Ekmek, sandığımız kadar taze değilmiş!

Ekmek, sandığımız kadar taze değilmiş!
Ekmek, sandığımız kadar taze değilmiş!
Mağara dönemi insanlarını sadece etobur bilirdik. Oysa 30 bin yıl önce de sofrada ekmek varmış

Son arkeolojik bulgular, insanoğlunun 30 bin yıl önce de ekmek yaptığını gösteriyor. Bu demektir ki insanoğlu, etobur olduğu zannedilen tarım öncesi dönemde de aslında ekmek yiyormuş!
İtalyan Tarih Öncesi ve Erken Tarih Enstitüsü’nün araştırma ekibinden Laura Longo, Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayımlanan araştırmalarında, bugünün İtalya , Rusya ve Çek Cumhuriyeti topraklarında yaşayan tarih öncesi insanların, tohumları ve kökleri una dönüştürmek için öğüttüklerine dair kanıt bulduklarını söyledi. 30 bin yaşındaki öğütme taşlarının tahıl nişastası kalıntıları ortaya çıktı.

10 bin yıl geri gitti
Longo, bulgularının, insanoğlunun başta sadece etle beslenen bir canlı olduğu imajına ters olduğunu söyleyerek, tarih öncesi insanın yassı ekmeğin ilk formlarını yemiş olabileceğini iddia etti. Tarih öncesi insanlar için ekmeğin enerji ve karbonhidrat kaynağı olduğunu belirten Longo, unun, ete ulaşmanın zor olduğu dönemlerde saklanmış olabileceğine ayrıca dikkati çekti.
Araştırmacılar, bulgularının, insanoğlunun unu ilk kullanış tarihini 10 bin yıl geriye götürdüğünü bildirdi. Daha önce İsrail ’de yapılan bir araştırmada 20 bin yıllık öğütme taşlarının üzerinde un kalıntılarına rastlanmıştı.
Bu araştırma, avcı erkek figürüyle özdeşleşen tarihi evrede kadınların da boş durmadığını, uygarlık için çok önemli bir buluşa imza attıklarını kanıtlıyor.
Bu arada, son yıllarda parlayan, tamamen kırmızı et ağırlıklı Taş Devri diyetinin de tahtı sarsılmış gibi görünüyor. İnsanlığın atalarından ilham alınarak yapılacak bir diyette ekmeğin yeri de tescillenmiş durumda.


    ETİKETLER:

    İsrail

    ,

    İtalya

    ,

    Taş Devri