Kırmızı etin en sağlıklısı o... Şimdi tam zamanı

Kırmızı etin en sağlıklısı o... Şimdi tam zamanı
Kırmızı etin en sağlıklısı o... Şimdi tam zamanı
Kırmızı etler arasında düşük yağ oranı nedeniyle en sağlıklı olanlarının başında gelen oğlak etinin mevsimi başladı...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Son yıllarda “sağlıklı bir vücut ve istediğimiz kiloda kalmanın olmazsa olmazı olarak kırmızı eti yememiz gerektiğini” söyleyerek içimizi rahatlatan Canan Karatay ve Ahmet Aydın’a göre en sağlıklı kırmızı etler özgür dolaşan hayvanlarınki. Yani keçi, koyun ve av hayvanlarının etlerinin yağ oranı besi hayvanlarına oranla çok daha az oluyor. Demir ve potasyum değerleri yüksek.

Ayrıca serbest dolaşan tüm hayvanlarda bağışıklık sistemini destekleyen Omega 3 bulunuyor. Ancak günümüzde keçiler ve oğlakların tümü serbest dolaşarak yetişmiyor. Son yıllarda koyun gibi keçi besiciliği de yapılıyor.

Oğlak eti de özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yükselen bir değer. Michelin yıldızlı restoranların mönüsünde sıklıkla yer alıyor. Latin Amerika, Uzakdoğu ve Hindistan’da ise sadece yavrusu oğlak değil keçi de zaten yüzyıllardır özellikle dağlık bölgelerde sıklıkla tüketiliyor.

Ancak bizde nedense oğlak ve keçi Trakya, Akdeniz, Ege ve Güney Doğu Anadolu’da tüketilmesine rağmen kentliler tarafından pek makbul bir et olarak kabul edilmez. Daha ucuz olduğu için, farkını anlamayanlara kimi kasaplarda ve lokantalarda kuzu ve koyun eti olarak sunulur!

Keçi etinin ağır bir kokusu olduğu koktuğu ve mideyi bozduğu iddia edilir. Oysa bağırsakları bozan sadece iyice temizlenmezse kıllarıdır. Ki bu risk koyun etinde de vardır. Koku sorununa gelince fırın ve tandır yapmadan önce taze kekikle bekletirseniz, kapamayı da için de bol nane ve taze soğanla yaparsanız böyle bir sorun da kalmaz.

Oğlak etinin mevsimi Nisan ayında başlar. Kapama, tandır ve kaburga dolması meşhurdur. Büyük kentlerde çok fazla olmuyor ama mayıs hatta haziran ayı sonuna dek bulursanız kaçırmayın derim...



Susamlı ve Dağ Kekikli Oğlak Tandır

Malzemeler

1 paket Knorr Kekikli ve Susamlı Fırın Çeşnisi
1 kg tandırlık oğlak eti
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 fincan un
2 adet kırmızı soğan (elma dilimi şeklinde dilimlenmiş)
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 dal taze kekik
1 dal biberiye

Hazırlanışı

Oğlak kapama veya tandırlık oğlak etini una bulayın ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile her yerini kızartın.
Kalan tüm malzemeleri Knorr Kekikli ve Susamlı Fırın Çeşnisi’nin içinden çıkan  torbaya koyun, mühürlediğiniz oğlakları da ekleyin ve son olarak paketten çıkan çeşniyi üzerine serpiştirip iyice harmanlayın.
Paketten çıkan mavi kelepçe ile ağzını kapatın.
Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 3 saat pişirin.
15 dakika dinlendirdikten sonra üzerine taze kekik ve biberiye ekleyerek servis edin.
Afiyet olsun
İLANDIR