Geleneksel bir lezzetle tanışın: Batırık

Geleneksel bir lezzetle tanışın: Batırık
Geleneksel bir lezzetle tanışın: Batırık
Geleneksel ürünlerimizden bulgur tüm dünyada yükselen trend. Günümüz yemek kitaplarında bulgurla yapılan yemeklere yer verilirken 'batırık' gibi geleneksel ve yöresel tarifler göz ardı ediliyor...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

RADİKAL - Geçen yıl Karaman’a gittiğimde tattığım, yörenin en güzel yemeklerinden biri olan ‘batırık’ın tadı hâlâ damağımda. Duru Bulgur’un sahipleri İhsan ve Emin Duru kardeşlerin çiftlik evinde baştan sona batırık yapımını izlemiş, sonra da afiyetle yemiştik.
Batırık bulgurla yapılan en yaratıcı, en lezzetli yemeklerden biri bana göre. Soğuk bir başlangıç, salata ya da ana yemek hangi niyete tüketirseniz olur. Yanında ayran, turşu ve marulla tam bir şölen.
Haftasonu batırık yapmaya kalkınca, elimde Ala Dükkan’ın sahipleri Ahsen Toktay ve Fethiye Duru’dan aldığım tarif olmasına karşın ‘Tarihinden Tarifine Bulgur’ kitabını da en azından ölçülerine bakarım diye elime aldım. Maalesef kitapta mantarlı bulgurlu risotto bile vardı ama batırık tarifi yoktu. Karamanlı bir markanın katkılarıyla hazırlanan bir yemek kitabında, yöreyle özdeşleşmiş bir tarifin olmayacağı hiç aklıma gelmezdi!
Yazarı Seçil Kenar, kentlilere yönelik bir kitapta geleneksel bir tarifin yerinin olamayacağını düşünmüş olmalı. Eminim koysaydı, kitabı edinenlerin en severek yaptığı ve sunduğu yemeklerden biri olurdu. İster bir aile buluşması, ister bir davet olsun,'batırık' her sofraya yakışacak, yaşaması gereken bir yemek...

BATIRIK NASIL YAPILIR?
Malzemeler

2 bardak ince bulgur
1 büyük baş ince kıyılmış kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası ya da toz domates kurusu
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ çay bardağı kavrulmuş tahin
½ limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı ince kıyılmış nane maydanoz ve reyhan karışımı
1 demet ince kıyılmış taze soğan
Bir tatlı kaşığı tuz, kimyon acı kırmızı biber ve karabiber karışımı

Derin bir kaba konan ince bulgurun üzerine bir su bardağı kadar kaynamış su dökülüp 10 dakika kadar demlenir. Tava içinde tahin pembeleşinceye dek kavrulduktan sonra  bulgurun üzerine ilave edilir. Salça (ya da domates kurusu tozu), soğan, ceviz ve tuz baharat karışımı da konduktan sonra yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra içine taze soğan ve yeşillikler eklenir, tekrar yoğrulduktan sonra elde sıkılarak köfte şekli verilir. Marul ve lahana turşusuyla servis yapılır. Afiyet olsun...