Çay-kahve, diyabet riskini düşürüyor

WASHINGTON - Çay ve kahve içmek, tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde düşürüyor. Avustralya, Sydney Üniversitesi’nden Rachel Huxley ve diğer ülkelerden bilimcilerin katıldığı araştırmada çay ve kahvenin neden diyabet riskini azalttığına ilişkin kesin veri elde edilemedi ancak her gün içilen fazladan birer fincan kahve veya çayın, ileride bu hastalığa yakalanma riskini yüzde 7 azalttığı görüldü. Bu da, günde dört fincan çay veya kahve içen birinin ileride bu hastalığa yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 25 azalması demek. Araştırmada 18 ayrı çalışmadaki yaklaşık 450 bin kişi incelendi. Tip 2 diyabete genellikle hareketsiz yaşam biçimi ve aşırı yemek yol açıyor. (aa)