İzmir başarabilecek mi?

İzmir başarabilecek mi?
İzmir başarabilecek mi?
"İzmir gastronomi merkezi olacak." Yıllardır beklediğim bu cümleyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun dillendirmesi umut verici, bekliyoruz...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Geçtiğimiz hafta içinde Urla Yengeç Balık Lokantası’nda İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile kısa bir sohbet fırsatı bulduk. Tabii konu hemen İzmir’in yeme-içme kültürüne geldi.

İzmir, Ege Bölgesi'nin başkenti sayılır ama nedense Ege mutfağı dendiğinde ne ilk akla gelen kent İzmir olur ne de bu konuda İzmir’de ünü sınırlarını aşmış bir restoran bulmak mümkündür.

1980’lerin başında İzmir’de yaşarken de bu böyleydi aradan otuz yıl geçti yine durum aynı. Hatta daha da kötü diyebiliriz. O zamanlar hiç olmazsa bir meze meyhane kültürü vardı, şimdi o da kalmamış.

Yöreye özgü tencere yemekleri yapan restoranlar deseniz parmakla gösterilecek denli az.  Çankaya’daki üçüncü kuşağın iş başında olduğu esnaf lokantası Adil Müftüoğlu ve Alsancak’ta sekiz yıl kadar önce açılan Mutfak Girit ilk akla gelenler.

Ancak Başkan Aziz Kocaoğlu İzmir’in bu yılın başında Lyon merkezli Dünya Gurme Kentler Ağı/ DELİCE’nin üyesi olduğunu ve hedeflerinin İzmir’i çevre ilçeleriyle beraber bir gastronomi merkezi haline getirmek hedefinde olduklarını söylüyor.

Geçen hafta, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi bir araya gelerek İzmir mutfağının standartlarının belirlenmesi ve dünyaya tanıtılması amacıyla  işbirliği protokolü imzalamışlar.

Kocaoğlu, İzmir mutfağının tanıtılması, yemeklerimizin İzmir’e gelecek yerli ve yabancı konuklara her bakımdan kontrollü, standartları yüksek bir şekilde sunulması için çalışmalara başladıklarını, standartları belirleme çalışmalarının işbirliği yaptıkları kurumlarla birlikte oluşacağını söylüyor.

İzmir bunu başarmak için aslında maddi manevi her türlü imkana sahip. Umarız kısa sürede geleneksel yemeklerin envanteri çıkarılır, tariflerin üzerinden şeflerin işbirliğiyle geçilir ve yeni bir İzmir mutfağı oluşturulur. Ve tabii bu konseptte yeni lokantalar açılır. Hatta meyhane ve meze geleneği tekrar canlandırılır...İzmir Lyon ya da Torino gibi bir gurme kent neden olmasın?

DELİCE/ Gurme Kentler Ağı 2007 yılında kurulmuş. İzmir’le birlikte üye sayısı 23’e yükselen gurme kentler ağı DELICE’ye üye kentleri Aarhus (Danimarka), Barcelona/ İspanya, Birmingham (İngiltere), Bordeaux (Fransa), Brüksel (Belçika), Cape Winelands (Güney Afrika), Göteborg (İsveç), Helsinki (Finlandiya), İzmir (Türkiye), Lozan(İsviçre), Leipzig Almanya), Lizbon (Portekiz), Lyon (Fransa), Madrid (İspanya), Montreal(Kanada), Osaka (Japonya), Puebla (Meksika), Rabat (Fas), Riga (Letonya), Saint Louis (ABD), Stavanger (Norveç), Şikago (ABD), Torino (İtalya).