Endülüs mutfağı ve Sevilla'da nerede ne yemeli?

Endülüs mutfağı ve Sevilla'da nerede ne yemeli?
Endülüs mutfağı ve Sevilla'da nerede ne yemeli?
İspanya'da Endülüs bölgesinin başkenti Sevilla turuna Endülüs mutfağı ve Sevilla restoranlarıyla yerden devam...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Endülüs Mutfağı da mimarisi gibi Arap, Kuzey Afrika  ve Akdeniz Mutfağı sentezi. Yahni dediğimiz tencere yemekleri de İspanya’nın ünü dünyayı sarmış atıştırmalıkları tapas da var. Zaten tapas kültürünün Sevilla'dan yayıldığı söyleniyor.

Bir zamanlar barlarda içki içenler içine sinek kaçmasın diye bardaklarının üzerini ekmekle kapatırlarmış. Kapak anlamına gelen tapa'lar  içkinin yanına atıştırmalık olunca zamanla çeşitler  artmış. Bugün domatesten omlete, sebze kızarmalarından, patates krokete, deniz ürünlerinden, minik köftelere her şey tapas olabiliyor.

Ama tüm kenti saran irili ufaklı tapas barlar arasında kaliteyi yakalayanlar çok az. Bizim gibi tesadüfen yaptığınız seçimlerde şanssız olma ihtimaliniz de büyük. Bölgenin imza yemekleri kalamar tava, paella, gazpacho da bazen tam bir hayal kırıklığı da olabiliyor.

Zil, şal ve gül: Sevilla


Endülüs mutfağının temel özelliği yemeklerin çoğunlukla yağda kızartılarak hazırlanması ve güçlü bir tada sahip olması. Ancak Endülüs kıyılarından yakalanan deniz ürünleri ve balıkları, Akdeniz güneşinde kurutulmuş pastırmaları çok lezzetli.  

Zaten Endülüs Mutfağı dendiğinde ilk akla gelen deniz ürünleri. Ancak bölgeye özel zeytinleri, Manchego peynirini ve ünlü kurutulmuş etleri jamon serranoyu da unutmamalı.

Tapasların yanında genellikle hafif tatlı bir içki olan sherry tercih ediliyor. En ünlü içkileri derseniz İspanya’nın her köşesinde olduğu gibi burada da Sangria. İspanyolca’da kan anlamına gelen ‘sangre’den türemiş sangria kırmızı şaraba eklenen portakal diğer narenciye suları, meyve parçaları, brandy, cin gibi biraz güçlü bir içki, maden suyu ve bol buzun büyük bir sürahide karıştırılmasıyla yapılıyor.

Sevilla'da yaşamın ritminin çok yavaş olduğu kentlerden. Birkaç meze yiyip kalkmak bile saatler alabiliyor. Öğlen yemekleri saat ikide başlıyor. Akşam yemeklerine ise saat ondan önce oturulmuyor...

Restoran ve konaklama önerileri:

Sevilla’nın en eski yerlerinden biri, geleneksel mutfak örnekleri sunan El Rincolcillo, en ünlü tapas barlarından olan Bodega Morales, Dos de Mayo, modern tapas bar Uno de Delicios, Bask ve Endülüs tarzı yemekleriyle kentin en iyileri arasında sayılan Taberna del Alabardelo ve bir Michelin yıldızlı Abanthal öneriler arasında.




Uno de Delicios

Konaklamaya gelince farklı fiyatlarda şehrin merkezinde ve çevresinde yüzlerce seçenek var. Ancak bir kaç öneri derseniz; La Casas de la Juderia, Hotel Alcazar, Hotel Murillo, Hesperia Sevilla ya da Corral de San José gibi kentin merkezinde tek ya da çift odalı daireler olabilir.