Bazıları hindi sever

Bazıları hindi sever
Bazıları hindi sever
Marilyn Monroe'nun 50'lerde yazdığı yemek tarifi, kitapta yayımlandı

Efsane yıldızın bir sigorta şirketine ait antetli kağıda yazdığı tarifi hazırlamak hüner istiyor çünkü tarifte 11 farklı malzeme ve baharat bulunuyor. Kekik, defne yaprağı, kereviz sapı, ceviz, kestane, biberiye, soğan, ekmek içi, keklikotu, parmesan peyniri ve ince doğranmış maydanozdan oluşan karışım, tarifi yaratan Matt Lee ve kardeşi Ted tarafından ‘Yapılması en güç ancak en lezzetli hindi dolması tarifi’ olarak tanımlanıyor. Monroe’nun maydanozu yanlış yazması, notun aceleyle kaleme alındığını gösteriyor. Tarifin üst kısmında yazan ‘Sarmısak yok’ notu da Monroe’nun yemek tarifini 50’lerin ortasında, Joe DiMaggio’yla evliyken yazdığının işareti. Zira ünlü beyzbol oyuncusu DiMaggio’nun sarmısakla arasının iyi olmadığı biliniyor.

Marilyn usulü hindi dolması içi
Hazırlama süresi: 2 saat
Sarmısak yok! 
* 10 çimdik maya 
* Yarım somun ekmek 
* 250 gram tavuk veya hindi ciğeri veya kalbi 
* 250 gram dana kıyma 
* 1 yemek kaşığı yemeklik yağ 
* 4 sap kıyılmış kereviz 
* 1 büyük doğranmış soğan 
* 2 su bardağı kıyılmış maydanoz 
* 1.5 su bardağı kuru üzüm 
* 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri 
* 1 +1/4 su bardağı doğranmış ceviz, çamfıstığı veya kavrulmuş kestane 
* 2 çay kaşığı kurutulmuş biberiye 
* 2 çay kaşığı kekik 
* 2 çay kaşığı keklikotu 
* 3 defne yaprağı 
* 1 yemek kaşığı ‘tuz ve sarmısak içermeyen’ tavuk bulyon
(Veya 1 çay kaşığı adaçayı, 1 çay kaşığı mercanköşk, 1/2 çay kaşığı zencefil ve 1/2 çay kaşığı hindistancevizi) 
* 1 yemek kaşığı tuz (İstenirse artırılabilir) 
* 1 yemek kaşığı karabiber 

Yapılışı:
1. Yarım ekmeği geniş bir kasede 15 dakika ıslatın. Kevgirle fazla suyu süzün.
2. Ciğeri veya kalbi, tuzlu suda 8 dakika kaynatın, sonra küçük küçük doğrayın.
3. Orta ateşte kıymayı kavurun.
4. Büyük bir kapta maya, ciğer, kıyma, kereviz, soğan, maydanoz, yumurta, kuru üzüm, parmesan ve cevizi yoğurun. Baharatı ekleyip biraz daha yoğurun. Tuzunu atın. Üstünü kapatıp kullanıncaya kadar buzdolabında bekletin. Bir büyük hindi için bu malzemeden 20 bardak yeterlidir.