Margarin hakkında kafalar neden karışık?

Margarin hakkında kafalar neden karışık?
Margarin hakkında kafalar neden karışık?
Dünyada ve Türkiye'de tüketimi oldukça fazla olmasına karşın tüketicilerin en çok merak ettiği konuların başında margarinin içeriği, yararları, zararları geliyor. İşte margarin hakkında 7 gerçek...

Kafalar karışık: Margarin yemeli miyiz yememeli mi? Margarinlerde doymuş yağ var mıdır, yok mudur? Kolesterol içerir mi içermez mi? Bu yüzden de MÜMSAD/ Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği zaman zaman margarin hakkında merak edilenlere cevap olmak üzere raporlar yayınlıyor.

Birkaç yıl önce MÜMSAD’a üye firmaların ürettikleri margarinler, raflardan toplanarak analiz edilmiş ve bu analizlerle margarinlerin karnesi çıkarılmıştı. Bu analizler sonucunda trans yağ içermediği ortaya çıkan dernek üyesi firmaların, modern teknolojilerle ürettikleri bitkisel margarinler, ambalajlarında ‘Trans Yağ Yoktur’ etiketi taşımaya başladı.

Trans yağ var mıdır?
Trans yağ vücudumuzdaki kötü kolesterol artıran bir risk faktörüdür. MÜMSAD üyesi kuruluşların modern teknolojilerle ürettiği bitkisel margarinler trans yağ içermez ve ambalajlarında “Trans Yağ Yoktur” etiketi taşır.

Margarin A ve D vitaminleri içerir
A vitamini görme fonksiyonu, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için önemlidir. D vitamini ise güçlü kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Bu vitaminler ancak yağarla birlikte tüketildiğinde vücudumuz tarafından emilir ve faydalı olur. Bitkisel margarin, sağlığımız için gerekli olan bu vitaminleri içerir.
Bu karneye sahip, gelişmiş teknolojilere uyumlu firmalar; yeni modern üretim yöntemlerini ve bilgilerini kullanarak günümüzün “modern margarini” üretmektedirler.
Bitkilerde ve bunlardan elde edilen bitkisel yağlarda kolesterol yoktur. Margarinler, ayçiçek, soya ve palm yağı gibi bitkisel yağlardan üretildikleri için doğal olarak kolesterol içermezler.
Margarinler kolesterol içermemekle birlikte; Omega 6 ve Omega 3 çoklu doymamış yağları içermeleri nedeniyle sağlıklı bir beslenme düzeninde yer alabilirler.
Margarin, A ve D vitamini gibi yağda çözünen vitaminleri içermektedir. Böylece vücut tarafından üretilemeyen ve dışardan alınması gereken ve yağda eriyen bu vitaminlerin hem vücuda alınmasına hem de vücut tarafından kullanılmasına katkı sağlamaktadır. Margarin, bu özellikleri ile dengeli beslenme (optimal beslenme) kuralları çerçevesinde rahatlıkla tercih edilebilecek bir yağ seçimidir.

Margarin Hakkında ‘7 Gerçek’
MÜMSAD’ın yaptığı araştırma sonuçlarını kısaca sıralayacak olursak...

Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir
Margarin kolesterol içermez
Margarin trans yağ içermez
Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlar
Margarin Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir
Margarinde A ve D vitaminleri bulunur
Margarin iyi bir enerji kaynağıdır

İLANDIR