Müdavimi olduğumuz pilav hakkında bilmediğiniz 6 gerçek!

Müdavimi olduğumuz pilav hakkında bilmediğiniz 6 gerçek!
Müdavimi olduğumuz pilav hakkında bilmediğiniz 6 gerçek!
Pilav hakkında ne biliyoruz? Pirinçten yapılır, Çinliler çok sever, çubukla yer, kuru fasulyenin yanında iyi gider... Peki ya başka? Hemen hemen her yemeğin "yancısı" olan pilavın hammaddesi pirinç hakkında aslında pek bir bilgimiz yok. İşte size mutfak kültürünüze çıta atlatacak pirinç hakkında 6 gerçek!

Pilav üstü kuru fasulye, kestaneli pilav, Özbek pilavı, tavuklu pilav... Hayatımız pilav yemekle geçiyor desek yalan olmaz. Peki pilav yani hammaddesi pirinç hakkında ne biliyoruz? Aslına bakarsanız reyondaki çeşitleri dışında pek bir bilgimiz yok. Sizler için bu mutfak klasiği hakkında bilinmeyenleri bir araya topladık. Sokaktaki nohut pilav tezgahtarından, Çin restoranındaki ustalarına kadar hemen herkesin bilmesi gereken pilav gerçeklerine hazır mısınız?

1. Pirinç nasıl yetişiyor?

Pirinç senede bir kez hasadı yapılan çok değerli bir besin. Öyle senenin her günü hasadı yapılacak bir durumu yok. Çok fazla yağış ve su gerektiren bir atmosfere de ihtiyaç duyuyor meret. Öyle İç Anadolu bozkırından iki dönüm arsa çevirmekle de olmuyor. Su, pirinç için olmazsa olmaz. Yani susuz kalırsak sokakta nohut pilavcıyı zor buluruz! Ama hazır dünya çöle dönmemişken, elimizin altındaki pirinçle yapılabilecek bir pilav önerisinde bulunalım:

Kabaklı Dereotlu ve Tavuklu Pilav

MALZEMELER

  • 1 ader Knorr Jel Bulyon
  • 2 Su Bardağı Jasmin Pirinci
  • 3 Su Bardağı Sıcak Su
  • 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Diş Sarımsak
  • 3 Adet Orta Boy Kabak
  • 1 Çay Bardağı Doğranmış Dereotu
  • 400g Tavuk But (Kemiksiz ve Derisiz)

HAZIRLANIŞI

  1. Pirinci bir süzgece koyup, akan suyu iyice berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  2. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine zeytinyağını ekleyin.
  3. Doğradığınız tavukları tencereye ilave edin ve tavuklar renk alıncaya kadar kavurun.
  4. İnce doğranmış sarımsağı ilave edin.
  5. Yıkadığınız pirinci ilave edin ve tavukla beraber 1 dakika kavurun.
  6. Verev doğranmış kabakları tencereye ekleyin.
  7. Knorr Jel Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip tencereye ilave edin ve düşük ateşte 20 dakika pişirin.
  8. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin.
  9. İnce doğranmış dereotunu tencereye ekleyip tahta bir kaşık  yardımı ile iyice karıştırın.
  10. Sıcak servis edin.

Afiyet olsun... 

2. Makarna out Pirinç in!

Tamam makarna da sevdiğimiz bir "yancı" yemek ancak pirinç yani pilav başka! Pirinç tam bir karbonhidrat kokteyli kıvamında. Sodyum, kolestrol ve yağ yapacak herhangi bir özelliği bulunmuyor. Bu haliyle makarnadan açık ara önde bir gıda. Yani gece gece karnınız kazınırsa makarna değil pilav yiyin. Peki hangi pilav? Tavsiyemizi esirgemeyelim:

Mantarlı Pilav

MALZEMELER

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet Knorr Jel Bulyon
  • 3 su bardağı (600 ml) su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 15 adet mantar (kıyılmış)
  • ½ çay kaşığı köri
  • Çekilmiş karabiber
  • 1 su bardağı rende kaşar (üzeri için)

HAZIRLANIŞI

  1. Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup kızdırın. İçine köriyi ve kıyılmış mantarları ilave edip mantarlar suyunu çekene kadar kavurun.
  2. Daha sonra içine yıkanmış pirinçleri ve Knorr Jel Bulyon’u ekleyip karıştırın.
  3. En son olarak içine 3 su bardağı suyu ve çekilmiş karabiberi koyup karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra altını kısıp, pirinçler göz göz oluncaya kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirip demlendirin.
  4. Demlenmiş pilavı kaşıkla hafifçe karıştırıp havalandırın.
  5. Fırın kabına mantarlı pilavı koyup üzerine rende kaşar serpin.
  6. Önceden 180 derece ısıttığınız fırında peynirler kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

