İçip kızaranın gırtlak kanseri riski yüksek

ANKARA - İçki içildiğinde kişide beliren mide bulantısı ve çarpıntının eşlik ettiği yüz kızarıklığı, çoğunlukla ALDH2 adlı bir enzimde kalıtsal olarak getirilen kusurdan kaynaklanıyor ve Doğu Asya halklarının üçte birinden fazlası bu özelliği taşıyor. ABD’de yapılan araştırmanın yazarı, Ulusal Alkolün Kötüye Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü’nden Dr. Philip J. Brooks, bu özelliğe yol açan genin iki kopyasına sahip kişilerde alkole verilen tepkinin çok ağır olması nedeniyle bu kişilerin çok fazla alkol tüketemediğini, ancak tek kopya bulunanların çok alkol alma potansiyeli olduğunu söyledi. Araştırmaya göre ALDH2 enziminde kusur olan ve günde iki bardak bira tüketen bir kişinin, enzim eksikliğine sahip olmayanlara oranla gırtlak kanserine yakalanma olasılığı 6-10 kat fazla. (aa)