Uzun süre tok tutan 10 yiyecek

Uzun süre tok tutan 10 yiyecek
Uzun süre tok tutan 10 yiyecek
Bazı yiyeceklerin beynimize tokluk sinyalleri gönderiyor ve iştahımızı kesiyor. Bu yiyeceklerin büyük bölümü ise çorba başta olmak üzere geleneksel Türkiye mutfağında kullanılan malzemeler...

Kilo vermek istiyorsunuz ama kendinizi sürekli aç hissediyorsunuz. Ancak bilimsel araştırmalara göre kilo almadan tok tutacak yiyecekler de var. Uluslararası bilimsel kaynaklardan ve uzmanların önerilerinden derlenen bu listede bulunan yiyeceklerin çok büyük bir bölümü geleneksel Türkiye mutfağında en çok kullanılan malzemeler. Yani kısacası obeziteden, fazla kilolardan kurtulmanın yolu sadece salatadan geçmiyor! Aslında hepsini biliyoruz ama bir kez daha hatırlamakta yarar var...

1. Çorba
‘Pennsylvania State Üniversitesi’nin araştırmalarına göre, öğle yemeğinden önce et suyuna yapılmış düşük kalorili bir çorba içildiği takdirde yemeğin sonunda %20 daha az kalori alınmış oluyor. Beslenme ve diyetetik uzmanı Beth Saltz “çorba, düşük kalorili olmasına rağmen midenizde çok yer kapladığı için iştahınızı azaltıyor” diyor.

Çorba: Gelin sizi iyileştireyim!


2. Avokado
‘Nutrition Journal’ adlı dünyanın ilk bilimsel gazetesinde yayınlanan bir habere göre, yemeğin yanında yarım porsiyon avokado yenirse saatlerce tok kalınabiliyor. Araştırmalar sonucunda bunu yapan kadınların %22 oranında daha tok hissettiği ve üç saat sonra oluşan yemek yeme hissinin %24 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Kanser, kalp krizi ve bunamayı önlemek için çare avokado!

3.Bezelye, Nohut ve Mercimek
Bezelye, nohut ve mercimek hem sağlıklı olması hem de uzun süre tok tutması yönünden diyetisyenlerin favori yiyecekleri. Protein, lif, B vitamini ve demir yönünden zengin, yoğun antioksidan içeren bu sebzeler; vejetaryenlerin de ana protein kaynağı. ‘Obesity Journal’ adlı obeziteyi önlemeyi amaçlayan gazetede yayınlanan habere göre, insanların %31’i bakliyat içeren yemekler sonrasında daha doygun hissediyorlar.

4. Elma
‘Wellness Workdays’ adlı sağlıklı yaşam sisteminin kurucusu beslenme ve diyet uzmanı Debra Wein “Yoğun miktarda lif ve su içeren elmayı, yemekten yarım saat önce yediğiniz takdirde kendinizi daha tok hissedecek ve daha az yemek yiyeceksiniz” diyor.

5. Turşu
‘Annals of the New York Academy of Sciences’ tarafından yapılan araştırmaya göre turşu, SCFA olarak adlandırılan kısa zincirli yağ asitleri içerdiği için, mideden beyne yeterli kaloriyi aldığı sinyalinin gönderilmesini yani beyinde tokluk hissi veren hormonların üretimini sağlıyor.

Strese iyi gelen 9 besin

6. Pul Biber
Pul biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi, aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırmakta en büyük destekçi. Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar göre acı tatlar beyinde tokluk hissi uyandırıyor.

7. Siyah Çikolata
Eğer canınız tatlı çekiyorsa siyah çikolata yiyin! Araştırmalara göre siyah çikolata tansiyonu dengeliyor. Kalp ve beyin sağlığınıza yardımcı olan siyah çikolata sütlü çikolatadan daha tok tutuyor.’Nutrition and Diabetes’ adlı gazetede yayınlanan araştırmaya göre siyah çikolata hem tatlı, hem tuzlu ihtiyacınızı karşıladığı için ara öğünde yenildiği takdirde %17 oranında daha az yemek yeniliyor.

8. Yumurta
Kahvaltıda yumurta yemek uzun süre tok tutuyor. Missouri Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, protein yönünden çok zengin yumurta diğer öğünlerde daza az yemenizi sağlıyor.

9. Fındık
‘British Journal of Nutrition’ın tarafından yapılan araştırmaya göre fındık, yoğun lif kaynağı ve protein açısından zengin yapısıyla uzun süre tok tutuyor. Aynı zamanda meyve ile birlikte yendiği takdirde kan şekerini dengeliyor.

10. Yulaf Ezmesi
‘American College of Nutrition’da yapılan araştırmalara göre yulaf ezmesi uzun süre tok tutuyor. Süt ile birlikte yendiğinde, yüksek oranda lif, protein ve beta-glukan içerdiğinden dolayı çok sağlıklı ve lezzetli bir diyet yemeği seçeneği oluyor.

Tulum Peynirli Brokoli Çorbası

İçindekiler:

·         1 kg brokoli

·         2 litre su

·         1 adet Knorr Jel Bulyon

·         2 orta boy kuru soğan (küp kesilmiş)

·         1 büyük kereviz (küp kesilmiş)

·         4 diş sarımsak

·         2 adet orta boy patates (küp kesilmiş)

·         4 yemek kaşığı sıvı Becel Tereyağ Keyfi

·         100 gr erzincan tulumu

·         1 demet roka

Hazırlanışı:

1.      Derin bir tencereye yağı haiften ısıtıp, soğanı, kerevizi, sarımsağı ve patatesi ekleyin.

2.      5 dakika kısık ateşte pişirin ve soğanlar pembeleşince üzerine 2 litre suyu ve Knorr Bulyon’u ekleyin.

3.      Tencerenin kapağını kapatın ve su kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirin.

4.      Çorbanızın içindeki kereviz ve patates yumuşadığında içerisine ufak kestiğiniz brokolileri ekleyin.

5.      5 dakika daha pişirin ve brokoliler halen parlak yeşil ve hafif yumuşamışken altını kapatın.

6.      1 demet roka ve tulum peynirinin yarısını tenceye ilave edin ve el blender’ı ile iyice çekin.

7.      Tuzunu kontrol edip geri kalan tulum peynirini üzerine serpiştirerek servis edin.

Afiyet olsun!
İLANDIR