Kanserli hücreyi intihara sürükleyen süper baharat

Kanserli hücreyi intihara sürükleyen süper baharat
Kanserli hücreyi intihara sürükleyen süper baharat
Kekik sadece aroma ve lezzet katan bir baharat değil, kanser hücrelerini intihara sürüklüyor, mikroplar ve hücre yaşlanmasına karşı da vücudu koruyor...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Evimizde bir aile geleneği pirzola başta olmak üzere yapılan tüm kuzu yemeklerine kekik konurdu. Sadece kuzunun mu, ızgara balıkların, domatesli zeytin ve peynir salatalarının, salata soslarının olmazsa olmazlarındandı her zaman.

Bebeklerin karnı ağrıdığında da kaynatılıp içirilir, ağrıyan yere yağı sürülürdü. Öksürük başladığında da hemen çayı yapılırdı. Tazesi çıkmaya başladığında da hemen alınır ve kurutulurdu.

Kekik sadece etin ya da kimi sebzelerin üzerine serpilen bir baharatın çok ötesinde şifalı bir bitki. İçerdiği uçucu yağlar ve ‘timol’, ‘rosmarinik asit, ‘karvakrol’, ‘ursalik asit’ gibi maddeler sayesinde kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etki yapıyor. Serbest oksijen radikallerinin sebep olduğu zararları engelliyor, hastalıklara karşı direnci arttırıyor. Ve yaşlanmayı geciktiriyor.


Yine 10 yıl kadar önce yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre kekiğin içerdiği maddelerden Karvakrol, tümörlerin gelişimini yavaşlatıyor. Kanser hücrelerini intihara sürüklüyor ve kanserin gelişimini durduruyor.

Kekiğin farklı bölgelerde iklim kuşaklarında yetişen 300’den fazla türü olduğu tahmin ediliyor. Doktor Ümit Aktaş ‘İlaçsız Yaşam’ adlı kitabında Türkiye’de yetişen kekik türlerinde (Thymus vulgaris) ağırlıklı olarak ‘karvakrol’ maddesi bulunduğunu söylüyor.

Kekik vücutta yağlanmayı engelleyen bitkiler üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre vücutta yağlanmayı da defne yaprağı, zencefil, zeytin yaprağı gibi yüzde 20 oranında azaltıyor.

Kekiğin faydalarını özetleyecek olursak:
• Kansere karşı savaşır.
• Mikrop öldürücüdür, üst solunum enfeksiyonlarında rahatlatıcıdır.
• Antioksidandır hücre hasarının önüne geçer.

 



FESLEĞENLİ KEKİKLİ SALATA SOSU İLE PATATES SALATASI

MALZEMELER

·         1 paket Knorr Fesleğenli Kekikli Salata Sosu

·         4 yemek kaşığı zeytinyağı

·         4 yemek kaşığı su

·         1 çay bardağı ince kıyılmış taze soğan

·         Yarım kilo taze patates

·         2 adet rendelenmiş havuç

HAZIRLANIŞI

·         1 paket Knorr Fesleğenli Kekikli Salata Sosu’nu 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 4 yemek kaşığı su ile homojen bir kıvam alıncaya dek karıştırın.

·         Taze soğanları ince ince kıyın.

·         Soyduğunuz 2 adet havucu rendeleyin.

·         Patatesleri yumuşak ama dağılmayacak bir kıvama gelene dek haşlayın (Püf noktası: patatese bıçak batırdığınızda ucundan kolayca düşecek kadar yumuşak olmalı). Haşlanmış patatesleri süzüp, kabuklarını aldıktan sonra hemen sıcakken Knorr Fesleğenli Kekikli Salata Sosu ile harmanlayın.

·         Patatesler soğumadan rende havuçları da ekleyin.

·         Salata hafifçe ılındıktan sonra ince kıyım taze soğanları da ekleyip, ılık veya soğuk servis edin.

Afiyet olsun!

İLANDIR