Kısa yoldan şarap uzmanı olma tüyoları

Kısa yoldan şarap uzmanı olma tüyoları
Kısa yoldan şarap uzmanı olma tüyoları
Hangi cins şarapta hangi aromalar olur? Belli başlı şaraplara ait karakteristik aromalar nelerdir? İşte kısa yoldan şarap uzmanı olma tüyoları...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Şaraptan iyi anlayanlar ya da anladığını iddia edenler kadehe konan şarabı kokladıklarında aromalarını saymaya başlarlar. Bu aromalar hem üzüm cinslerine, yetiştikleri toprağa hem de üretim aşamasında uygulanan yöntemlerle ortaya çıkar.

Mesela beyaz şaraplardan Chardonnay ve kırmızı şarapların bir bölümünde malolaktik fermantasyon, şaraba tereyağımsı bir tat verir. Vanilya, karanfil gibi aromalar da şarabın meşede dinlendirilmesiyle elde edilir.


Şarap kültürüyle yeni tanışanların en merak ettikleri ya da yapmayı istedikleri şey bir şarabın aromalarını, hangi koku ve tada sahip olduğunu tahmin edebilmektir. Şarabı tattığınızda birkaç farklı meyve ya da baharat adı söyleyebilirseniz havanız bambaşka olur!

İşte size hangi üzüm cinsiyle yapılan hangi şarapta  hangi aromaları duyabileceğiniz üzerine özlü bilgiler:

YABANCI ÜZÜMLER
Shiraz: Karadut, böğürtlen, tatlı baharat, çikolata, karabiber, deri ve meşe

Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Frank, Bordeaux: Kırmızı meyve, Frenk üzümü, olgun siyah erik, siyah kiraz, dolmalık biber, zeytin, nane , karabiber, tereyağı, vanilya

Pinot Noir, Kırmızı Bourogne şarapları: Kırmızı meyve, çilek reçeli, vanilya, tereyağı ve baharat

Chardonnay ve Beyaz Bourgogne Şarapları: Elma, şeftali, turunçgiller, vanilya tereyağı


Sauvignon Blanc:
Çiçeksi, turunçgil, şeftali, kayısı, bitkisel yeşil dolmalık biber, kuşkonmaz, limon

Riesling ve beyaz Alman şarapları: Çiçeksi, turunçgiller, kayısı, şeftali, ananas ve bal

ANADOLU ÜZÜMLERİ

Kalecik Karası:
Çilek, pamuk şekeri, frambuaz, ahududu, çilek reçeli, nar ekşisi ve kızılcık reçeli

Öküzgözü: Kırmızı meyveler, ahududu, olgun kiraz, karadut, mor menekşe

Boğazkere: Kırmızı meyve, karadut, vişne, böğürtlen, kiraz, karabiber, kekik

Misket: Melisa, yasemin, gül, ıhlamur, tropikal meyve, mürver, portakal çiçeği, ananas, bal nane ve fesleğen

Narince: Portakal, greyfurt, tatlı limon, kır çiçekleri, olgun elma, armut, ayva, vanilya, karamel, kavun, kayısı

Emir: Kavun, armut, sarı elma, iğde ağacı, çam ve okaliptüs

Sultaniye: Elma, tropik meyve, ananas, kuşkonmaz gibi aromalara sahiptir...