyle yaratılan, mayanın keşfiyle zenginleşen ekmeğin bugün hem ülkemizde hem de dünyanın farklı köşelerinde binlerce çeşidi var.

Uzmanları gerçek bir ekmeğin aslında sadece dört temel şeye temiz su, iyi bir un, tuz ve ekşi mayaya ihtiyacı olduğunu söyler. En çok kullanılan, benim de en sevdiğim tahıl buğday olsa da çavdar, arpa, yulaf ve mısır da ekmek yapılan tahıllar arasında.

Günümüzde ekmeğin içine kabartma tozu, patates suyu, süt, tereyağı, margarin, zeytinyağı, yumurta, peynir, şeker, bal, kuru baharatlar, ceviz, badem gibi bir çok lezzet katıcı besin ilave edilebiliyor.

Son yıllarda obezitenin nedeni gibi görülmesi bana hiç gerçekçi gelmiyor. Diyetisyenlerin ekmeği beslenmenizden çıkarın önerilerine de hiç ama hiç kulak asmadım. Tabii ki tüm besinler gibi onu tüketmeyi de abartmayalım ama hayatımızda hep olsun, olmalı da. Ekmek yaşamın temeli.

Bırakın fırından yeni çıkmış bir ekmeği, mayalanmış bir ekmeğin kokusu bile hiçbir şeye benzemez. Çocukluğumda çiftlik evimizde babaannemin ekşi nohut mayalı, üstünü örterek bir kenara bıraktığı hamurun üstünü açıp gizli gizlice bir parça alır ağzımıza atardık. Sonra da sıra taş fırında pişmiş, ancak kucaklayarak törensel bir biçimde kesilen o kara ekmeği çoban peyniri ve tarladan topladığımız domates, salatalıkla yemeğe gelirdi.

O günlerden bugüne tandır ekmeğinden, pideye, bagetten focaccia’ya tüm çeşitleriyle ekmeğe olan aşkım hiç bitmedi. Fırınların, pastanelerin, önünden geçerken o muhteşem kokuyu hep içime çektim...

 

Focacia Rolls / Knorr Rulo Pizza

Malzemeler

·         500 gr baklavalık buğday unu

·         200 ml soğuk su

·         10 gr kuru maya

·         2 paket Knorr Sirkeli ve Sarımsaklı Salata Sosu

·         45 gr zeytin yağı veya sıvı yağ

·         15 gr Becel Pratik Zeytinyağlı ( Tepsiyi Yağlamak Için)

·         1 yumurta

·         2 adet kırmızı kapya biber

·         4 adet dolmalık biber

·         1 adet kırmızı soğan

·         1 demet roka

·         100 gr eski kaşar


Hazırlanışı


1.      Kitchen Aid'in içine unu, suyu, yağı, mayayı ve tuzu ekleyin.

2.      Düşük devirde 5 dakika yoğurun.

3.      Büyükçe bir cam kaseyi hafifçe yağlayıp, yoğurduğunuz hamuru koyun ve üstünü streçleyip sıcak bir ortamda 30 dakika mayalanmaya bırakın.

4.      Ekmek hamuru mayalanırken sebzeleri irice doğrayın, hafiften yumuşayana kadar soteleyin ve soğumaya bırakın.

5.      Mayalanmış hamurunuzu biraz un ve bir merdane yardımı ile yarım parmak kalınlığında açın, mümkün olduğunca kare şeklinde açmaya çalışın.

6.      1 yumurtayı çırpın ve açtığınız hamurun üzerine sürün.

7.      Sotelelediğiniz sebzeleri üzerine yayın, üzerine peyniri rendeleyin.

8.      Bir demet rokayı da koyduktan rulo şeklinde sarın.

9.      Fırını 210 dereceye ayarlayın.

10.  Fırın tepsisine yağlı kağıdı koyup yapmış olduğunuz ekmek rulosundan kestiğiniz dilimleri üzerine yerleştirin.

11.  210 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin.

12.  Fırından çıkınca 5 dakika dinlendirip servis edin.

Afiyet olsun!
İLANDIR