Üçüncü kuşak gurme hamburgerciler

Üçüncü kuşak gurme hamburgerciler
Üçüncü kuşak gurme hamburgerciler
Dünyayı saran dev zincirler, makyajla biraz küçülen zincirlerin ardından şimdi de sıra gerçek gurme olmaya çalışan üçüncü nesil hamburgercilerde.
Haber: MÜGE AKGÜN - muge.akgun@radikal.com.tr / Arşivi

Bundan dört yıl önce Radikal’de birinci nesil, ‘fast food’un en tipik temsilcisi hamburger zincirlerinden sonra yayılmaya başlayan ‘Gurme Hamburgerciler’ dosyası yapmıştık. Hatta dosya yapmakla kalmamış, bir jüri oluşturup kendini gurme diye konumlandıran 10 hamburgerciden birer ürün denemiştik.

Bir kaç yıl gurme hamburgercilerin önünden bile geçemedim! Şaka bir yana jüri üyelerinin ortak düşüncesi “İçinde az malzeme olsaydı, etin tadını alabilseydik, fikrimizi söyleyebilirdik” olmuştu.

O kadar kalın, içleri o kadar çok karmakarışık malzemeyle doluydu ki ikiye bölünmüş olsa bile ısırarak yemeniz mümkün değildi. Hiç birimiz de çatal bıçakla yiyecek kadar kibar değildik.

Ve sıralama yaparken oldukça zorlanmıştık. Aslında benim için hamburger iyi bir köfte iyi bir ekmek, çok az baharattan ibaret olmalı. İstersem üstüne acısı burundan çıkan gerçek bir hardal koymayalım.

Şimdi üçüncü kuşak hamburgerler biraz daha bu tanıma uyuyor sanki, sosundan çok etine önem veriyorlar, biraz daha yalın gibiler. Dükkanlar da daha küçük ölçekli. En azından içinde istenen değişikliği yapma imkanları var.

İşte son dönemde özellikle gençler arasında popüler, gençlerin seçimiyle günümüz ‘Gurme hamburgercilerinden’ küçük bir seçki:

1. Virginia Angus

Yerli Angus yetiştiricisinin iki yıl kadar önce Eminönü Mercan’da açtığı Virginia Angus’ta 120, 200 ve 240 gramlık hamburgerler yanında patates kızartmasıyla servis ediliyor. Fiyatlar 10-25 lira arası. Nişantaşı'nda da şubesi var.

2. Baltazar Burger & Steak House

Hamburgerlerini 120, 180 ve 240 gram olmak üzere üç farklı boyutta yapıyorlar. Mekanın adını taşıyan Baltazar, Paris Kombo ve Köfte Burger en beğenilen çeşitleri. Fiyatlar 17.00 -22 lira arası. Karaköy ve Caddebostan olmak üzere iki şubeleri var.

3. Burger Bar

130 ve 180 gramlık burgerlerini, soslarını ve ekmeklerini kendileri hazırlıyorlar. Fiyatları 16-25 lira arasında değişiyor. Ayrıca 3, 6, 12 ve 18 adet olmak üzere mini hamburgerler de hazırlıyorlar. Yerleri Reşitpaşa, Tuncay Artun Caddesi'nde.

4. Hopdady Burger

Yeniköy’ün tek hamburgercisi. Hamburgerlerini maldon tuzuyla marine ettikleri antrikottan yapıyorlar. Sadece 90 ve 130gramlık iki boyları var. Klasik burgerlerin yanı sıra rokforlu, dana jambonlu ve karidesli gibi farklı çeşitleri de var.

5. Burger Lab

Etlerini zırhla çekiyorlar. 200 gramlık köftelerin içinde sadece  tuz ve karabiber var. Köfteleri sulu ve ekmeğin içini kolay yenmesi için çıkarıyorlar. 130, 200 gramlık köfteleri var. Kişi başı ortalama 25 lira. Karaköy, Akmerkez, Ataşehir, Çekmeköy ve Maslak Uniq’de şubeleri bulunuyor.




İLANDIR