Mevsiminde yemek kılavuzu

Mevsiminde yemek kılavuzu
Mevsiminde yemek kılavuzu
Aydan Üstkanat, yeni kitabı 'Mevsiminde Yemek'te doğanın döngüsünü takip ederek kullandığı malzemeleri anlatıyor ve yaptığı yalın, bir o kadar da sağlıklı yemeklerin tariflerini veriyor...
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Yeme-içme konusuyla ilgili ve bunları yazıya döken, üstüne üstlük yemek yapmasını çok seven biri olarak yemek kitaplarıyla hep aram iyi oldu. Onları okumayı, karıştırmayı, fotoğraflarına dalıp gitmeyi hep sevdim. Sayıları da her geçen gün ciddi bir biçimde artıyor...

Ama tariflerinden bire bir yararlandığın kitap var mı derseniz hemen sayarım sayıları onu geçmez. Bunlardan biri de Aydan Üstkanat’ın yazdığı iki yıldır mutfakta hep gözümün önünde duran ‘şekerSİZ’dir.

Üstkanat’ın reaktif hipoglisemi olduğu anlaşıldıktan sonra yazdığı bu kitabını sevme nedenim sadece tarifleri değil, yeniden kurguladığı beslenme felsefesini yumuşacık bir dille anlatması ve bu mutfağı sevdirmedeki başarısı olmuştu. Benim gibi baklagillere, tahıllara düşkünlüğü ve kitabın tasarımı diğer etkenlerdi.

Aydan Üstkanat iyi bir yemek yazarı olduğu kadar çok iyi bir yemek stilisti ve fotoğrafçısı. Kitaplarında yer verdiği yemekleri kendi pişiriyor. Fotoğraflarını kendi çekiyor, tabak ve çevre düzenlemesini kendi yapıyor. Bu yüzden de nerdeyse iki yıldır hazırladığını bildiğim yeni kitabını merakla bekliyordum. Yine de ‘Mevsiminde Yemek’ geçtiğimiz ağustos ayında raflara çıktığı halde benim alıp okumam bu günleri buldu.
Ancak “Her şeyin bir nedeni olduğuna” gerçekten inanıyorum. Yaşamda her şey olması gerektiği zamanda oluyor. Aydan’ın kitabının ilk bölümü ‘İlkbahar’...

Yeşil, Piknik, Bahar Temizliği, Çağla Badem ise İlkbahar’ın alt başlıkları. Mart ayı ısırganotu, ebegümeci, hodan demek, kuşkonmaz, enginar, mantar, çilek, kuzu demek. Biraz malzeme, biraz tarif bir bakıyorsunuz bahar su gibi akıp gitmiş. Sonra Yaz, Sonbahar ve Kış bölümleri geliyor.
Yemekler malzemelerin tazeliğine uygun son derece yalın ama bir o kadar da yaratıcı. Okurken bile heyecanlandım. Kimi 15 dakika kimi yarım saatte yapılacak denli basit. Tariflerde buna ne gerek vardı dediğiniz hiç bir malzeme yok.

Onun tariflerinde ve sofrasında israfa da yer yok. Zaten adı üstünde sadece ‘Mevsiminde’ malzemelerle pişirilmiş yemekler var bu kitapta. Hatta her ürün ay ay listelenmiş. Aslında Üstkanat, nedenini en iyi kendi anlatıyor:
“Yiyecekler yaşam kalitemizi, yiyeceklerin üretim şekli ise tüm yaşantımızı, hatta geleceğimizi etkiliyor. Küresel ısınma gerçeğiyle yüz yüzeyiz ve bunu yaşayarak acı biçimde öğreniyoruz.

Dünya üzerinde yedi milyar insan yaşıyor. Üretilen yemek ise 13 milyar kişiyi doyurabilecek kapasitede; yani altı milyar kişinin yiyebileceği kadar yemek çöpe gidiyor. Ne acı değil mi? Daha acı olanı, 800 milyon insan açlıkla savaşıyor.
Daha çok yiyeceğin gerekli olduğu algısının yaratılmasına kızıyorum. Tıpkı daha fazla gömleğe, pantolona ihtiyacımız varmış algısının yaratılması gibi. İnanın yok. Ama mesele yiyecekler olunca, üretim doğal olmaktan çıkıp hayatımızı doğrudan tehdit ediyor. GDO’lu tohumların, hormonal hızla büyütülen hayvanlardan oluşan vahşi kampların, balık çiftliklerinin varlığı dehşet verici boyutta.

Peki ama neden? İstediğimiz her sebze, meyve, et ve balığı istediğimiz anda market raflarında görebilmek ve üretimin büyük bölümünü çöpe atmak için mi? Peki her şey kararında ve mevsiminde yense? Üstelik, çok yemenin insan ömrünü kısalttığı ispatlanmışken...”

Kitaptan bir tarif: Bandırmalık Enginar

4 adet sakız ya da 2 adet Çanakkale enginarı
3-4 adet çiçek karnabahar
40 gram labne peyniri
20 gram krem gravyer peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz, karabiber, maydanoz
Enginarları temizleyin. Artı şeklinde dörde bölüp, biraz tuz attığınız suda yumuşayana kadar haşlayıp süzgeçle alın. Aynı suyun içine karnabahar çiçeklerini koyup 5-6 dakika haşlayın. Enginar, karnabahar, maydanoz, tuz ve karabiberi blendıra koyup hafifçe parçalayın. İçine peynirleri ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Çukur bir servis tabağına alın. Yanına kızarmış ekmek, haşlanmış sebzeler veya grissiniyle servis yapın...



ENGİNARLI VE TAZE SOĞANLI PİLAV TARİFİ


MALZEMELER

·         2 tablet Knorr Tavuk Bulyon

·         2 su bardağı baldo pirinç

·         3 su bardağı sıcak su

·         3 yemek kaşığı Sıvı Becel Zeytinyağlı

·         3 adet enginar kalbi (önceden 20 dakika haşlanmış)

·         1 çay bardağı ince kıyılmış taze soğan

·         3 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

·         1/2 limon suyu

HAZIRLANIŞI

1.       Geniş tabanlı pilav tenceresine sıvı Becel’i ekleyin.

2.       Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye atın.

3.       Ku¨çu¨k ku¨pler halinde kestiğiniz enginarları tencereye atın.

4.       İnce kıyılmış taze soğan ve limon suyunu ekleyin.

5.       2 tablet Knorr Tavuk Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip tencereye ilave edin.

6.       Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.

7.       Dereotunu ekleyin ve tahta kaşıkla hafifçe karıştırın.

8.       Sıcak servis edin.

Afiyet olsun...

İLANDIR