Radikal-çevrimiçi
<  İ N T E R N E T  B A S K I S I  >  7 Mart 2004 
 Kodunuz: Şifreniz: (Üye olmak istiyorum) 

 Bugünkü Radikal
 Ana Sayfa
 Sıcak Haber
 Yazarlar
 Yaşam
 Türkiye
 Politika
 Yorum
 Dış Haberler
 Ekonomi
 Spor
 Kültür/Sanat
 Haber Listesi
 Sanal Alem
 Radikal2
 Cumartesi
 Kitap

En aktif üyeler

Günün Sözü
Hayatta başarılı olmak için akılsız görünmeli, ama akıllı olmalıyız.
Montesquiue
Tarihte Bugün
Takvimler 07 mart tarihini gösterdiği zaman...

1966 yılında,
Erzurum ve Muş'ta meydana gelen depremde 15 kişi öldü, 25 kişi yaralandı, 2.380 ev yıkıldı.
1990 yılında,
Gazeteci-yazar Çetin Emeç, bu sabah Suadiye'deki evinden göreve gitmek üzere çıktığı sırada, kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından tabancayla öldürüldü.

Haberi YazdırYazdır Haberi YollaYolla | Arşive Ekle Kültür/Sanat 

'Korsanlar' konuşuyor

'Korsanlar' konuşuyor
CNN TÜRK'te görüşlerine yer verilen bir 'korsan', "Matbaaların kendi aralarında mafya sistemi var. Gündüzleri bandrollü, geceleri korsan kitap basılıyor" dedi. FOTOĞRAF: HATİCE YAŞAR
Korsan kitapçılar dergi ve televizyonlarda konuşmaya başladı. Kaçak Yayın ile CNN TÜRK'e konuşan korsanlar, 'hizmet verdiklerine' inanıyor ve yayınevlerini suçluyor

07/03/2004 (716 kişi okudu)

İSTANBUL - Korsan tartışmaları özellikle kitap yayıncılığı cephesinde kızışırken, bizzat korsan kitap basanlardan da ilginç açıklamalar gelmeye başladı. Yıllardır tartışılan konuyla ilgili yayıncılar, yazarlar, gazeteciler, devlet görevlileri çeşitli iddialar dile getirdiler. Hükümet, korsan yayıncılığı bitirmekte kararlı olduğunu göstermek için hafta başında yeni yasal düzenlemeleri Meclis'ten geçirdi. Bu arada çeşitli yayın organlarında bizzat korsan kitapçılardan gelen açıklamalara yer verilmeye başladı. Aylık dergi Kaçak Yayın'ın mart sayısındaki röportajlar,
CNN TÜRK televizyonunun önceki gün yayımlanan haberi, tartışmaları yönlendirecek gibi gözüküyor.
Kaçak Yayın'ın görüştüğü Zafer Sevim, sekiz yıldır korsan kitap sattığını itiraf ediyor. Zafer Sevim, kötü bir iş yapmadığı kanaatinde: "Sonuçta herkese ucuza kitap satıyorsun. Kitapçıda pahalı gelen kitabı adam buradan alıyor, onlara destek oluyorsun. Hiç okumayan bile buradan kitap alıyor." Bazı yayınevlerinin ellerindeki kitapları kendilerine verdiğini anlatan Sevim, "Orijinal kitaplar da satıyoruz biz, yayınevleri de bu işin içinde..." diyor. Sevim'e göre son çıkan kararlarla korsan işi yakında bitecek. Kaçak Yayın'ın adını açıklamadan görüşlerine yer verdiği Aksaray'daki bir başka korsan kitapçı da yakında korsanın biteceği görüşünde. Aynı kitapçı, pek çok yazarı kendilerinin tanıttığını, yayıncı ve yazarların 'ülkesini seviyorsa' fiyatları düşürmesi gerektiğini savunuyor.
Kaçak Yayın, korsan yayın alan vatandaşlarla da görüşmüş. "Ben de meraklı değilim kötü baskıyla bu kitapları almaya" diyen 22 yaşındaki Melih Sarper, kitabın pahalı olmasından yakınıyor. Lise öğrencisi Filiz Bingöl ise kitap okumaya başladığı günden beri kitaplarını korsan tezgâhlardan aldığını belirtiyor. Nevcihan Gülsüm'ün yayınevi ve kitapçılara çağrısı, fiyat politikalarını gözden geçirmeleri: "Korsan kitaplar ucuz. Ve görülüyor ki ucuz olduğunda kitap okunuyor." Kafka, Tolstoy gibi klasik yazarlarının yanı sıra Ahmet Altan, Orhan Pamuk, Ahmet Ümit ve Elif Şafak gibi popüler yazarları da okuduğunu belirten banka çalışanı Nagihan Sasu, "Korsan kitabın en önemli katkısı, kitabı sokağa indirmesi" diyor.
CNN TÜRK'ün önceki günkü yayınında görüşlerine yer verilen ama ismi açıklanmayan bir kişi de yayınevlerini suçladı. Korsan kitap basan bir yayınevinde çalıştığını söyleyen bu kişinin açıklamaları da hayli çarpıcıydı: "Matbaaların kendi aralarında mafya sistemi var. Gündüz bandrollü kitaplar basılıyor, gece korsan kitaplar basılıyor. Gündüz kontroller yapılıyor ama geceleri kontrol yok. Benim çalıştığım yayınevi günde dört bin kitap çıkartabiliyor, bunun iki bini bandrolü iki bini korsan. Büyük yayınevleri günde 10 bin baskı yapabilir. Dağıtımı da genellikle yayınevleri yapıyor. İkitelli ve Topkapı da sadece korsan kitap basan dört-beş yayınevi var.
Radikal muhabirinin görüştüğü bir korsan kitapçı ise korsan satışların
azaldığını söylüyor. Başlarda en çok İstanbul'da basılan korsan kitaplar artık Anadolu kentlerinde basılıyormuş. Özellikle 1997-2000 yılları arasında bir tezgâhın 2 milyara yakın günlük ciro yapabildiğini anlatan korsan kitapçıya göre cezaların artması ve satışların düşmesi, bu işle uğraşanların azalmasını sağladı.
(Kültür Sanat)


Şu ana kadar değerlendirmeye katılan 14 üyemizin puan ortalamasını yanda görebilirsiniz. Puan verme işleminden yalnızca üyelerimiz faydalanabilir.
puan
6
Kültür/Sanat sayfasındaki diğer haberler
ÖZLÜ SÖZ #353
"Beğendiğim erkek tipi Rober Hatemo. Her şeyiyle mükemmel. Onu tek geçerim."
Biz evleniyoruz evinden Gelin olma şansı düşük olan Jilda için mesele yok o zaman. Zaten o evde beğenebileceği kimse yokmuş.

Haber Arama
Site içinde aradığınız habere ait anahtar kelimeleri aşağıya yazıp 'Ara' düğmesine basınız.
ÇİZGİLER
Ofis cehennemine hoşgeldiniz... Dilbert
Kedilere güven olmaz... Garfield
Cathy'nin bitmeyen maceraları... Cathy
Günümüzün taş devrine bir bakış... Cilalı Taş Devri
İlişkiler ve tehlikeleri... Tehlikeli İlişkiler
Sizden, bizden ve onlardan... Ademler ve Havvalar

Künye | Reklam Tarifesi | İletişim Sayfası | Eski Sayılar | Sıkça Sorulan Sorular | Kampanya Sözleşmesi | XML özetleri

© Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.