Hileli Gıda Raporu'nu incelemediyseniz...

Hileli Gıda Raporu'nu incelemediyseniz...
Hileli Gıda Raporu'nu incelemediyseniz...
Kurban Bayramı'na üç hafta kadar bir süre kala hileli gıdalar piyasadan tümden toplanması gibi bir olasılık yok. Bayram alışverişine çıkarken listeye tekrar tekrar göz gezdirmekte yarar var.

Türkiye Ziraatçılar Derneği tarafından hazırlanan ‘Hileli Gıda Raporu’na göre genellikle ‘ucuz gıda’ olarak bilinen ve normal satış fiyatının oldukça altında fiyattan satılan gıdaların içinde insan sağlığına çok zararlı bir çok madde bulunuyor.

TZD ‘Hileli Gıda Raporu’na hafta sonu gazete ve televizyonlarda oldukça geniş yer verildi ama kullanılan hileli gıda yöntemlerini bir kez daha kayda geçirelim istedik. Alışveriş yaparken bunlara dikkat edelim. Ayrıca sokaktan, pazarlardan açık, markası bilinmeyen ürünler almaktan kaçınalım.
• Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor.
• Sucuk, salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyunda soyuluyor.
• Tereyağına bitkisel yağ karıştırılıyor. Sucuğun raf ömrünü uzatmak için nitrat katılıyor. Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin karıştırılıyor.
• Hem UHT sütlere hem de sokak sütlerine su ekleniyor. Atık yağ olarak anılan kullanılmış kızartmalık yağ çeşitli gıda maddelerine karıştırılıyor.

• Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini ve tekstil boyası katılıyor.
• Bozuk, ezik ve kurtlu incirlerden ‘incir lokumu’ gibi ürünler yapılıyor.
• Haşerelere karşı önlem için kuru üzümler kurutulmadan önce mazota bulanıyor.
• Şekerpancarı pekmezi üzüm pekmezi diye satılıyor.
• ‘Takoz’ diye tabir ettikleri eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor.