Sert kabuğun içindeki mucize!

Sert kabuğun içindeki mucize!
Sert kabuğun içindeki mucize!
Yapılan bilimsel araştırmalara göre ceviz, badem, fındık, Antep fıstığı gibi tüm sert kabuklu yiyecekler tansiyon düşürücü özelliklere sahip ve kalp riskini azaltıyor. Antep fıstığında bulunan gamma-tocopherol akciğer ve prostat kanserlerinin tedavisinde etkili oluyor.

Ceviz, badem, fındık ve Antep fıstığı ortak özellikleri sert kabukları ve bozulmadan uzun süre saklanabilmeleri olan bu kuru yemişleri insanlık neredeyse altı milyon yıldır yiyor. Ancak nedense bu kabukluları hem çok sever hem de çok yağlı ve şişmanlatıcı olduğunu düşündüğümüz için hep suçluluk duygusuyla tüketiriz. Oysa lif açısından zengin oldukları için aynı kalorideki yiyeceklere göre daha az kilo aldırıyorlar.

Yararlarıysa saymakla bitmeyecek denli çok. Yapılan bilimsel araştırmalara göre tüm kabuklular tansiyon düşürücü özelliklere sahipler ve kalp riskini azaltıyor.
Günde bir avuç ceviz, fındık ya da badem yemek yapısında bulunan yağ asidi, lif ve fitosterol sayesinde kolesterolü azaltıyor. Omega 3 açısından çok zenginler.

Protein oranları da yüksek olduğu için vegan ya da vejetaryenler günlük protein ihtiyaçlarının bir kısmını badem, ceviz, fındık ve Antep fıstığından alabilir. Bir avuç fındık ya da ceviz günlük protein ihtiyacının beşte birini yanı 10 gramını karşılıyor. Aynı zamanda günlük E vitamini ihtiyacının tümünü de karşılıyor.

Antep fıstığında da E vitaminin farklı bir türü olan gamma-tocopherol bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre bu madde de akciğer ve prostat kanserlerinin tedavisinde etkili oluyor.

Yine bir avuç badem günlük manganez ihtiyacının yarısına yakınını, bakır ihtiyacının ise yüzde 20’sini karşılıyor. Ve kolesterolü düşürücü etkisi de var.

Kısacası hangisi olursa olsun kabuklu kuru yemişleri tuzla kavrulmamış oldukları sürece hem yemeklerin, salataların ve kek ve kurabiye gibi hafif tatlıların içinde kullanarak hem de tek başına gönül rahatlığıyla tüketebiliriz.


CEVİZLİ TAZE FASULYE
 

Malzemeler (5 porsiyon)

900 g taze fasulye,temizlenmiş,haşlanmış

1 yemek kaşığı (12 g) Becel Zeytinyağlı Margarin

1 orta boy (120 g) soğan, yemeklik doğranmış

2 diş (4 g) sarımsak

2 çay bardağı (200 ml) elma suyu

1 avuç (40 g) ceviz

1\2 çay kaşığı (1 g) Becel Tuz

1\2 çay kaşığı (1 g) karabiber

       Hazırlanışı 

      Tencerede Becel Zeytinyağlı Margarin’i eritin.

      Soğanı ve sarımsağı tencereye ekleyerek soteleyin.

      Haşlanmış taze fasulyeleri ilave edin ve 5 dakika kısık ateşte pişirin.

      Elma suyu,ceviz, Becel Tuz ve karabiberi ilave ederek 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.

Enerji ve Besin Öğeleri (1 porsiyon)*

Enerji: 154 kcal (%7)

Protein: 4.9 g (%7)

Karbonhidrat: 22 g (%6)

Yağ: 7 g (%11)

* Hesaplamalar Amerika Birleşik Devletleri Tarım Dairesi Besin Öğeleri Veritabanından (USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23 (2010) alınarak yapılmıştır.
Tarifin 1 porsiyonunun, günlük toplam enerji gereksinimi 2200 kcal olan yetişkin, sağlıklı bir birey için Dünya Sağlık Örgütü‘nün besin öğeleri önerilerini karşılama yüzdeleri parantez içinde belirtilmiştir.
İLANDIR