İyi yemeğe çok para vermek istemeyenlere müjde: Terra Kitchen

İyi yemeğe çok para vermek istemeyenlere müjde: Terra Kitchen
İyi yemeğe çok para vermek istemeyenlere müjde: Terra Kitchen
"İyi yemeğe yüzlerce lira ödemek istemiyorum" diyen ünlü şef Mehmet Gürs'ün 'Ne yersek o oluruz' düşüncesiyle oluşturduğu yeni nesil hızlı-kaliteli ve ucuz yemek konsepti Terra Kitchen gastronomi dünyamız için yeni bir eşik.
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Bundan tam bir yıl önce Mehmet Gürs’le yeni projelerini konuşmak üzere Mikla’da buluşmuştuk. Her zamanki coşkusu ve hiç bitmeyen heyecanıyla açma hazırlıkları içinde olduğu İtalyan Lokantası Enzo ve Terra Kitchen için yaptıkları konsept oturtma çalışmalarını anlatmıştı. 

O sohbetimizde en çok aklımda kalan “İyi yemeğe yüzlerce lira ödemek istemiyorum” cümlesiydi. Bunu İstanbul’un en pahalı birkaç fine dining lokantasından birine sahip birinin söylemesi, şaka gibi gelmişti ama bir yandan da çok hoşuma gitmişti.

Gürs, birkaç ay sonra dediği gibi kaliteli malzeme kullanarak iyi İtalyan yemeğini ucuza satabildiği Enzo’yu Acıbadem Akasya Alışveriş Merkezi içinde açtı. Sonra araya kahve sevdası girdi. Üçüncü nesil kahvecilerin en iyilerinden biri olan Kronotrop’u satın alarak büyüttü.

Birkaç hafta önce de maliyetleri düşürmek için uzun süre uğraş verdiği ‘iyi hızlı, ucuz’ hayalini gerçekleştirerek Terra Kitchen’ı açtı. Hafta içinde Maslak Orjin Plaza’nın içindeki Terra Kitchen’da yine Gürs'le buluştuk. Terra Kitchen’ın ilk şubesi Özdilek AVM’nin içinde açılmıştı ama bir türlü gitme fırsatı bulamamıştım.
Orjin Plaza’nın alt katındak yiyecek içecek alanını AVM diliyle ‘food court’taki kalabalığı görünce gözlerime inanamadım. Son yıllarda gördüğüm en başarılı yeme-içme alanlarından biri olmuş ama burası başlı başına bir yazı konusu.

Neyse kuyruğa girip yemeklerimizi aldık. Son kalan iki kişilik yere de oturduk. Plaza hayatları belki sıkıcıdır ama yemek arasında buluşan insanların neşesi, o kalabalık bana yine geleceğe dair umut verdi, hatta mutlu oldum. Demek ki Maslak’ta iş merkezlerinin arasında böyle kaliteli malzemelerle yemek yapan yerlere çok ihtiyaç varmış.
Geleneksel tencere yemekleri bölümünden otlu yeşil mercimek çorbası, kuru patlıcan dolması, kıymalı domatesli lazanya ve karışık sebze ızgarayı tattıktan sonra mutluluğum kat kat artı! Yemeklerin hepsi birbirinden lezzetliydi.


Terra Kitchen’da taze, gerçek ve sağlıklı konsepti gerçekten başarıyla oturtulmuş. Mönü çorbalar, dürümler, soğuk sandviçler, el yapımı burgerler, salatalar, zeytinyağlılar, taze makarna, toprak ana ve ana yemekler olmak üzere başlıklara ayrılmış. Taze İtalyan makarnaları da var, geleneksel mutfağımızdan örnekler de.
Fiyat -kalite dengesi derseniz o da çok iyi. Çorbalar 6.50 TL, diğer çeşitler 12.50-16.50 TL arası ve porsiyonlar tek tabakla doyacak kadar büyük. Hatta benim gibi açgözlülük etmezseniz tek bir çorba bile yetebilir.


Fakat bu fiyatlar da çalışanlar her gün yiyorsa ucuz değil. Ancak Gürs, “Malzeme maliyetleri çok yüksek, fiyatlarda çok zorlanıyoruz” diyor.
Yakında ‘part time’ ev kadınlarını, öğrencileri de çalıştırmaya başlayacaklarmış.


Ünlü şef Gürs’e göre böyle yerler açıldıkça lüks yerlerin işi daha da zorlaşacak. Müşteri “Ben aynı yemeği 15 liraya yiyorsam sizin farkınız ne olacak, bana ekstra ne sunacaksınız” diye sorgulamaya başlayacak yakında diyor. İstediğimiz değişim yavaş yavaş başlayacak gibi görünüyor...