Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor

Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor
Anne sütü, dirençli bakterileri güçsüzleştiriyor
Anne sütündeki bir proteinin, bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini azalttığı belirlendi.

Amerika ’daki Buffalo Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma, anne sütündeki bir proteinin, ağır zatürre ve tedavisi zor bazı enfeksiyonlara yol açan bakteri ve mikropların antibiyotiklere direncinin azaltılmasına katkıda bulunduğunu gösterdi. Laboratuvar ortamında hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, ‘Human Alpha-lactalbumine made lethal to tumor cell’ (Hamlet) proteininin penisilin ve eritromisin gibi birçok antibiyotiğin bakterilere karşı etkisini artırdığını ortaya koydu. Amerika’daki ‘Plos One’ dergisinde yayımlanan araştırmaya katılanlardan Anders Hakansson, Hamlet sayesinde bakterilerin çoğunun öldüğünü söyledi. Hamlet’in anne sütünde doğal halde bulunduğunu belirten Hakansson, bu proteinin çok güçlü antibiyotiklerin aksine yan etkisinin bulunmadığına dikkat çekti. Araştırmanın, hastanelerin karşı karşıya olduğu antibiyotiklere dirençli ‘süper mikroplar’ sorunuyla mücadeleye ışık tutabileceği ifade ediliyor. Hamlet’in kansere etkisi de birçok araştırmaya konu oldu.