Balığın yanında neden kırmızı şarap tercih edilmez?

ANKARA - Araştırmacılar, balığın yanında neden beyaz şarabın tercih edildiğini keşfetti: Çünkü kırmızı şarap balığın balıksı tadını hoşa gitmeyecek şekilde artırıyor. ABD, California Üniversitesi’nden Prof. Takayuki Tamura başkanlığındaki ekip, kırmızı şaraptaki demirin deniz ürünlerindeki maddelerle reaksiyona girdiğini ve böylece ağızda hoş olmayan bir tat oluştuğunu belirledi. Uzmanlar içinde yüksek miktarda demir bulunan şarabın, balığın tadının daha da yoğun hissedilmesine yol açtığını söyledi. Araştırmada bu yoğun balıksı tadın, şaraba demiri ayrıştıran bir madde ilave edildiğinde azaldığı saptandı. Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan araştırmada, demir oranı düşük kırmızı şarapların deniz ürünleriyle içilebileceği açıklandı. Beyaz şarabın içindeki demir oranı üzümün yetiştiği toprağın bileşimine, meyvenin üstündeki toza, hasat sırasındaki kirlenmeyle nakil ve fermantasyon sırasındaki koşullara bağlı olarak değişiyor. (aa)