İnkaların ölüm ayini sırları

İnkaların ölüm ayini sırları
İnkaların ölüm ayini sırları

Güney Amerika ’da kutsal kabul edilen bir dağda öldürülen İnka uygarlığından 13 yaşındaki çocuğun saçını inceleyen İngiliz bilim insanları, kurbanın son 24 saatte yediği ve içtiği şeylerin saçındaki kalıntılarına ulaştı. Veriler, kurbana nasıl doğal uyaranlar ve alkol verilerek bu ritüele hazırlandığını gösterdi. Mumyası incelenen 13 yaşındaki kız çocuğunun, kurban edilmeden bir yıl önce ailesinden alınıp Cucho’ya getirildiği tahmin ediliyor. Bundan önce daha az yemek yediği tahmin edilen kurban, alıkonulduktan sonra mısır ve et ağırlıklı beslenmiş. Son araştırmalar kurbana öldürülmeden altı ay öncesinden başlanarak koka yaprağı ve alkol verildiği düşüncesini doğruluyor. Kokainin de hammaddesi olan bu bitki, uygarlık tarafından törenlerde sık kullanılırdı. İnkalar kokanın verdiği sarhoşluk halinin, ruhlar âlemine geçişi kolaylaştırdığına inanıyordu. Ancak araştırmacılar alkol ve koka yaprağının aynı zamanda çocukları kurban töreninde uslu tutmak için kullanılmış olabileceğine de dikkat çekiyor.
Ritüelin sonuna doğru kurban, kutsal Llullaillaco Dağı’nın eteklerine geliyor, tepeye ulaşması iki gün sürüyordu. Tepeye ulaşıldığında yolculuk ve aldığı maddeler yüzünden yorgun ve bilinci yerinde olmayan kurban, kahverengi elbisesi ve gösterişli başlığıyla ölümü beklemeye başlıyordu. Tepede genellikle boğularak öldürülen kurban, kendisi için hazırlanan özel bir mezara konuyordu.