Acıyı dindirmek için çikolata ye, su iç

ABD'li uzmanların araştırmasına göre çikolata yemek ve su içmek beyinde ilgili bölgeyi uyarıp acıyı dindiriyor

WASHINGTON - Neuroscience adlı bilim dergisinde yayımlanan yeni çalışmaya göre, çikolata yemek ve su içmek beyinde acıyı dindiren bir bölgeyi uyarıyor. Chicago Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Peggy Mason ve meslektaşı Hayley Foo, çikolata yemeye veya su içmeye başlayan kişinin bu iki maddeyi tüketmeye devam etmekten kendini alamadığına da dikkat çekiyor. Araştırmacılar su içmenin sakıncalı olmadığının ama fazla çikolata tüketmenin hızla daha fazla Amerikalının kurbanı olduğu obeziteye yol açtığının altını çiziyor.
Araştırmada altı ara sıra ampul tarafından aşırı ısıtılan kafesteki deney farelerinin, ampul yanıp kafesin altını ısıtınca yanmamak için ayaklarını kaldırdıkları ama su veya çikolata verildiğinde daha uzun süre kafesin zeminine bastıkları tespit edildi. Böylece kobayların su veya çikolatadan dolayı acıya duyarsız kaldığı saptandı. Ayrıca beyinlerinde acıyı dindiren bölgenin çikolata veya su tarafından uyarılmasından sonra da çikolata yemeye veya su içmeye devam ettikleri görüldü. Prof. Mason, “Besin elimizin altında bulununca onu, kendimizi frenlemeden tüketmeye başlıyoruz çünkü beynimiz bize o yönde komut veriyor” diye konuşuyor. (aa)