3. Mısır birinci bilin bakalım kim ikinci?

Dünyada en geniş yetiştirme alanlarına sahip ikinci gıda maddesi pirinç! Yani şöyle diyelim, dünyadaki tarlaların neredeyse yarısını pirinç ve mısır tarlaları oluşturuyor! Geri kalan gıdalar için ayrılan alanlar bu kadar geniş değil. Antarktika dışında tüm kıtalarda pirinç yetiştiriliyor! O zaman bu bilginin şerefine mısırlı bir pilav tarifi verelim:

Karidesli Mısırlı ve Safranlı Pilav

MALZEMELER

  • 1 adet Knorr Jel Bulyon
  • 2 su bardağı yasemin pirinci
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 400g karides (ayıklanmış)
  • 500g jumbo karides (kabuklu) – süslemek için
  • 1 kase mısır
  • 1 adet limon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 3 adet yeşil Meksika biberi
  • 2 yemek kaşığı doğranmış dereotu
  • 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

HAZIRLANIŞI

  1. Geniş bir kaseye koyduğunuz pirincin üzerine ılık su ekleyin, içine yarım limon sıkın ve 15 dakika bekletin.
  2. 15 dakikanın sonunda pirinci bir süzgece koyup, akan suyu iyice berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  3. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine zeytinyağını ekleyin ve uzunlamasına kesilmiş soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun, sarımsağı ekleyin.
  4. Karidesleri tencereye atın ve rengi pembeleşinceye kadar sarımsakla kavurun, kalan limonun suyunu ekleyin.
  5. Karidesleri tencereden alıp başka bir tabağa koyun ve üzerini örtün.
  6. Aynı tencereye mısırları ilave edip pişirmeye devam edin.
  7. Mısırlar suyunu bırakınca ince ince doğradığınız acı yeşil biberleri ve yıkanmış pirinci ekleyin.
  8. Pişmiş karidesleri ve karabiberi ekleyip pirinçler ile birlikte 2 dakika harlı ateşte kavurun.
  9. 1 adet Knorr Jel Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin.
  10. Tencerenin kapağını kapatın ve düşük ateşte 20 dakika pişirin.
  11. Ateşin altını kapatıp 10 dakika dinlendirdikten sonra maydanoz ve dereotunu katın.
  12. Kabuklu karidesler ile servis edin.

Afiyet olsun... 

4. Nereden geldi bu pirinç?

Kesin olmamakla birlikte şu ana kadar yapılan araştırmalar Pirincin 4000 yıl önce Hindistan'da yerel bir gıda olarak yetiştirilmeye başladığını ve ticaret yoluyla bütün dünyaya Hindistan'dan yayıldığını gösteriyor. Bezelyenin de ana vatanı Batı Asya ve biz Türkler sayesinde dünyaya yayılmış ve Hindistan'a ulaşmış bir gıda. O zaman ne yapalım bu değiş tokuşa uygun bir yemek önerisinde bulunalım size:

Pastırmalı Naneli Bezelyeli Pirinç Pilavı

MALZEMELER

  • 2 Tablet Knorr Et Bulyon
  • 2 Su Bardağı Baldo Pirinç
  • 3 Su Bardağı Sıcak Su
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvı Becel
  • Zeytinyağlı
  • 200g Pastırma (Çemenli)
  • 200g Bezelye
  • 1/2 Adet Limon
  • 1 Demet Taze Nane
  • 2 Diş Sarımsak

HAZIRLANIŞI 

  1. Geniş bir kaseye koyduğunuz baldo pirincin u¨zerine ılık su ekleyin, içine yarım limon sıkın ve 15 dakika bekletin.
  2. 15 dakikanın sonunda pirinci bir su¨zgeçe koyup, akan suyu iyice berraklaşıncaya kadar yıkayın.
  3.  Pastırmalardan 8 dilimi ayırın ve gerisini çemeni ile ince ince doğrayın.
  4. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine sıvı Becel’i ekleyin ve pastırmaları tahta kaşık yardımı ile 2 dakika kavurun.
  5. İnce ince doğradığınız sarımsağı ilave edin.
  6. Bezelyeleri tencereye boşaltın ve hemen ardından pirinci ekleyin.
  7. 2 tablet Knorr Et Bulyon’u 3 su bardağı sıcak suda eritip tencereye ilave edin.
  8. Du¨şu¨k ateşte kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika pişirdiğiniz pilavı ateşten alın ve kapağını açmadan 10 dakika dinlendirin.
  9. İnce kıydığınız taze naneyi pilava tahta bir kaşık yardımı ile iyice yedirin ve ayırdığınız pastırmaları u¨zerine serpiştirip servis edin.

