Bilime kurban gitmesin diye saydam balık ürettiler

Bilime kurban gitmesin diye saydam balık ürettiler
Bilime kurban gitmesin diye saydam balık ürettiler

Saydam Japon balığının kalbi, beyni ve diğer organları dışarıdan görülebiliyor. FOTOĞRAF: AFP

TOKYO - Japon bilimciler, saydam kurbağadan sonra saydam Japon balığı da üretti. Çalışma, büyük tartışma konusu olan, okullarda balıkların iç organlarının öğrenilmesi için parçalara ayrılmasını önleme çabalarının sonucu olarak ortaya çıktı. Mie Üniversitesi’nden biyolog Prof. Yutaka Tamara, “Balığın kalbi, beyni ve diğer organları dışarıdan görülebiliyor, çünkü pulları ve derisinde renk pigmentleri yok” diyor.
Aynı amaçla 2007’de iç organları dışarıdan görülebilen saydam kurbağa üreten Hiroşima Üniversitesi’den Prof. Masayuki Sumida ve ekibiyse bu kurbağaları toplu olarak üretim sürecine geçtiklerini söyledi. Laboratuvarların ve bazı okulların saydam kurbağaları kısa süre içinde yaklaşık 75 avroya (164 TL) satın alabileceğini belirten Sumida, kurbağaların yurtdışına da satılacağını ifade etti. Bilim insanları, denek kurbağayı incelemek üzere kesip biçmeye gerek kalmadan yaşamı boyunca organlarını gözlemleme olanağı sağlayan bu teknik sayesinde araştırmacıların aynı zamanda toksinlerin kemikleri, karaciğeri ve diğer organları nasıl etkilediğini de kolayca inceleyebileceklerini belirtmişti. (afp, aa)