Hindistan cevizi yağının 10 marifeti

Hindistan cevizi yağının 10 marifeti
Hindistan cevizi yağının 10 marifeti
Yemekten güzelliğe çok geniş bir kullanım alanı olan, son dönemde dünya genelinde popülerleşen naturel Hindistan cevizi yağının kullanıldığı 10 yer...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

RADİKAL - Hindistan cevizi/coconat, palmiyegiller ailesinden tropik bölgelerde yetişen ve meyvesi yenen, besin değeri yüksel bir meyve türü. Hindistan cevizi neredeyse her şeyinden yararlanılan bir besin kaynağı. Suyu içiliyor, etli beyaz meyve kısmı taze olarak yeniyor. Zeytin gibi çok yağlı bir meyve yağı çıkarılıyor ve bu yağ hem kozmetikte hem de beslenmede kullanılıyor. Hindistan cevizi yağı yetiştiği tropik ülkelerde binlerce yıldır kullanılsa da bizim kültürümüzün bu aromatik meyveyle tanışması keklerde pastalarda kullandığımız kuru toz haliyle oldu. Sonra meyvesi gelmeye başladı şimdi de yağıyla tanışıyoruz. Avrupa ülkelerinde ise son yıllarda kozmetik ürünlerin yanı sıra zeytinyağı ve diğer yemeklik yağların yanındaki yerini almıştı.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
Hindistan cevizi yağı sıvı ve katı olmak üzere iki şekilde satılıyor. Sıvı yani rafine olanları, meyvesi kurutulduktan sonra copra adını alan bölümünden elde ediliyor. Katı virgin/natürel olanı ise taze Hindistan cevizi meyvesinden soğuk sıkma yöntemiyle elde ediliyor. Önce süt haline getiriliyor sonra da yağı ayrıştırılıyor. Zaten bu yağ da tereyağı gibi oda sıcaklığında katı halde, sıcaklık 24 derecenin üstüne çıktığında sıvı hale dönüşüyor.

Daha doğal ve yararlı olan, ‘virgin coconat oil/ natürel Hindistan cevizi yağı yemeklerden cilt bakımına çok geniş bir yelpazede kullanılıyor. Sizler için Natürel Hindistan cevizi yağının nasıl ve nerelerde kullanıldığını 10 maddede toparladık:

1. Besleyici özellikleriyle yüz, göz ve vücut nemlendiricinizin yerine geçebilir.

2. İçindeki anti-bakteriyeller sayesinde yaraların daha kolay iyileşmesini sağlar.

3. Makyaj çıkartıcı olarak kullanılabilir.

4. Kokuya sebep olan bakterileri ve mayaları öldürdüğü için deodorant yerine kullanılır.

5. Yemeklerde kullanılabilir. Özellikle sıcak yemeklerde hafif ve yumuşak olduğu için meyvenin baskın aroması da hissedilmez. Kahveye krema olarak ilave edilebilir.

6. Saç kremi olarak durulanarak veya durulanmadan saç taramayı kolaylaştırmak için kullanılabilir.

7. Şekerle karıştırıldığında vücut peelingi yapılır.

8. Dudak kremi olarak kullanılır.

9. Erkekler tıraş sonrası losyon olarak kullanabilir.

10.  Tırnak etlerini itmek ve tırnakları güçlendirmek için kullanılır.