İyi bir çay için bunlara dikkat!

İyi bir çay için bunlara dikkat!
İyi bir çay için bunlara dikkat!
İyi bir çayın kalitesi deminden ve renginden belli olur. İyi bir bardak çayın olmazsa olmazları iyi su, metal olmayan demlik ve demleme süresi.
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

İyi bir çay demlemenin ilk koşulu suyun kalitesi, tazeliği ve suyu doğru şekilde kullanmak. Ardından demlik faktörü ve demleme süresi gelir. Çay demlemek için en uygun sular, sertlik derecesi düşük yani  kireci az olan sulardır. Kireç oranı yüksek sularla demlenen çaylar bulanık olur. Çay demlemede bir önemi olmasa İngiltere Kraliçesi seyahate çıkarken yanında çay demleyeceği suyu götürmezdi eminiz!
Taze kaynamış suda bulunan yüksek oksijen oranı çayın lezzetini ve demini arttıran önemli bir unsur. Bu yüzden de suyun 10 saniyeden daha fazla kaynatılmaması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta da kaynadıktan sonra soğumuş suyun yeniden kaynatılmaması.

DEMLİK CAM OLSUN 
Çayın nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutulması, ağzının açık kalarak herhangi bir koku ya da aromaya maruz kalmamış olması da bir diğer önemli faktör. Elbette damak zevkine göre değişmekle birlikte, demliğinize her bardak için bir çay kaşığı çay koyup en sonunda bir kaşık da fazladan eklenebilir.
İyi bir çay demlemek için uzmanlar öncelikle demliğin porselen veya cam olmasını öneriyor. Metal demlikler çayda metal bir tat bırakır. Çayı demlemeden önce demliğin ısıtılmamasına dikkat etmek gerekir.
Çayı demlerken taze kaynamış, iyi kalite içme suyu porselen veya cam demlikte 15 dakika demlendikten sonra servis yapılmalı. Demli çay asla kaynatılmamalı ve yarım saat içinde tüketilmelidir.

MİNİMUM 15 DAKİKA... 
Kalitesi yüksek çayların demi daha çabuk çıkar ve daha az dem süresi ister. Ancak Türkiye’de üretilen çaylar diğer ülkelere göre daha çetin şartlarda yetiştiğinden istediğimiz dem rengini ve tadını alabilmemiz için minimum 15 dakika demlenmesi gerekir. 15 dakika demlenmiş Türk çayında pişmiş çay ve kuru meyve aromaları hissedilir.
Çayın çok uzun süre demlenmesiyle çayın rengi çok koyulaşır, çayın içindeki reçine  dem suyuna karışır ve acımsı bir tat ortaya çıkar. Uzun zaman bekleyen çay oksitlenerek ağırlaşır.
Türk usulü demlemenin Batı çay demleme geleneğinden en büyük farkı çaydanlık ve demlik olmak üzere iki farklı kap kullanılması ve servis yaparken de yarı dem yarı su konmasıdır bardağa. Batıda sadece demlik kullanılır ve çayın üzerine su eklenmez. O yüzden de Batı geleneğinde çay demleme süresi ortalama beş dakikadır...