Afiyet olsun...

5. Pilav tek tip midir?

Asla! Kim demiş? Pirinç sadece bir başlangıç. Bu işin bulguru var, abrorio'su var. jasmine'i var hatta meraklısına siyah pirinç bile var! Farklı kıtalarda çok farklı pilav türleri var. Ülkemizde de özellikle Güneydoğu bölgesinde bulgurdan yapılan pilavlar tercih ediliyor. O zaman bir de bulgurlu tarif patlatalım:

Pancarlı Peynirli Bulgur Pilavı:

MALZEMELER

  • 1 adet Knorr Jel Bulyon
  • 1 yemek kaşığı Knorr Acısso
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı Sıvı Becel Zeytinyağlı
  • 3 su bardağı şalgam suyu
  • 1 kase pancar turşusu
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı doğranmış maydanoz
  • 200g taze lor peyniri

HAZIRLANIŞI

  1. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine sıvı Becel’i ekleyin. İnce ince doğradığınız soğanı ve sarımsağı yağda soteleyin.
  2. Pancar turşularını küp küp doğrayın.
  3. Sotelediğiniz soğan ve sarımsağa pancarları ekleyip hafifçe kızarmasını sağlayın.
  4. Ayrı bir tencerede 3 bardak şalgam suyuna Acısso’yu ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın.
  5. Kaynadıktan sonra  Knorr Tavuk Suyu’nu ilave edip iyice karıştırın.
  6. Bulguru ve bulyonlu şalgam suyunu pilav tencerenize ekleyin ve tencerenin altını kısıp kapağını kapatın.
  7. Kısık ateşte 15 dakika pişirdiğiniz pilavı 10 dakika dinlendirip lor peyniri ve doğranmış maydanoz ile servis edin.

Afiyet olsun... 

6. Her yerde pilav herkese pilav!

Çinliler için Pilav bir yaşam biçimi. Öyle ki pirinç kelimesi milyonlarca kelimelik Çin dilinde yemekle aynı anlama geliyor! Yemek kelimesini pirinçten ayırmaya kıyamamış adamlar. Ve İlginç bir bilgi; Çin'de genç kızlar bir tane bile pirinç tanesini tabaklarında bırakmazlar çünkü tabakta kalan her bir pirinç tanesi gelecekteki kocalarının yüzünde bir yara olacağına delalet olduğuna inanırlar! Tayland ve Japonya'da da yemekle pirinç kelimeleri sesteştir! O zaman tüm pilav severler için son bir tarif paylaşalım:

Pestolu Sebzeli Pilav 

MALZEMELER

  • 1 adet Knorr Jel Bulyon
  • 2 Su Bardağı Baldo Pirinç
  • 3 Yemek Kaşığı Sıvı Becel Zeytinyağlı
  • 3 Su Bardağı Sıcak Su
  • 1 Kase Mantar
  • 1 Adet Patlıcan
  • 1 Adet Kırmızı Soğan
  • 2 Diş Sarımsak
  • 2 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
  • 1/2 Demet Roka
  • 1/2 Çay Bardağı Maydanoz
  • 1/2 Çay Bardağı Dereotu
  • 1/2 Çay Bardağı Fesleğen
  • 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı (pesto için)

HAZIRLANIŞI

  1. Pesto için; rokayı, maydanozu, dereotunu, fesleğeni, çam fıstığını, sarımsağı ve zeytinyağını derin bir cam kavanoza koyun ve el blenderi yardımı ile iyice çekin.
  2. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine sıvı Becel’i ekleyin. Yağ ısınınca iri parçalar halinde kestiğiniz patlıcanları renk alana kadar kızartın.
  3. Soğanı ve mantarları ilave edin, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
  4. 3 su bardağı sıcak suyun içerisine pestonun yarısını ve Knorr Tavuk Suyu’nu ekleyin.
  5. Kızarmış sebzelerin olduğu tencereye soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri ve bulyonlu suyu ilave edin.
  6. Kısık ateşte 15 dakika pişirin, kapağı açın ve seri bir şekilde pestonun geri kalanını pilava yedirene kadar karıştırın.
  7. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin.
  8. Üzerine roka ilave ederek servis edin. 

Afiyet Olsun.


    Knorraracılığı ile sponsorlu içerik