Çernobil'in tanıkları Türkiye'de

Çernobil'in tanıkları Türkiye'de
Çernobil'in tanıkları Türkiye'de
Bugün Çernobil felaketinin 27. yıldönümü... Saat 19.00'da Taksim Meydanı'nda 'Çernobil'i Unutma, Nükleere Bulaşma' eylemi düzenleyecek olan 'Karadeniz İsyandadır' platformu bir Çernobil Bilgi Testi hazırladı... Nükleer bilginizi test etmeye davetlisiniz...

26 Nisan 1986 günü SSCB'nin Pripyat kentinde gerçekleşen Çernobil nükleer kazasının 27. yıldönümünde İstanbul duyarlı bir etkinliğe evsahipliği yapıyor. Avrupa Çernobil Ağı’nın bir parçası olan Yeşil Düşünce Derneği, Çernobil Kazası sırasında çalışmış ‘tasfiye memurlarını’ deneyimlerini paylaşmaları için Türkiye ’ye getiriyor.

Felaketin olduğu alanda temizlik çalışmaları yapan ve nükleer atıklarla birebir temas ettikleri için yüzde 90’ı engelli olan memurlar, Kırklareli, İstanbul ve Sinop’un ardından Mersin’i ziyaret edecek. Bugün saat 13’te eski tasfiye memuru Nina Janchenko ve Mykola Bakieiev’in Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bir konuşma yapacağı etkinliğin ardından, Kemerköy’deki Hisar Okulları ziyaret edilecek, öğrencilere kaza anlatılacak.

Öte yandan ‘Karadeniz İsyandadır’ platformu da saat 19.00’da Taksim Meydanı’nda ‘Çernobil’i Unutma, Nükleere Bulaşma’ eylemi düzenleyecek. Platform, nükleere duyarlılığı arttırmak amacıyla bir de Çernobil Bilgi Testi hazırladı. Testin doğru cevapları, sayfanın en altında.

Nükleer bilginizi sınayın!

1- 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası nerede meydana gelmiştir?

a) Adana
b) New York
c) Çernobil
d) Yeni Delhi

2- Çernobil hangi ülkenin sınırları içindedir?

a) ABD
b) İtalya
c) Kore
d) Ukrayna

3- Çernobil nükleer güç reaktöründe hangi tarihte kaza meydana gelmiştir?

a) 26 Nisan 1936
b) 26 Nisan 1986
c) 26 Nisan 1996
d) 26 Nisan 2023

4- Dünya Çernobil’deki 20. Yüzyılın en büyük nükleer kazasını kazadan kaç gün sonra öğrenmiştir?

a) Hemen
b) 1
c) 3
d) 5

5- Nükleer santralda kullanılan plütonyumun radyoaktif etkisi kaç yıl sürer?

a) 240 bin yıl
b) 24 bin yıl
c) 2 bin 400 yıl
d) 240 yıl

6- Plütonyumun tamamıyla etkisiz hale gelmesi için kaç yıl gerekir?

a) 500 yıl
b) 5 bin yıl
c) 50 bin yıl
d) 500 bin yıl

7- Ukrayna, Beyaz Rusya ve Rusya'da radyasyondan etkilenen insan sayısı kaçtır?


a) 840
b) 84 bin
c) 8 milyon 400 bin
d) Hiç kimse

8- Santralın bulunduğu bölgeye giriş çıkış hangi tarihte normale dönmüştür?


a) Halen polis kontrolündedir.
b) 2012
c) 2000
d) 1987

9- “O makine 2 yıl 4 ay 4 gün enerji üretmiş olabilir. Fakat insanlık nesiller boyunca hastalık ve acı çekecektir. Bu riske girmeye değeceğini söylemeye kim cüret edebilir ki?” cümlesi kime aittir?


a)- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
b)- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Dünya Nükleer Endüstrisinin Durum Raporu
c)- Margaret Thatcher
d)- Nihat Doğan

10- “Facianın ardından özellikle radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde, hiçbir vatandaşın vücudunda radyoaktif kalıntıya rastlanmadı. … Kansere neden olacak herhangi bir genetik bozulmaya rastlanmamış. Ancak radyasyonun görüldüğü bölgelerde, sosyal travma oluşuyor. Konuyu bir kez daha tartışıp, Karadeniz’deki insanları rahatlatmamız lazım” cümlesi kime aittir?

a) Adını vermek istemeyen bir izleyici
b) Nükleerci lobi
c) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu
d) @beyinsizadam

11- “Ülkemizin her tarafındaki et, süt, su, balık, sebze ve meyvelerin tümü tertemizdir. İnsan sağlığına zararlı hiçbir kirlenme mevcut değildir”, “Dininize, imanınıza inandığınız gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut değildir” cümleleri kime aittir?


a) Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral
b) Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç
c) Çaycı Haydar
d) Zaytung başyazarı Zayit Tunga

12- TAEK’in çayın 89 bin bekerel/kilograma kadar radyasyon içerdiğini resmen itiraf ettiği tarihe kadar Karadeniz bölgesinde üretilen çaylar ne kadar süre denetime tabi olmadan satılarak tüketilmeye devam edilmiştir?


a) 1 gün
b) 8 gün
c) 8 hafta
d) 8 ay.

13- Çernobil’in Türkiye’deki etkileri konusunda rapor hazırlayan kurum hangisidir?

a) TBMM Meclis Araştırma Komisyonu
b) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
c) Türk Tabipler Birliği
d) Sağlık Bakanlığı

14- Kazanın Türkiye’ye etkisi nedeniyle Türkiye SSCB’ye karşı tutumu ne olmuştur?

a) SSCB’ye nota verilmiş ve Büyükelçi geri çekilmiştir.
b) SSCB’ye ekonomik ambargo uygulanmıştır.
c) Dönemin başbakanı “Daha da Moskova’ya gelmem” demiştir.
d) Herhangi bir tavır açıklanmamıştır.

15- Mersin-Akkuyu’da yapılmak istenen Nükleer Santralın yapımı anlaşması hangi devletle yapılmıştır?

a) Meksika
b) Rusya
c) Güney Afrika Cumhuriyeti
d) Brezilya

16- Çernobil’in eski tip santral olduğunu, yeni tip santrallarda kaza riski olmadığını söyleyen Rusya‘da 1992 yılından sonra kazaların oranı ne kadar artmıştır?

a) % 3
b) % 4
c) % 5
d) % 45



Cevap Anahtarı:
1-c 2-d 3-b 4-d 5-a 6-d 7-c 8-a 9-b 10-c 11-a 12-d 13-c 14-d 15-b 16-d