Göz yaşartan başarı: Şimdi 3 Michelin yıldızlı şefle çalışıyor

Göz yaşartan başarı: Şimdi 3 Michelin yıldızlı şefle çalışıyor
Göz yaşartan başarı: Şimdi 3 Michelin yıldızlı şefle çalışıyor

İdris Bozan (sağda), 3 Michelin yıldızlı şef Enrico Crippa'yla...

İdris Bozan genç bir şef adayı şansını kendi yaratmış, çalışkanlığı, azmi torpili olmuş, yılmamış, ben nasıl yaparım tek başıma dememiş. Öyküsü kabuğunu kırmak isteyen tüm gençlere örnek olmalı...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Bir ay kadar önce Mutfak Sanatları Akademisi’nin kurucusu Mehmet Aksel’le sohbetimiz sırasında anlattığı MSA’dan mezun olup da yurt dışında Michelin yıldızlı restoranlarda staj yapan, çalışan isimlere yer vermiştim yazımda.

Hemen ardından “Ben de Piemonte bölgesinin en zengin gastronomi kenti Alba’da ‘Dünyanın en iyi 50 Best Restaurantı Listesi’nde yer alan 3 Michelin yıldızlı Ristorante Piazza Duomo’da Chef Enrico Crippa ile çalışıyorum” diyen bir mail aldım. Doğrusu heyecanlandım, neler yaptığını, biraz kendisini anlatmasını istedim.

İdris Bozan henüz 23 yaşında genç bir şef adayı. 13 yaşından itibaren ailesinden ayrı yaşamaya başlar, hem çalışıp hem okur. İstanbul Okan Üniversite’sinde profesyonel gastronomi eğitimi alır. Bir süre çeşitli otel ve restoranlarda çalışır. Ama aklı hep İtalyan şefler gibi başarılı ve ünlü olmaktadır. İtalya’ya gitmeye karar verir.

İki yıl boyunca gece gündüz hem çift işte çalışır hem de yabancı dil öğrenir. Bu arada İtalya’daki okulları araştırırken ICIF İtalya’nın kuzeyinde Piemonte bölgesinin en iyi uluslararası aşçılık okulunun temsilcisi Perihan Demir ile tanışır onun da yardımıyla okula kaydını yaptırır. ICIF’te ‘masterchef’ programını tamamladıktan sonra okulun öğrenciler için hazırladığı sınavlara girip Michelin yıldızlı restoranlarda staj yapma hakkını kazanır.

İlk stajını İtalya’nın ilk Michelin yıldızlı restoranı olan Ristorante Guido da Costigliole’de şef Lucca Zecchin ile yapar. ICIF’İN başkanı Piero Sassone İdris’in ICIF’e ve İtalya’ya gelme hikayesini duyunca desteğini esirgemez.

İkinci stajını 2 Michelin yıldızlı Ristorante IL Cascınalenuovo’da Walter Ferretto ile yapması için Isola Asti ‘ ye yerleşmesine yardım eder. Staj bitince küçük bir İtalyan kasabası olan Cuneo’da bir süre klasik bir İtalyan restoranında çalışır.

Daha sonra da 2 Michelin yıldızlı şef Walter Eynard’la çalışmaya kendisine asistanlık yapmaya başlar. Bu arada Türkiye’yi hiç tanımayan ünlü şefin bir hafta boyunca İstanbul’a The Galliard Restaurant’a gelmesine aracı olur.

İdris Bozan şimdi de Piemonte bölgesinin beyaz trüf mantarı, şarapları ve restoranlarıyla ümlü kenti Alba’da 3 Michelin yıldızlı Ristorante Piazza Duomo’da şef Enrico Crippa ile çalışıyor.

İdris daha yolun çok başında, eminim yoluna bu kararlılıkla devam ederse eminim onu çok daha iyi yerlerde ve konumda göreceğiz. Bu stajı bitince de henüz kesinleşmemiş ama başka bir yerde çalışmaya başlayacakmış. Onun öyküsü ve çalışkanlığı umarım tüm şef adaylarına yol gösterici olur.

İdris’in mektubunda uzun uzun yazdığı yazdığı ve gerçekleşmesini istediği bir büyük hayali daha var ki o aslında hepimizin dileği. Türkiye mutfağını da dünya arenasına çıkarmak. “Eğitimim süresince ve İtalyan şeflerle çalışmaya başladığımdan bu yana anladım ki, İtalyan şeflerinin başarılarının sırrı mutfaklarında aşkla babaanne anneanne tariflerinden yararlanmaları, yani eski kültürlerini daha modern, şaşırtıcı tatlarla sunmaları. Biz genç şefler de bu yoldan gitmeliyiz ülkemiz mutfağı için” diyor...