Baharda Madrid'in tam zamanı

Baharda Madrid'in tam zamanı
Baharda Madrid'in tam zamanı
İlk kez de gitseniz, defalarca da ziyaret etseniz her zaman heyecan veren bir kent Madrid... İber Yarımadası'nın tam ortasında neredeyse bin yıl önce kurulan, 16. yüzyıldan beri başkent olan Madrid Avrupa'nın en yüksek, en çok ziyaret edilen ve en önemlisi de en yeşil kentlerinden biri. Klasikle modern, eskiyle yeni uyumla bir arada. Kültür, sanat, tarih, estetik, eğlence ve yemek Madrid'de bir bütün...
Haber: Müge AKGÜN / Arşivi

İlk kez de gitseniz, defalarca da ziyaret etseniz her zaman heyecan veren bir kent Madrid… İber Yarımadası’nın tam ortasında neredeyse bin yıl önce kurulan, 16. yüzyıldan beri başkent olan Madrid Avrupa ’nın en yüksek, en çok ziyaret edilen ve en önemlisi de en yeşil kentlerinden biri. Klasikle modern, eskiyle yeni uyumla bir arada. Kültür, sanat, tarih, estetik, eğlence ve yemek Madrid’de bir bütün. Ancak o kadar çok gezilecek yer, görülecek şey var ki insan burada kendini hızlı yaşamak zorunda hissediyor.
En iyisi tura İspanya’nın merkezi kabul edilen, belediye binası önündeki kentlilerin buluşma noktası Puerto del Sol’dan başlamak. Hemen yanı başındaki Madrid kentinin simgesi ayı heykeli, Palacio Real, 120 dönümlük bir alan üzerine kurulu kentin oksijen deposu denilen Retiro Park, Plaza Mayor, Neptün Çeşmesi, Kraliyet Sarayı, Alcala Kapısı, Puerto de Europa dünyanın en eğimli iki binası, Atocha Tren İstasyonu görülmesi gerekli yerler arasında.
Yapıları kadar İspanyol mutfağı da ülkenin tarihsel zenginliğinin, kültürel çeşitliliğinin izlerini taşıyor. Atıştırmalık “tapas”ların yanı sıra deniz ürünleri bu mutfağın vazgeçilmezleri. İspanya’nın gastronomik merkezi kabul edilen Madrid’de Katalan mutfağı da dahil İspanya’nın her bölgesinin yemeklerini bulmak mümkün. Ama tabii ki her büyük kent gibi şanslıysanız ya da bilenlere danışarak giderseniz iyi yemek olanağınız var.
Tapas denilen mezeleri, yahni türü tencere yemekleri ve çorbalarıyla İspanya mutfağı Türkiye mutfağıyla benzerlikler gösteriyor. Ancak etlerinin, özellikle de deniz ürünlerinin kalitesi üzülerek de olsa söylemeliyim bizden çok daha iyi.
Gastronomik deneyim El Lando, Madrid’in gastronomik bir deneyim yaşayıp mutlu ayrılacağınız restoranlarından biri. Kapısından içeri girdiğinizde, beyaz önlüklü güler yüzlü orta yaşlı bir adam paltolarınızı alıp vestiyere asıyor. Yerinizi gösteriyor, oturuyorsunuz. Yeniden yanınıza geldiğinde ne yemek istediğinizi soruyor. Ve sonra onun önerisiyle şölen başlıyor. Domatesli ekmek, ançuez, ızgara enginar ve kuşkonmaz, kavun üzerinde domuz pastırma, karides, churrasco/geleneksel ızgara et, her yeni gelenin lezzeti bir öncekini unutturuyor. 30 yıldır kayınbiraderi Lucio’nun açtığı El Lando’yu işleten Angel, mutfaktan servise restoranın her köşesinde ekibiyle birlikte uyum içinde dans eder gibi aşkla çalışıyor. Lucio’nun sahibi olduğu Casa Lucio ve Cava Baja da Madrid’in ünlü restoranları arasındaymış. *El Lando Restaurant Plaza Gabriel Mirb, 8-28005 Madrid, Tel: 91 366 76 81

 

Farklı Öneriler

*Porto Bello Restaurant Rosario Pino 18 28020 Madrid Tel: 91 579 11 47
*İspanya ve paella diyenlerdenseniz La Barraca’yı deneyebilirsiniz. İki kişi içecek dahil ortalama 50 euro hesap ödeniyor. C/Reina, 29 28004 Tel: 91 532 71 74
*Madrid’in en ünlü tapas barlarından biri El Tigre. Günün her saati çok kalabalık. Çünkü her ısmarladığınız
içkinin yanına büyük bir tabak tapas ücretsiz servis ediliyor. Calle de los Infantas 30.
*Açık havada tarihi bir kafede bir şeyler içmek isterseniz önerimiz Café Gijon. Paseo Recoletos 21.

Flamenko


1956 yılında Manuel del Rey tarafından açılan “Corral de la Moreria” Madrid’in en ünlü ve prestijli flamenko
kulübü. 56 yıldır bu sahnede dans eden neredeyse her flamenkocu star olmuş. Corral de la Moreria 2007 İspanya ve Portekiz Michelin Rehberi’nde ve “Ölmeden önce görülmesi gerekli 1000 yer” listesinde. 17-28005 Madrid
Tel: 913658446/ www.corraldelamoreria.com